BRANDFOTOS/SHUTTERSTOCK
Vrijedno usvajanja

Zdrava transformacija bez dijete: Sasvim male promjene ovu su 46-godišnjakinju pomladile za 10 godina

Osim fizičkog izgleda, djeluju na cjelokupno zdravlje

Majka troje djece i danas osobna trenerica iz Kalifornije tvrdi da izgleda i osjeća se deset godina mlađe, a sve zahvaljujući promjeni prehrane, a ne drastičnim dijetama ili dodacima prehrani. Točka preokreta započela je, kaže, prije tri godine kada se Erin Devine osjećala iscrpljeno i narušenog mentalnog zdravlja.

- Moj jedini cilj bio je napokon se osjećati dobro i postati majka kakvu moja djeca doista zaslužuju. Umjesto da ponovno pokušavam izgubiti devet kilograma u dva mjeseca, odlučila sam se usredotočiti na svoje zdravlje - prisjeća se Erin.

U nedavnom je videu na Instagram platformi Erin otkrila ključne prehrambene zamjene koje, kako kaže, stoje iza njezine transformacije, počevši od doručka.

Umjesto naglih skokova šećera stabilna energija

Umjesto zobenih pahuljica, koje mogu izazvati nagli porast razine šećera u krvi, Erin dan započinje jajima iz slobodnog uzgoja. Bogata proteinima, vitaminima i zdravim mastima, tvrdi da joj pomažu održati stabilnu razinu energije tijekom dana.

I njezini međuobroci su se promijenili. Umjesto prerađenih proteinskih pločica sada bira šaku orašastih plodova ili komad voća. - Cjelovita hrana donosi više vlakana, hranjivih tvari i boje, a manje praznih ugljikohidrata. Dulje sam sita i bez naglih padova energije - objašnjava.

Njezin pristup potvrđuje i znanost te istraživanje sa Sveučilišta u Readingu koje je pokazalo da su ispitanici koji su u doručak dodali samo 50 grama oraha, imali brže reflekse i bolju koncentraciju tijekom dana.

Kruh, kava i vino

Ova trenerica i majka više ne jede industrijski proizveden bijeli kruh nego umjesto toga bira domaći ili pekarski kiselkasti kruh, popularni sourdough, koji je lakše probavljiv i sadrži manje aditiva. Ova promjena može imati i dugoročne koristi pa je tako u meta-analizi objavljenoj u The American Journal of Gastroenterology zaključeno da je unos ultra-prerađene hrane, u koju ubrajamo i industrijski proizveden bijeli kruh, povezan s rizikom kolorektalnog raka.

Kava je, s druge strane, ovoj ženi i dalje svakodnevni ritual, međutim, jedno izbjegava, a to su dodaci bogati konzervansima i šećerima. Umjesto toga koristi punomasno vrhnje.

Srećom po kavopije, i znanstveni dokazi govore u prilog umjerenom ispijanju kave. Ona smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i čak nekih vrsta raka. Nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition pokazalo je da osobe koje piju crnu kavu ostvaruju još veće zdravstvene koristi, smanjujući rizik od svih uzroka smrti, uključujući kardiovaskularne, za 16 posto.

Navečer, umjesto čaše vina, Erin bira bezalkoholno piće koje je u wellness zajednici popularno i kao mineralni mocktail. Najčešći sastojci uključuju mineralnu vodu, citrusni sok, morsku ili himalajsku sol, med i jabučni ocat. Ovaj napitak podrška je radu jetre i nadbubrežnih žlijezda.

Hrana za tijelo i mozak

Osim što mijenja naš vanjski izgled, sve više istraživanja pokazuje da ultra-prerađena hrana može fizički promijeniti mozak, piše Science Daily.

Znanstvenici su otkrili da je česta konzumacija takve hrane povezana s upalama u dijelovima mozga odgovornima za glad i nagrađivanje, što može stvoriti začarani krug prejedanja i lošeg raspoloženja.

Filozofija ove kalifornijske trenerice nije u odricanju, već, ističe, u hranjenju vlastitog tijela. Ključ je u dvjema stvarima, kaže - u hranjivim, cjelovitim obrocima koji je zasite i hrane iznutra te u dosljednosti.

- Postavite male, realne ciljeve koje možete ostvariti svaki dan - savjetuje Erin.

27. listopad 2025 15:57