Dobre bakterije ne samo da su korisne za probavu, nego su i potencijalna terapija za depresivna stanja.
 Foto: Istock
dobre bakterije

Može li i na koji način jogurt pomoći u borbi protiv depresije

Istraživanja su dokazala pozitivno djelovanje probiotika na mentalno zdravlje.

Znanstvenici sugeriraju da probiotici koje se nalaze u jogurtu mogu pomoći u liječenju depresije.

Dobre bakterije pomažu u uspostavljanju ravnoteže u našim crijevima te imaju povoljan učinak kod proljeva, zatvora, alergija, infekcija mokraćnog sustava, gljivičnih infekcija intolerancije na laktoze. Istraživanja su dokazala pozitivno djelovanje probiotika na mentalno zdravlje.

Velika nada

Znanstvenici su otkrili da Lactobacillus - 'dobre' bakterije prisutne u probiotičkom jogurtu pomažu kod depresivnog ponašanje kod miševa. Autori studija sa Sveučilišta Virginia School of Medicine vjeruju da bi probiotik to isto mogao učiniti i kod ljudi.

- Velika nada za ovu vrstu istraživanja je da se nećemo morati zamarati s kompleksnim lijekovima i nuspojavama kada se možemo pozabaviti s mikrobiomom - kaže glavni istraživač Alban Gaultier.

Dodaje da bi bilo odlično kad bi osobe koje pate od depresije samo mogle promijeniti prehranu i tako popravile svoje zdravlje i raspoloženje.

- Brojne studije su pokazale kako zdravlje crijeva igra značajnu ulogu u mentalnom zdravlju. Istraživanje objavljeno 2014. sugerira kako probiotici - koji pojačavaju obilje dobrih crijevnih bakterija smanjuju anksioznost i stres kod odraslih osoba.

Niska razina Lactobacillusa dovela je do depresivnih simptoma

U ovoj novijoj studiji znanstvenici su pokušali utvrditi hoće li i kako mikrobiom crijeva utjecati na depresiju.

- Prvo su analizirali mikrobiom crijeva miševa prije i poslije izloženosti stresu. Tim je utvrdio da stres dovodi do gubitka Lactobacillusa što naposljetku dovodi do pojave simptoma sličnih depresiji. Daljnja istraživanja pokazala su da razine Lactobacillusa u crijevu utječu na razinu kinurenina, metabolita kojeg su prethodne studije povezale s razvojem depresije.

U ovoj studiji, kada su razine Lactobacillusa bile smanjene, razina kinurenina je porasla, a to je dovelo do razvoja simptoma sličnih depresiji. Znanstvenici su tada 'stresnim' miševima promijenili prehranu te su im počeli davati hranu koja sadrži Lactobacillus rhamnosus i to u razdoblju od tri tjedna.

- Simptomi slični depresiji tada su se počeli povlačiti. Vjerujemo da ima nade, iako je potrebno još mnogo istraživanja. Jogurt neće naštetiti osobama koje boluju od depresije, no pojedinci ne bi trebali prekinuti terapiju lijekova bez razgovora s liječnikom - rekli su autori.

Pročitajte i:

Depresija je teška psihička bolest koju treba liječiti! Prepoznajte znakove upozorenja i pomozite bliskim osobama

Kako razlikovati tugu od depresije?

Niste sami! Od depresije u svijetu boluje više od 300 milijuna ljudi

Vodič za neznalice: Depresija se ne liječi ni motikom, ni tabletom

Istine i zablude o depresiji i kako si pomoći kad sve postane crno

Depresija je bolest čitavog organizma i neće proći sama od sebe

Linker
24. srpanj 2024 20:09