SHUTTERSTOCK
jednostavno

Pravilo 30-30-30 za tijelo iz snova? Istražili smo novu hit metodu za mršavljenje

Ako ste se našli u traganju za novim načinom mršavljenja možda je ova viralna metoda napravljena baš za vas

Postalo je jako teško razaznati mit od istine na internetu, naročito kada se raspravlja o temama zdravlja i ljepote, a ovaj samo još jedan u nizu TikTok trendova obećava tijelo iz snova. Do ljeta ima još malo, a mi vam možemo reći je li ovaj trend vrijedan praćenja ili je samo još jedna varka napravljena isključivo za trošenje vašeg vremena.


O čemu se tu zapravo radi

Metoda 30-30-30 podrazumijeva tri jako jednostavna koraka - 30 minuta nakon buđenja konzumirati 30 grama proteina nakon čega je potrebno odraditi 30 minuta neke kardio vježbe niskog intenziteta.

image
SHUTTERSTOCK

Svaki 30 ima svoju ulogu

30 grama proteina za obrok uz nešto sa strane ili samostalno odličan je način za početak dana. Puno nas se bori s gladi tijekom dana, a jedan od glavnih uzroka te gladi je jednostavan razlog ne unošenja dovoljno proteina kroz svoje obroke. Proteini su ključan dio prehrane te bi ih svaki naš obrok trebao sadržavati, naročito doručak kako bismo imali dobru podlogu i dovoljno energije za ostatak dana i do sljedećeg obroka. Svako jutro 30 grama proteina svakako je dobra navika, ali ne garantira drastičan gubitak kilograma, više obećava sitost i energičnost te održavanje dobre razine proteina u prehrani.

Kad govorimo o vježbanju, 30 minuta šetnje, bicikliranja, rolanja ili laganog trčanja primjeri su vježbi koje ne prelaze 135 otkucaja po minuti, niskog su intenziteta te lagano dižu i raspoloženje i energiju. Dobro je što ove vježbe nisu toliko ni fizički, a ni mentalno zahtjevne što ih automatski čini lakšima za pridržavanje.

Uvođenje ovih navika u život ne može škoditi, održavanje dobre razine proteina i tjelovježba definitivno mogu promijeniti vaš život na bolje u smislu raspoloženja, discipline, razine energije i sitosti, netko bi u procesu i smršavio, ali je li ova metoda napravljena isključivo za gubitak kilograma?

image
SHUTTERSTOCK

Može pomoći, ali

Pravilo 30-30-30 ne garantira gubitak kilograma, ali to nije razlog da ga se odmah otpiše. Ova metoda zapravo ima dobre temelje od kojih bi početnik koji se bori s promjenom životnog stila mogao početi. Pravila su koncizna i jednostavna te ne zahtijevaju puno vremena i truda što je jako dobar uvod nekome tko nije upoznat s puno većim svijetom fitnessa i wellnessa.

Iako stručnjaci tvrde kako ova metoda nema velikih rizika i dalje je potrebno pripaziti na opsesivna ponašanja. Ovakvi trendovi sa striktno određenim vremenskim i količinskim pravilima nerijetko dovode do poremećaja u prehrani te je potrebno na takve stvari dodatno pripaziti kada se upušta u takve metode.

Svaki pojedinac je u svakom pogledu različit pa tako i zdravstveno. Postoji nebrojivo mnogo načina prehrane i tjelovježbe te kroz načina na koji reagirate na različite metode najbolje je zaključiti što vama odgovara. To može biti 30-30-30, ali i nešto manje ili više intenzivno do toga.

Linker
27. svibanj 2024 18:38