
Kada se biraju pametno, grickalice za međuobrok mogu biti izvrstan način održavanja energije tijekom dana, a osim toga, mogu biti odlična podrška cjelokupnom zdravlju. Pod ovo pametno, nutricionistice i dijetetičarke Maddie Pasquariello i Kristen Lorenz podrazumijevaju hranjive namirnice koje pružaju ravnotežu između složenih ugljikohidrata, nemasnih proteina, zdravih masti i vlakana.
- Spomenuti elementi održavaju energiju i čine vas sitima pritom vas sprječavajući za posezanjem za procesiranim namirnicama i ispraznim kalorijama - kažu one i predlažu koje to su to zapravo poželjne namirnice kao međuobrok.
1. Bademi preliveni tamnom čokoladom
Riječ je o doslovno kako i naziv sugerira, orašastim plodovima umočenima u tamnu čokoladu. Ta će vas dva sastojka, ističe Pasquariello, držati sitima i usput zadovoljiti potrebu za slatkim. To je zato što sadrže dobre masti, vlakna i proteine biljnog podrijetla, a svi zajedno potiču sitost i osiguravaju energiju. Tamna čokolada uz to sadrži antioksidativne flavanole i minerale, kao i manje šećera od drugih vrsta čokolade. Ako ovaj proizvod ne pronalazite na policama dućana, upustite se u avanturu izrade sami. Jednostavno otopite crnu čokoladu i u nju dodajte omiljene orašaste plodove. Ostavite ih da se stvrdnu.
2. Kokice
Kokice su se također našle na popisu zdravih grickalica. Riječ je o cjelovitim žitaricama koje su dobar izvor vlakana, obliku ugljikohidrata koji kroz kokice osiguravaju stabilan izvor energije i probavu. Ipak, nisu sve kokice zdrave, a osobito ne one koje su namijenjene za mikrovalnu, stoga uvijek nastojte napraviti ih na dobar stari način - na tavi, na ulju i svakako pripazite na unos soli.
3. Grčki jogurt
Nije rezerviran samo za dobro jutro i doručak, za grčkim jogurtom itekako možete posegnuti kao za zdravom varijantom nutritivnog međuobroka. Dobar je izvor proteina koji pomažu u održavanju razine energije. Dijetetičarka Lorenz preporučuje odabir punomasnog grčkog jogurta koji također sadrži kalcij za jačanje kostiju i probiotike za zdravlje crijeva. Ako želite, dodajte mu svježe bobičasto voće te malo meda ili cimet. Ako ga želite učiniti još zasitnijim, dijetetičarka predlaže dodavanje orašastih plodova ili sjemenka za dodatnu vlaknastu i zdravu masnoću.
4. Orašasti mix
Mješavina orašastih plodova može biti iznimno hranjiv i uravnotežen međuobrok koji pruža ugljikohidrate, vlakna, zdrave masnoće i biljne proteine. Nutricionistica Pasquariello preporučuje kombinaciju badema, oraha, suhih brusnica i tamne čokolade za bogatstvo okusa i hranjivih sastojaka. Ovaj mix možete jesti samostalno ili dodati u prethodno spomenutu varijantu grčkog jogurta.
5. Avokado tost
Dobrobiti avokada dobro su nam poznate, a ako ovo voće kombinirate s integralnim tostom, dobit ćete odličan omjer zdravih masnoća, vitamina, vlakana i složenih ugljikohidrata.
6. Tvrdo kuhana jaja
Još su jedan klasik i odličan izbor za pojačanje energije. Pružaju kompletan protein s devet esencijalnih aminokiselina, ističe Lorenz, kao i zdrave masnoće koje održavaju energiju. Možete ih jesti samostalno ili kombinirati s krastavcem, paprikom ili pak s cherry rajčicama za dodatnu hrskavost i hidrataciju.
7. Mrkva i humus
Mrkva u kombinaciji s humusom nudi savršen balans vlakana, proteina i zdravih masnoća. Mrkva pruža prirodnu slatkoću i hrskavost, dok humus, napravljen od slanutka, tahinija, maslinovog ulja i začina, donosi bogatstvo biljnih proteina i zdravih masnoća. Ova kombinacija pomaže u održavanju stabilne razine energije i sitosti.
8. Chia puding
Chia puding je odličan međuobrok koji možete pripremiti unaprijed. Chia sjemenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i biljnim proteinima. Pomažu u kontroli gladi i održavanju energije. Kada se pomiješaju s tekućinom, ove sjemenke nabubre i stvaraju gelastu teksturu koja povećava sitost i stabilizira razinu šećera u krvi. Za zdravu verziju uz mlijeko, koristite sastojke poput cimeta i ekstrakta vanilije, a na vrh dodajte voće, kokos ili orašaste plodove.
9. Banane i maslac od orašastih plodova
Za brz i uravnotežen međuobrok, kombinirajte bananu s bademovim ili kikiriki maslacem. Ova kombinacija, objašnjava Pasquariello, pruža ugljikohidrate, vlakna, proteine i zdrave masnoće; ključne nutrijente za dugotrajnu energiju. Banane također sadrže kalij, dok maslac osigurava vitamine B i magnezij. Narežite bananu na kolute, namažite malo orašastog maslaca i uživajte u ukusnom, energetskom međuobroku. Ako želite smanjiti unos masnoća, jednostavno koristite manju količinu maslaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....