Josep Suria/Shutterstock
Pomoć iz tanjura

Top devet protuupalnih namirnica koje pomažu kod artritisa i bolova u zglobovima

Duboko prženje biste svakako trebali zaobići

Ledeni oblozi, topli napitci, promjena prehrane... dok bolovi u zglobovima i simptomi artritisa ne jenjavaju, mnogi se okreću upravo - tanjuru. Jer nova istraživanja sve više potvrđuju kako prehrana igra ključnu ulogu u upravljanju simptomima artritisa i ublažavanju upala u tijelu. Iako hrana ne može izliječiti artritis, odabir pravih namirnica može znatno poboljšati kvalitetu života.

Evo koje su to namirnice koje mogu pomoći kod artritisa i zašto su važne:

1. Masna riba: skuša, losos, sardine i pastrva

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažan protuupalni učinak. Studija provedena na 176 osoba s reumatoidnim artritisom pokazala je da su oni koji su konzumirali ribu više od dva puta mjesečno imali nižu razinu aktivnosti bolesti.

2. Bobičasto voće

Borovnice, jagode i druge bobice sadrže antioksidanse poput antocijana koji pomažu u suzbijanju upale i zaštiti zglobova. U jednoj studiji, konzumacija 40 grama smrznutog praha borovnice dnevno tijekom četiri mjeseca poboljšala je bol, ukočenost i pokretljivost kod osoba s osteoartritisom koljena.

3. Lisnato povrće

Špinat, kelj i slično povrće prepuni su vitamina, minerala i antioksidansa. Sadrže spojeve poput kaempferola koji pomažu u ublažavanju simptoma artritisa.

4. Orašasti plodovi i sjemenke

Orah, lanene i chia sjemenke dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana koji mogu smanjiti upalu. Redovita konzumacija orašastih plodova povezuje se s nižom razinom upalnih markera u tijelu.

5. Začini

Đumbir, češnjak, cimet, kurkuma i šafran imaju prirodna protuupalna svojstva. Oni mogu inhibirati enzime i signalne putove koji uzrokuju upalu zglobova.

6. Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je antioksidansima i zdravim mastima koje pomažu u smanjenju upale. Istraživanja na životinjama pokazala su da svakodnevna konzumacija može usporiti napredovanje artritisa.

7. Cjelovite žitarice

Smeđa riža, kvinoja i zob sadrže obilje vlakana i nutrijenata koji potpomažu zdravu tjelesnu težinu i smanjuju upalu.

8. Mahunarke

Leća, grah, slanutak i ostale mahunarke bogate su vlaknima, antioksidansima i biljnim proteinima. Osim što podržavaju zdravu tjelesnu težinu, pomažu i u kontroli upale.

9. Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti

Jogurt i mlijeko s niskim udjelom masti izvor su kalcija i vitamina D koji su važni za zdravlje kostiju. Kod žena mogu pomoći u prevenciji osteoartritisa koljena.

Bitne su i stvari koje biste trebali izbjegavati. Tako biste svakako trebali zaobići duboko prženje. Birajte kuhanje na pari, roštiljanje, pirjanje i pečenje kako biste sačuvali hranjive tvari i spriječili dodatne upale. Isto tako, mediteranska prehrana saveznik je u borbi protiv artritisa. Ova prehrana temelji se na voću, povrću, cjelovitim žitaricama, maslinovu ulju, ribi i mahunarkama. Brojna istraživanja pokazuju da može smanjiti upalu, poboljšati pokretljivost i ukupnu funkciju kod osoba s reumatoidnim artritisom.

Osim mediteranske, postoji i tzv. protuupalna prehrana koja ograničava unos prerađene hrane, crvenog mesa i zasićenih masti. Fokus je na omega-3 masnim kiselinama, voću, povrću i zdravim mastima, a istraživanja sugeriraju da poboljšava simptome i opću dobrobit.

Isto tako, dodaci prehrani mogu biti korisni, posebice kod osoba koje imaju ograničen unos hrane. Najčešće se preporučuju: omega-3 masne kiseline (riblje ulje), vitamin D, kalcij, kolagen i glukozamin, ali naravno i savjetovanje s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka.

Prehrana bogata antioksidansima, zdravim mastima i vlaknima može biti snažan alat u borbi protiv artritisa. Iako dijeta neće izliječiti bolest, može ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života.

26. studeni 2025 14:21