SHUTTERSTOCK
tako dobar

Sedam razloga zašto je luk izvanredan za naše zdravlje

Uz mrkvu i celer smatra se osnovnom namirnicom poznatog kulinarskog trojstva

Luk (lat. Allium cepa) niskokalorična je začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina.

Ova će biljka poboljšati okus svakoga jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima, ili pečene s mesom.

Uz mrkvu i celer smatra se osnovnom namirnicom poznatog kulinarskog trojstva. U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će sladak i karameliziran. Luk možete i kiseliti i kao takav dodati različitim jelima.


Zašto treba jesti luk?

U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam.

  1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stjenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.
  2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.
  3. Djeluje protuupalno.
  4. Dobar je izvor kalcija - minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.
  5. Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.
  6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.
  7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.
Linker
15. srpanj 2024 21:44