/Shutterstock
Istraživanje tjedna

Nije kasno: Produljit ćete si život i ako prestanete pušiti u 75. godini

Ta spoznaja mogla bi motivirati na odvikavanje od pušenja ljude koji puše cijeli život

Prestanak pušenja uvijek je dobrodošao i pozitivno će se odraziti na zdravlje, a i na produljenje životnog vijeka, čak i ako osoba odbaci cigarete u dobi od 75 godina, pokazuje novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu. Ta bi spoznaja, kažu znanstvenici, ozbiljno mogla motivirati na odvikavanje od pušenja ljude koji puše cijeli život, i koji su se možda pomirili s dugoročno povećanim rizikom od raka ili kardiovaskularnih bolesti. Starija studija, provedena na gotovo 13.000 sredovječnih muškaraca, koji su pušili 30 i više cigareta na dan, pokazala je da imaju 21 posto veći rizik za umiranje u idućih 25 godina nego oni koji ne puše. Ali, to nije uklesano u kamen, kažu znanstvenici iz Michigana.

image
SHUTTERSTOCK

Očekivani vijek

Njihovo istraživanje, pored nekih ranijih, potvrđuje kako dugoročne dobrobiti prestanka pušenja nisu ograničene na mlade i ljude srednje dobi. Prema nacionalno reprezentativnim zdravstvenim podacima, izveli su niz izračuna kako bi procijenili prosječan broj godina izgubljenih zbog pušenja, kao i prosječan broj godina dobivenih prestankom pušenja u različitoj dobi. Procjenjivali su one koji su prestali pušiti u 35., 45., 55., 65. i 75. godini života te njihovo očekivano trajanje života usporedili s njihovim vršnjacima koji su nastavili pušiti i s onima koji nisu nikada pušili.

U usporedbi s onima koji nikada nisu pušili, za pojedince koji puše u dobi od 35 godina i nastavljaju pušiti do kraja života, predviđa se da će u prosjeku izgubiti oko devet godina života, odnosno 23 posto od ukupnog preostalog očekivanog životnog vijeka. S druge strane, oni koji prestanu pušiti u dobi od 35 godina, imaju samo oko godinu dana kraći očekivani životni vijek od onih koji nikada nisu pušili. To znači da u prosjeku mogu vratiti oko osam godina očekivanog života.

Nije uzalud

Povoljan utjecaj na očekivani vijek vidljiv je i u starijoj dobi. Za osobe koje puše u dobi od 75 godina, i koje nastavljaju pušiti do kraja života, predviđa se da će u prosjeku izgubiti oko 4,4 godine života, što je gotovo polovica trajanja preostalog očekivanog životnog vijeka u toj dobi. Međutim, na temelju krivulja vjerojatnosti, znanstvenici su previdjeli da izgledi za dobivanje najmanje jedne godine života među onima koji prestanu pušiti u dobi od 65, odnosno 75 godina, iznose 23, odnosno 14 posto.

Znanstvenici kažu da njihovo istraživanje podupire "duboko važnu procjenu da je prestanak pušenja najbolje što ljudi mogu učiniti kako bi produljili životni vijek". Jasno je, dodaju, da je korist to veća što osoba ranije prestane pušiti, ali to ne znači da je prestanak pušenja u starijoj dobi uzaludan napor. Nova otkrića mogla bi biti vrijedna za kliničare koji traže znanstvene dokaze kako bi motivirali pacijente pušače na prestanak pušenja, kažu istraživači čiji je rad objavljen u publikaciji American Journal of Preventive Medicine.

Linker
13. listopad 2024 11:20