Kako stres utječe na dijabetes, može li on biti „okidač“ da obolimo ili, ako već imamo dijabetes, da nam razina šećera u krvi podivlja, kako dijabetes utječe na kožu, koje sezonske/jesenske namirnice trebamo konzumirati, a koje izbjegavati, samo su neke od tema DIA LOG-a o kojima razgovaramo s našom stalnom gošćom doc. dr. sc. Ana-Marijom Liberati Pršo, endokrinologinjom, dijabetologinjom i nutricionisticom.
- Da stres može biti ‘okidač‘ za dijabetes znamo gotovo oduvijek, pa znamo reći da nema te hrane koja može povisiti razinu šećera u krvi kao stres. Stres je puno više od trenutnog emocionalnog stanja, pogotovo ako smo duže vrijeme izloženi čimbenicima koji nas čine nesretnima, nezadovoljnima, ugroženima, bilo vitalno ili emotivno. To je jedna velika slagalica u kojoj je važna svaka, pa i najmanja, stresna okolnost, situacija ili razdoblje koje nas čini napetima, izbačenima iz kolosijeka, sklonima gubitku samokontrole. Primjerice, kad smo u stresu, više posežemo za šećerima (i općenito ugljikohidratima), zaboravljamo se hidrirati, ne uzimamo redovito i pravilno propisanu terapiju, a stres utječe na pravilno provođenje nekih tjelesnih aktivnosti - kaže naša sugovornica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....