SHUTTERSTOCK
Još jedan pokazatelj

Studija otkrila: Sporije hodanje može biti rani pokazatelj demencije

Uobičajeni rani znakovi demencije uključuju zaboravljivost, pogrešno postavljene stvari, gubljenje i probleme s pronalaženjem riječi

Alzheimerova bolest i demencija su teška stanja koja utječu na pamćenje, kognitivne funkcije i raspoloženje, često dovodeći do preuranjene smrti. Dok uobičajeni rani znakovi demencije uključuju zaboravljivost, pogrešno postavljene stvari, gubljenje i probleme s pronalaženjem riječi, nova istraživanja pokazuju da bi promjene u načinu na koji hodamo također mogle biti rani pokazatelj.

Istraživanje

Ove godine objavljeno je istraživanje u časopisu PLOS ONE koje je istraživalo vezu između brzine hodanja i funkcije mozga kod starijih osoba. U istraživanju je sudjelovalo 95 sudionika u dobi od 60 i više godina iz Havane na Kubi. Te su se osobe bavile blagom redovitom tjelovježbom i nisu pokazivale znakove kognitivnog oštećenja.

Istraživači su testirali brzinu hoda i rad mozga sudionika. Svaki je sudionik hodao svojim normalnim tempom oko šest metara, s određenim zonama za start, testiranje i zaustavljanje. Prosječno vrijeme hodanja izračunato je u dva pokusa, a za procjenu funkcije mozga, istraživači su koristili Mini-Mental State Examination (MMSE) i elektroencefalogram (EEG), koji mjeri električnu aktivnost u mozgu.

Rezultati

Studija je otkrila značajnu vezu između sporijeg hodanja i promjena moždanih funkcija. Oko 70 posto sudionika hodalo je sporije od 0,8 metara u sekundi (oko 3 km na sat), što ukazuje na pad brzine hodanja. Među tim sporijim hodačima, 80 posto je imalo abnormalne rezultate EEG-a, što ukazuje na rano smanjenje moždane funkcije.

Spomenuti rezultati naglašavaju kako je moguće da je brzina hodanja jedan od ranih pokazatelja kognitivnog pada. Čak i manje promjene u hodu mogu biti znak zdravstvenih problema. Jako je važno rano praćenje promjena kod starijih osoba, bilo to fizičkih, emocionalnih ili mentalnih, kako bi se pravovremeno otkrile sve prijetnje njihovom zdravlju.

Linker
21. lipanj 2024 08:46