Znanstvenici vjeruju da se uočeni učinak konzumacije jogurta može objasniti njegovim pozitivnim utjecajem na crijevnu floru.
 Unsplash
velika studija

Kako najobičniji jogurt može smanjiti rizik od razvoja raka debelog crijeva

Opservacijska studija američkih znanstvenika pokazala je da je rizik od razvoja prekancerogenih izraslina kod muškaraca koji dvaput tjedno konzumiraju jogurt, manji za 26 posto.

Istraživanjem je praćeno zdravstveno stanje više od 32.000 muškaraca tijekom 25 godina. Ustanovljeno je da je kod onih koji su konzumirali jogurt najmanje dvaput tjedno otkriveno 26 posto manje najrizičnijih prekancerogenih izraslina, prenosi Medical News Today.


Toksične kemikalije

Zanimljivo je da povezanost između konzumacije jogurta i smanjenja rizika od razvoja polipa kod ženske populacije nije zabilježena. U istraživanju su korišteni nalazi endoskopskih pregleda, a studija uključuje i podatke o pregledima provedenim među približno 56.000 žena.

Znanstvenici vjeruju da se uočeni učinak konzumacije jogurta može objasniti njegovim pozitivnim utjecajem na crijevnu floru, pri čemu ključnu ulogu imaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, često prisutne u jogurtu. One, naime, mogu smanjiti broj toksičnih kemikalija koje uzrokuju razvoj raka debelog crijeva.

Istodobno, konzumacija jogurta može se povezati s manjom prisutnošću kiseline u probavnome traktu, što stvara bolje uvjete za život takozvanih dobrih crijevnih bakterija.

Sudionici studije su svake četiri godine liječnicima davali detaljne informacije o načinu života i o svojem načinu prehrane, kao i o količini jogurta koju su tjedno konzumirali. Za vrijeme 25-godišnje studije polipi su se razvili kod 5811 muškaraca te kod 8116 žena.


Hrana bogata vlaknima

Katie Patrick, glasnogovornica britanske udruge Cancer Research UK ističe da je riječ o opservacijskoj studiji te dodaje da "pripadnici muške populacije ne moraju odmah 'navaliti' na jogurt u velikim količinama jer je prerano samo na temelju ove studije izvlačiti zaključak o tomu je li njegovo konzumiranje uistinu u tolikoj mjeri djelotvorno u smanjenju rizika od razvoja raka debelog crijeva".

Podsjeća da se rizik dokazano smanjuje konzumiranjem hrane bogate vlaknima, poput kruha od cjelovitog zrnja ili smeđe riže te smanjenim unosom procesuirane hrane i crvenoga mesa.

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi po učestalosti kada su posrijedi maligne bolesti. (izvor: HINA)


TESTIRANJE KOJE SPAŠAVA ŽIVOTE

U Hrvatskoj postoji Nacionalni probir za rak debelog crijeva od 2008., a sve žene i muškarci stariji od 50 godina pozivaju se da naprave test na nevidljivo krvarenje u stolici svake tri godine, nakon čega se po potrebi naručuju i na kolonoskopiju.

Testiranje na nevidljivu krv u stolici jednostavna je pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na testne kartone. Unatoč predviđanjima da će se stopa smrtnosti od raka debelog crijeva u Hrvatskoj smanjiti za 15 posto u razdoblju od 10 do 13 godina od početka provođenja programa, to se, nažalost, nije ostvarilo.

Odaziv na preventivne programe probira koji spašavaju život je premalen.

Linker
18. lipanj 2024 00:08