SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Koliko se dugo smije koristiti vitamin C i tko treba biti na oprezu

Vitamin C nužan je ljudskom organizmu i tijelo ga ne može samo stvoriti

Koliko se dugo smije koristiti vitamin C za jačanje imuniteta i u kolikoj dnevnoj dozi? Imam 45 godina.

  • Ivana T., Osijek

Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat

Vitamin C nužan je ljudskom organizmu i tijelo ga ne može samo stvoriti. Dnevne potrebe su 30-60 mg, ovisno o dobi, navikama i zdravstvenom stanju. Bez štetnih posljedica može se unositi čak 1000 mg vitamina C na dan jer se višak izlučuje mokraćom, a samo se mali dio (250 mg) zadržava u organizmu. Brojna su ispitivanja pokazala njegovo preventivno djelovanje u sprečavanju razvoja nekih malignih bolesti te srčanih poput angine pektoris i infarkta miokarda. Vitamin C u dnevnim količinama od jednog grama djeluje kao antihistaminik i ima pozitivno djelovanje kod astme i alergije.

Kod uzimanja visokih doza moraju biti oprezni bolesnici sa šećernom bolesti, bubrežni bolesnici i osobe koje imaju povećanu sklonost stvaranju bubrežnih kamenaca, žene koje uzimaju kontracepciju i hormonske estrogenske preparate i bolesnici na terapiji antikoagulansima jer vitamin C smanjuje njihovo djelovanje.

Kod povišenih doza mogu se javiti mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. srpanj 2024 23:18