Neugodan dah uglavnom uzrokuje neadekvatna higijena zuba i usta. Bakterije su u ustima stalno prisutne te se razmnožavaju na ostacima hrane, ispuštajući sumporne spojeve. Bakterijski sloj, plak, nakuplja se na zubima, a ako se ne uklanja četkanjem najmanje dva puta dnevno, kao i čišćenjem zubnim koncem, nastaju neugodan miris i uvjeti za razvoj karijesa. Ostali uzroci lošeg daha mogu biti refluks želučane kiseline, suhoća usta, infekcije, komplikacije dijabetesa i zatajenje bubrega, ali i prelazak na novu dijetu, primjerice keto prehranu. Puno je prirodnih sredstava koja mogu ublažiti zadah, navodimo neka od njih.
Dovoljno tekućine
Slina ima vrlo važnu ulogu u održavanju čistih usta, ako je nema dovoljno, bakterije napreduju. Usta se prirodno suše dok spavate pa je dah obično lošiji ujutro. Spriječite to pijući vodu cijeli dan kako biste poticali stvaranje sline. Pijte barem osam čaša vode dnevno.
Zeleni čaj ima dezinfekcijska i osvježavajuća svojstva i može privremeno osvježiti dah, a slično djeluje i menta. Skuhajte dvije šalice čaja prije spavanja i ostavite u hladnjaku preko noći. Ulijte ohlađeni čaj u bocu i pijuckajte ga tijekom dana.
Smatra se da je sok od ananasa vrlo učinkovit protiv zadaha, no za to nema znanstvenih dokaza. Savjetuje se nakon svakog obroka popiti čašu organskog soka od ananasa.
Mlijeko i jogurt
Poznato je da mlijeko ublažava loš dah, a istraživanja su pokazala da može značajno umanjiti miris češnjaka iz usta. Za uspjeh ove metode trebalo bi popiti čašu mlijeka tijekom ili nakon obroka koji sadrži hranu jakog mirisa.
I probiotici u jogurtu mogu biti učinkoviti: nakon šest tjedana konzumiranja jogurta 80 posto sudionika jedne studije imalo je ublažen zadah. Za takav učinak trebalo bi pojesti barem jedan običan nemasni jogurt dnevno.
Učinkoviti zalogaji
Peršin je popularan narodni lijek protiv lošeg daha. Njegov svjež miris i visok sadržaj klorofila sugeriraju da može imati osvježavajući učinak, a uspješan bi mogao biti i u borbi protiv sumpornih spojeva. Preporučuje se žvakati svježe listove peršina nakon svakog obroka.
Sjemenke komorača i anisa također se koriste za osvježavanje daha. Slatkastog su okusa i sadrže aromatična eterična ulja. I svježe jabuke snažno djeluju protiv zadaha po češnjaku - neutraliziraju spojeve neugodnih mirisa češnjaka, čak i one koji ulaze u krvotok i dulje izazivaju neugodan dah.
Vodice za usta
Soda bikarbona učinkovito uništava bakterije u ustima. Vodicu za ispiranje pripremite od dvije čajne žličice sode i šalice tople vode. Dobro promiješajte pa tekućinu mućkajte u ustima barem 30 sekundi. Ispljunite.
Pomoći može i ocat - alkoholni ili jabučni. Umiješajte dvije jušne žlice octa u šalicu vode. Grgljajte barem 30 sekundi pa ispljunite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....