
Zdravlje srca temelj je dugovječnog i kvalitetnog života. Prema riječima doktorice Elizabeth Klodas, američke kardiologinje, najvažniji saveznik u borbi protiv lošeg kolesterola nisu ni skupi lijekovi ni egzotična superhrana - već vlakna.
- Snižavanje LDL kolesterola, koji je onaj “loš” kolesterol, jedan je od najučinkovitijih načina za prevenciju srčanih bolesti, a najmoćniji prirodni saveznik u tom procesu su upravo prehrambena vlakna - istaknula je doktorica Klodas, koja je dosad savjetovala tisuće pacijenata i objavila brojne znanstvene radove.
Većina europskih prehrambenih smjernica preporučuje dnevni unos dijetalnih vlakana između 25 i 35 g za odrasle (30-35 g za muškarce, a 25-32 g za žene). Ipak, činjenica je da ih unosimo znatno manje.
Pet svakodnevnih namirnica koje jede kardiologinja
Klodas je stoga istaknula pet namirnica koje svakodnevno jede kako bi očuvala zdravlje srca i snizila kolesterol, a koje bi, smatra ona, svi trebali češće staviti na svoje jelovnike.
Zobene pahuljice
Pola šalice dnevno osigurava dobru količinu vlakana, a dodatna prednost su antioksidansi koji poboljšavaju funkciju krvnih žila i pomažu snižavanju krvnog tlaka. Zob se može pripremiti sirova, kao dio granole od mljevenih orašastih plodova koju posipate po jogurtu, ili kuhana s borovnicama i cimetom.
Slanutak u salati, varivu ili pečen za grickanje
Obiluje kalijem i magnezijem, važnim mineralima za regulaciju tlaka. Jedna šalica slanutka sadrži gotovo 15 grama proteina, 12 grama vlakana i četvrtinu dnevne potrebe za željezom.
Rikula za zdrav imunitet i dobar vid
Ova lisnata salata prepoznatljivog pikantnog okusa odličan je izvor beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A koji je važan za zdravlje vida, kože i imuniteta. Dvije šalice rikule imaju samo 10 kalorija, ali i gram vlakana.
Bademi kao svakodnevna navika
Šaka sirovih badema donosi tri i pol grama vlakana, šest grama proteina i gotovo 40 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Uz bademe, chia i lanene sjemenke također su odličan izvor vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina.
Avokado kao neočekivani izvor vlakana
Jedan prosječni avokado sadrži čak 14 grama vlakana. Osim toga, bogat je vitaminima, mineralima i zdravim masnoćama, a sve to u pakiranju od nešto više od 300 kalorija.
- Ove namirnice nisu samo korisne za snižavanje kolesterola, one ujedno hrane srce, podržavaju krvne žile i doprinose dugovječnosti - rekla je doktorica Klodas, ujedno autorica knjige “Slay the Giant: The Power of Prevention in Defeating Heart Disease”.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....