SHUTTERSTOCK
Novi napori

Jedan bi mikronutrijent mogao biti ključan u borbi protiv raka dojke! Najviše ga ima u brazilskim oraščićima

Poznata je i njegova uloga u očuvanju reproduktivnog zdravlja


Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, podržava zdravlje štitnjače, jača imunosni sustav, ublažava simptome artritisa, doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju, a poznata je i njegova uloga u očuvanju reproduktivnog zdravlja. Prednosti su doista velike, a prema nedavno objavljenoj studiji financiranoj od Cancer UK organizacije odgovor za pronalaženje novih načina za sprječavanje širenja raka dojke po tijelu mogao bi se skrivati baš u ovom esencijalnom mikronutrijentu. Naime, znanstvenici vjeruju da bi selen koji se nalazi u brazilskim orasima i drugim orašastim plodovima mogao biti od velike koristi, a to pokazuje i spomenuto istraživanje. Stručnjaci okupljeni u studiji otkrili su da stanice raka zapravo trebaju selen kako bi ostale funkcionalne dok se pokušavaju širiti, odnosno metastazirati po tijelu. To znači da bi uskraćivanje ovog mikronutrijenta moglo postati osnova za novi tip liječenja trostruko negativnog raka dojke (podtip raka dojke koji je negativan na estrogenski i progesteronski receptor te na HER2 i koji je teže liječiti jer liječnici ne mogu koristiti hormonske terapije ili ciljana sredstva protiv raka.)

image
SHUTTERSTOCK

Uskraćivanje selena

Bez selena, stanice su sklonije umiranju, a istraživački tim otkrio je da manjak ovog minerala može ubiti posebno one stanice u krvotoku koje se pokušavaju proširiti na pluća. Ipak, selen nam je potreban za preživljavanje, pa njegovo uklanjanje iz prehrane smatra voditelj istraživanja, dr. Saverio Tardito, nije opcija, ali je svakako ostavlja dobar trag u pokušajima pronalaska lijeka i spašavanju života. Njegov je tim otkrio da ometanje metabolizma selena u rijetkim stanicama raka može biti učinkovit način za njihovo uništavanje, posebno kada putuju kroz krv kako bi se metastazirale. Sam rak dojke uglavnom nije smrtonosan jer se može uspješno liječiti terapijom ili operacijom, međutim, kada se proširi izazovi u kontroliranju su znatno otežani.

Trostruko negativan rak dojke može biti uzrokovan mutacijama gena BRCA, koje povećavaju šanse za razvoj određenih vrsta raka, uključujući rak dojke. Oko 70 posto žena s mutacijama gena BRCA1 ili BRCA2 razvit će rak dojke do 80. godine, prenosi Daily Mail.

Nada

Podsjetimo se kako se je američka glumica Angelina Jolie još 2013. podvrgnula dvostrukoj mastektomiji jer nosi neispravan gen BRCA1 koji znatno povećava rizik od razvoja raka dojke. Spomenutim je zahvatom željela smanjiti rizik od raka dojke i preventivno djelovati protiv te bolesti. Zato, istraživanja poput ovoga mogla bi biti ključna u borbi protiv ove zloćudne bolesti, a osobama s trostruko negativnim rakom dojke, ponuditi više opcija liječenja i dodatnu nadu u borbi.

Linker
24. listopad 2024 08:56