Jesen donosi obilje sezonskih namirnica koje njeguju tijelo i duh. Otkrijte tri ukusna i hranjiva recepta, od kremaste juhe od lisičarki do laganih sendviča s avokadom, idealna za svakodnevne obroke koji podržavaju zdravlje i vitalnost.
Gusta juha od lisičarki s timijanom
Sastojci: 450 g svježih lisičarki, očišćenih i grubo nasjeckanih, 1 žlica maslinova ulja, 1 manji luk, sitno nasjeckan, 2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana, 2-3 grančice svježeg timijana (ili 1⁄2 žličice suhog), 1 litra povrtnog ili pilećeg temeljca, 120 ml vrhnja za kuhanje, sol i papar, nekoliko prženih lisičarki i listići timijana za ukras
Priprema: Očistiti lisičarke četkicom ili vlažnim kuhinjskim papirom (ne močiti ih u vodi). Grubo nasjeckati, a nekoliko komada ostaviti sa strane za ukrašavanje. U loncu zagrijati maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodati luk i pirjati dok ne omekša i postane staklast. Dodati češnjak i timijan te pirjati oko minutu, a potom dodati lisičarke i pirjati još 8-10 minuta, dok ne ispuste vodu i lagano se zarumene. Uliti temeljac, promiješati i pustiti da zavrije pa smanjiti vatru i kuhati 15-20 minuta na laganoj vatri. Izvaditi grančice timijana te usitniti štapnim mikserom dok juha ne postane kremasta. Po želji umiješati vrhnje za kuhanje, posoliti i popapriti te ukrasiti s nekoliko prženih gljiva i listićima timijana.
Kremasta tjestenina s piletinom, gljivama i parmezanom
Sastojci: 200 g integralne tjestenine, 300 g pilećih prsa, narezanih na trakice, 1 žlica maslinova ulja, 1 manji luk, sitno nasjeckan, 2 češnja češnjaka, protisnuta, 200 g svježih šampinjona, narezanih, 200 ml vrhnja za kuhanje (može i grčki jogurt), 50 ml mlijeka (po potrebi za razrjeđivanje), 50 g ribanog parmezana, sol i papar, prstohvat muškatnog oraščića, svježi peršin za posipanje
Priprema: Skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijediti i ostaviti sa strane. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati pileća prsa, sol i papar. Peći dok ne dobiju zlatno-smeđu boju pa meso izvaditi. Na istoj tavi pržiti luk, dodati češnjak i gljive te pirjati 5-7 minuta dok gljive ne omekšaju i puste vodu. Vratiti piletinu u tavu, dodati vrhnje i malo mlijeka ako je pregusto. Umiješati ribani parmezan, muškatni oraščić i tjesteninu. Sve dobro promiješati i servirati toplo, posipano svježim peršinom i parmezanom po želji. Može se dodati i špinat ili brokula za dodatne nutrijente.
Sendvič s avokadom, vrganjima, rajčicom i svježim začinskim biljem
Sastojci za 2 sendviča: 1 zreli avokado, 150 g vrganja (narezani na ploške), 1 srednje velika rajčica (narezana na kolutove), 2 žlice maslinova ulja, malo limunova soka, sol i papar po ukusu, svježe začinsko bilje (npr. peršin, bosiljak ili rikola), 2 kriške integralnog kruha.
Priprema: Avokado zgnječiti vilicom, dodati malo limunova soka, soli i papra. Po želji dodati i malo maslinova ulja ili usitnjenog češnjaka. Na tavi zagrijati maslinovo ulje. Dodati narezane vrganje i pržiti ih 5-7 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi i ispuste višak tekućine. Posoliti i popapriti po ukusu. Kruh lagano tostirati na tavi ili u tosteru dok ne postane hrskav. Namazati ga potom avokadom, staviti pržene gljive i rajčice. Dodati svježe začinsko bilje. Odlično ide uz svježe salate ili kao lagani obrok. Za dodatnu aromu, u gljive se može dodati malo balzamičnog octa tijekom prženja ili posuti sendvič sjemenkama (bučine, sezamove, lanene).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....