Ljetni mjeseci idealno su vrijeme da se posvetimo više sebi i istražimo što nam najbolje odgovara. Svoja iskustva podijelite i s drugima.
 Foto: iStock
Tableta nije jedino rješenje

Znate li kakve veze ima PMS s tržnicom i teretanom?

I dok nekim djevojkama i ženama menstruacija kako dođe, tako prođe, ima i onih koje, svaki mjesec iznova, muku muče s predmenstrualnim sindromom (PMS-om). Kod jednih on izaziva zadržavanje vode u organizmu, kod drugih bol i grčeve, neke su loše raspoložene, a ima i onih koje boluju od svega mogućega. Totalno ih onesposobi.

Pomaže li kod menstruslnih tegoba išta drugo osim tableta protiv bolova? Da! Prehrana i tjelovježba. Zato umjesto u ljekarnu, otiđite na tržnicu i u teretanu.

Omega-3 vs. omega-6

Bolna menstruacija dijelom je rezultat utjecaja tvari koje nastaju iz masti. Bol je izraženija što je prehrana bogatija omega-6 masnim kiselinama (iz suncokretova ulja), a slabija ako ona obiluje omega-3 masnim kiselinama (iz plave ribe).

Kako smanjiti omega-6 masne kiseline u prehrani? Više je načina. Preporuka je svakako smanjiti unos suncokretova ulja. Umjesto toga, preporučljivo je koristiti maslinovo i bučino. Ova su ulja kao stvorena za laganija ljetna jela. Čime začiniti ribu nego maslinovim uljem? A za zelenu salatu, matovilac i potočarku nema ulja do onog od buče.

Bučino i maslinovo ulje sadrže i vitamin E koji smanjuje predmenstrualnu napetost dojki.

Osim toga, jedenjem plave ribe, prehrana se obogaćuje omega-3 masnim kiselinama što dodatno smanjuje udio omega-6, a povećava udio omega-3 kiselina u prehrani.

B6 i B12

Plava riba osim omega-3 masnih kiselina, sadrži selen, jod i vitamin B12. Pokazalo se kako niža koncentracija vitamina B12 u krvi pojačava menstrualnu bol. S obzirom na to da ga ima samo u namirnicama životinjskog podrijetla, u prehranu uključujemo meso, ribu, jaja, te mlijeko, jogurt i sir.

Ublažavanju PMS-a pridonosi još jedan vitamin B skupine. To je B6. Njegova dostatna prisutnost smanjuje depresiju, razdražljivost i nadutost. Iskoristite sezonske namirnice ovog ljeta kako biste ga sigurno u organizam unijeli dovoljno. Jedite rajčice, mladu mrkvu, kupus, krumpir i salatu.

Kalcij i magnezij

Kalcij i magnezij vežemo uz zdravlje kostiju. Ipak, nije na odmet znati da su oni pomoć kod PMS-a. Kalcij pozitivno djeluje na raspoloženje, smanjuje zadržavanje vode i bol. Ima ga u mlijeku, jogurtu, siru, a također u zelenom povrću (npr. salati i kelju). Zeleno povrće sadrži magnezij koji smanjuje predmenstrualnu napetost.

Ugljikohidrati

Prije menstruacije povećan je apetit i želja za slatkim. Organizam sam osjeća što bi mu moglo biti od pomoći. Eto razloga za osladiti se čokoladom. I uistinu, ugljikohidrati u predmenstrualnoj fazi dižu raspoloženje, smanjuju napetost, tugu, umor, te doprinose smirenju.

Međutim, nije svejedno što jedemo. Čokoladu, čokoladnu tortu i omiljene kekse zamijenimo voćem. U voću su prirodno prisutni jednostavni šećeri; fruktoza i glukoza. Osim toga, voće sadrži vlakna, vitamine, antioksidanse i naravno vodu. Ima li ljeti bolje poslastice od sočnog rashlađenog voća?

Bijelo-zeleni ručak

Evo jedne bijelo-zelene ideje za ručak.

U zdjelu stavite izrezanu mozzarellu, te oprane matovilac i potočarku. Prelijte mješavinom jogurta i maslinova ulja, pa sve promiješajte. Ovu hranjivu salatu dopunite raženim kruhom.

Tableta ili ...?

Ibuprofen i aspirin, mogu biti od koristi kod PMS-a. Međutim, ne mogu se zanemariti moguće nuspojave; probavne tegobe, mučnina, povraćanje i dr. Upravo zbog nepoželjnih problema, sve je veća potražnja za biljkama koje olakšavaju život u onim danima u mjesecu.

I zato se isplati probati čaj od đumbira.

Đumbir je bogat fitosterolima i drugim aktivnim tvarima. Već se više od 2500 godina u kineskoj medicini koristi za ublažavanje bolova u mišićima. U adekvatnoj je dozi učinkovit poput ibuprofena. Pijenje čaja od đumbira četiri puta dnevno pomaže protiv boli i mučnine kod PMS-a.

Čaj se priprema tako da se 1 ravna čajna žličica đumbira u prahu prelije sa 1,5 litre ključale vode i drži poklopljeno nekoliko minuta. Ne cijedi se. Može se piti toplo ili hladno.

Tjelovježba je spas

I dok su naše bake i prabake, htjele ne htjele, morale raditi na zemlji i kada su imale menstruaciju, danas je učenicama Gospođica M zlata vrijedna ispričnica. Ispričnica od svih mogućih i nemogućih školskih obveza, uključujući naravno i Tjelesni. Međutim, tjelovježba je od pomoći kod u ublažavanju menstrualnih bolova. Potvrdilo se to i znanstvenim istraživanjima. Ženama zaposlenima u kancelariji tegobe su se smanjile nakon što su u svoj život redovito uključile vježbu. Bol se smanjila i atletičarkama koje su se pripremale za maraton.

Iako su od koristi sve vrste vježbi, ipak se mala prednost daje aktivnostima aerobnog tipa (planinarenju, šetnji, vožnji bicikla, trčanju, ...).

I zato, nema bolovanja i izgovora. Obujte tenisice, stavite slušalice u uši i lagano trčite. Vidimo se.

Linker
22. srpanj 2024 15:22