
Velika većina, a posebno djeca, bira žitarice kao omiljenu opciju doručka, ali sve su nam više štetne za zdravlje jer se njihova kvaliteta progresivno pogoršava. Prema novoj studiji postale su slađe i manje hranjive u posljednjih desetak godina. U njima ima više masti, natrija i šećera, koje sve više povezujemo s rizikom za nastanak debljine, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i nekih sijela raka.
Istraživači iz nekoliko institucija diljem SAD-a proučili su sadržaj hranjivih tvari gotovih žitarica (granola i druge smjese žitarica koje su odmah spremne za jelo), posebno onih koji se reklamiraju kao izbor za djecu.
Zabrinjavajuće promjene
- Analiza je otkrila zabrinjavajuće prehrambene promjene: značajan porast masti, natrija i šećera uz smanjenje proteina i vlakana - pišu istraživači u svom radu objavljenom u JAMA Network Open.
Ukupna masnoća po porciji, na primjer, porasla je s 1,13 grama na 1,51 gram tijekom razdoblja studije, što je skok od 33,6 posto. Prosječni sadržaj šećera u međuvremenu je porastao s 10,28 grama u 2010. na 11,40 grama u 2023., što je povećanje od 10,9 posto. Natrij je također porastao, sa 156 miligrama na 206,1 miligrama u prosjeku (porast od 32,1 posto). S druge strane, zdravije hranjive tvari u žitaricama su smanjene - razine proteina i vlakana značajno su pale posljednjih godina.
Uz to, postoji nepovezanost između zdravstvenih tvrdnji koje se iznose na prednjoj strani paketa žitarica i svega onoga što je zapravo uključeno u kutiju, što roditeljima otežava odabir prave opcije.
- Čini se da žitarice postaju više poput slanih i slatkih grickalica. U prosjeku, jedna porcija žitarica uključenih u analizu osigurala bi više od 45 posto dnevne preporučene granice šećera za djecu.
Ovi trendovi sugeriraju da se u razvoju proizvoda prioritet daje okusu više nego nutritivnoj kvaliteti, pridonoseći pretilosti djece i dugoročnim kardiovaskularnim zdravstvenim rizicima - navode istraživači.
U Hrvatskoj debelo svako treće dijete
Iako se studija nije bavila prehrambenim izborima tijekom dana, već samo doručkom, stručnjaci su izrazili veliku zabrinutost jer debljina globalno pogađa svako peto dijete i u porastu je. Podaci za Hrvatsku još su porazniji.
Kod nas svako treće dijete već u dobi od devet godina ima prekomjernu tjelesnu masu. Prema rezultatima zadnjeg kruga COSI istraživanja, a koji je ujedno i prvi koji obuhvaća razdoblje pandemije COVID-19, u Hrvatskoj je 36 posto djece, a u Europi 25 posto s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom.
Prednost dajte neprerađenoj zobi
Nutricionisti i liječnici su savjetovali i što bi bila zdravija opcija, ako su žitarice odabir za doručak.
- Zob se smatra neprerađenom hranom koju bismo svi trebali jesti češće pa je zobena kaša najbolja opcija. To je žitarica od cjelovitog zrna, što znači da su žitarice nerafinirane. Svako zrno sadrži klicu, mekinje i endosperm. Zob ima visok sadržaj proteina i vlakana, može smanjiti kolesterol i kontrolirati razinu šećera u krvi te nam može pomoći da se dulje osjećamo sitima. Kako biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, dodajte žličicu chia sjemenki i napravite je s mlijekom zbog sadržaja kalcija, fosfora, vitamina D i proteina. Zobenoj kaši možete dodati i svježe voće kojim povećavate unos antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanjem orašastih plodova osiguravate zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezij i više vlakana - istaknula je britanska doktorica Deborah Lee.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....