FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
lagana jela

Omiljeni recepti bez kojih ne možemo zamisliti ljeto

Dodatna prednost ovih savršenih ljetnih recepata je to što su brzi i jednostavni za pripremu tako da ne morate previše izostajati s plaže

Što se zrak više zagrijava i sunce prži tako se i naš ukus u izboru jela mijenja. Posežemo za laganijim i više osvježavajućim jelima koja će nam utažiti žeđ, pružiti osjećaj sitosti, ali i zadovoljiti nepce bogatim okusima. Naravno da su među najpopularnijim ljetnim receptima uvijek raskošne salate, šareni smoothieji i kremasti sladoledi koji mogu, ako su sastojci pomno odabrani, poslužiti čak i kao zamjena za ručak. Stoga je jako važno da u tim receptima najzastupljenije bude voće i povrće kojeg ljeti imamo u izobilju i po pristupačnim cijenama, a koje će našem organizmu pružiti dragocjene sastojke neophodne za pravilno funkcioniranje, poput minerala i vitamina. Ne smije nedostajati ni proteina i esencijalnih masnih kiselina kako bi ljetni lagani obrok bio zaista kompletan i zdrav. Osim što ćete takvim izborom ljeti ojačati svoj imunitet i olakšati tijelu da podnese visoke temperature, učinit ćete uslugu i svojoj liniji koja s receptima koje vam predlažemo sigurno neće ispaštati. Naprotiv! A dodatna prednost ovih savršenih ljetnih recepata je to što su brzi i jednostavni za pripremu tako da ne morate previše izostajati s plaže.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Dvije savršene ljetne salate

Salata je bez sumnje jedna od najomiljenijih ljetnih obroka. Razloga za to je mnogo: brzo se priprema, lagana je (na 10 dag sadrži najviše 20 Kcal), bogata vodom koja hidratizira organizam i pruža osjećaj osvježenja, kalijem koji sprečava pad krvnog tlaka te karotenima koji štite kožu od sunčevih zraka. Iako sama po sebi salata nije naročito hranjiva jer sadrži vrlo malo bjelančevina i ugljikohidrata te nimalo masnoća, u kombinaciji s drugim sastojcima može se pretvoriti u zdrav i kompletan obrok. Kako bi se nadoknadio manjak bjelančevina, dovoljno je u salatu dodati malo mesa, sira, soje, tune, jaja ili pršuta, a za veći unos ugljikohidrata nekoliko žlicu žitarica ili malo tjestenine.

Patlidžan i paprika s mozzarellom

Sastojci za 1 osobu:

  • 50 g mozzarelle
  • ½ patlidžana
  • mala tikvica
  • ½ crvene paprike
  • 2 dag miješane zelene salate
  • grančica majčine dušice
  • 3 listića salvije
  • nekoliko listića bosiljka
  • režanj češnjaka
  • žličica soka od limuna,
  • žličica aceta balsamica
  • 2 žličice čistog djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Očistite patlidžan, tikvicu i papriku.
  2. Operite ih i narežite na tanke ploške te zatim poslažite na lim za pečenje prekriven aluminijskom folijom.
  3. Zamastite povrće žličicom ulja, pospite krupno nasjeckanim češnjakom i listovima mažurana i salvije te pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, a na polovici pečenja ih preokrenite.
  4. Izvadite povrće iz pećnice i stavite na tanjur.
  5. Operite zelenu salatu, ocijedite je i poslažite po pečenom povrću.
  6. Preostalo ulje pomiješajte s acetom balsamicom, sokom od limuna te prstohvatom soli i papra i tako pripremljenim umakom začinite salatu.
  7. Na kraju dodajte mozzarellu narezanu na ploške, ukrasite listićima bosiljka i poslužite.


Salata od svježeg kozjeg sira i rajčica

Sastojci za 1 osobu:

  • 100 g svježeg kozjeg sira
  • 100g rajčica
  • 25 g salate puterice
  • 25 g rukole
  • 10 g crnih maslina bez koštica
  • 10 g ukiseljenih kapara
  • nekoliko listića bosiljka
  • grančica ružmarina
  • nekoliko grančica majčine dušice
  • žličica aceta balsamica
  • 2 žličice čistog djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

  1. Operite rajčice i narežite ih na ploške.
  2. Očistite i dobro operite obje salate, a zatim putericu narežite na trakice.
  3. Očistite i nasjeckajte listiće bosiljka.
  4. U tanjur stavite rajčice, masline, kapare i bosiljak te posolite i popaprite.
  5. Kozji sir prerežite napola, stavite oba komada u vatrostalnu posudu, začinite žličicom ulja i prstohvatom nasjeckanih i pomiješanih listova ružmarina i majčine dušice, zatim stavite na pet minuta pod gril u pećnicu.
  6. Preostalo ulje pomiješajte sa žličicom aceta balsamica te prstohvatom soli i papra.
  7. U tanjur s rajčicama dodajte obje salate, kapare i masline, začinite pripremljenim umakom, na kraju dodajte zapečeni sir i poslužite.


Dva prava ljetna smoothieja

Raskošni ljetni smoothie - ručak

Ovaj smoothie predstavlja savršenu kombinaciju najslađeg ljetnog voća s kojim ćete, uz dodatak čaja i soka od limete, dobiti zasitan i super lagan ručak za plažu.

Sastojci:

  • očišćena, oguljena i usitnjena nektarina
  • očišćena, oguljena i usitnjena breskva
  • ½ šalice ohlađenog bijelog čaja
  • ½ šalice kockica leda
  • 2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limete
  • 2 jušne žlice meda.

Priprema:

Dovoljno je sve sastojke ubaciti u blender i miješati dok ne dobijete ovaj napitak koji ima nevjerojatno bogat okus, a samo 134 kalorije po porciji.


Super osvježavajući i lagani smoothie od lubenice

Za utaživanje žeđi, super slatkog okusa, a s minimalnim brojem kalorija ovaj je smoothie najidealniji ljetni izbor.

Sastojci:

  • 2 i ¼ šalice smrznute lubenice narezane na kockice
  • ½ šalice vode
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa
  • ocijeđeni veliki limun
  • banana

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender zajedno s ¼ šalice vode i miješajte te, ako je potrebno razrijedite s još malo vode tijekom miješanja.
  2. Ulijte u čašu i ukrasite smrznutim kockicama lubenice ili ploškama limuna.
Linker
17. srpanj 2024 11:02