
Povodom Mjeseca svjesnosti o celijakiji održana je panel rasprava ‘Studentska bezglutenska prehrana‘. Naime, studenti s celijakijom izrazito su ranjiva skupina oboljelih, a osobito studenti koji studiraju izvan mjesta stanovanja.
- U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne postoji niti jedna studentska menza koja nudi siguran bezglutenski obrok, zbog čega se studenti s celijakijom nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge studente, ugroženo im je zdravlje, a studiranje otežano - ističu organizatori ovog događaja, udruga CeliVita - Život s celijakijom.
Studenti s celijakijom iskreno o izazovima
- Rekla bih da je najveći izazov nedostatak praktičnosti u životu. Kad imate celijakiju morate uvijek imati sve isplanirano barem jedan dan unaprijed. Kada idem s društvom u menzu nosim svoju hranu koju sam najčešće skuhala večer prije. Ako uzmem nešto to je bočica vode, jogurt ili voćka koja se nudi taj dan - komentirala studentica Lorin svoje izazove studiranja celijakijom.
Iva, studentica fizioterapije, naglasila je da na pripremu hrane troši puno vremena koje bi radije iskoristila za učenje ili druženje s prijateljima, a Lucija, studentica Filozofskog fakulteta, istaknula je da se često osjeća isključeno ili kao teret svojim prijateljima.
Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine upozorila je na opasnost izostanak bezglutenske ponude u studentskim menzama.
- Izostanak sigurnog bezglutenskog obroka u menzama je diskriminacija oboljelih. To dovodi do povećanog rizika za kršenje pravilne prehrane, izloženosti glutenu, pogoršanju simptoma, a samim time utječe na kvalitetu života, jer ugrožava zdravlje i život te povisuje troškove liječenja - rekla je.
Problem koji se mora početi rješavati
Jasna Tomašić, pomoćnica ravnatelja za studentsku prehranu Studentskog centra u Zagrebu, ukazala je na izazove uvođenja bezglutenske prehrane u veliki sustav kao što je studentska prehrana, ali se složila da je to problem koji se mora početi rješavati uz podršku nadležnih institucija.
Petra Viličnik, predstavnica Odjela za dijetetiku i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, predstavila je kuhinju KDB Zagreb kao primjer dobre prakse koja nudi siguran bezglutenski obrok svojim pacijentima.
- Na početku smo pripremi bezglutenskog obroka pristupali s puno više straha, sada smo puno sigurniji u naš rad, iako uvijek treba pristupati s jednakim oprezom i vršiti kontinuiranu edukaciju. Priprema sigurne hrane bez glutena nije nemoguća, čak ako i uvjeti nisu idealni. Najvažnija je edukacija zaposlenika te uspostavljanje kontrolnih mjera - istaknula je.
Izrada novog pravilnika
Branko Ptiček, načelnik Sektora za upravljanje visokim učilištima i studentski standard Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti, protumačio je zakonski okvir i pravilnik te najavio izradu novog pravilnika koji bi olakšao organizaciju bezglutenske prehrane u studentskim menzama. Inicijativu uvođenja bezglutenske ponude u studentske menze su podržali i Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu čiji predstavnici su nazočili događaju.
- Sustavna edukacija javnosti o celijakiji ključna je za uključivanje još većeg broja stručnjaka, tvrtki i institucija u traženje učinkovitih rješenja za pravovremeno prepoznavanje bolesti te osiguravanje dostupnosti sigurnih, bezglutenskih proizvoda i obroka koji su nužni za kvalitetan i produktivan život s celijakijom te sprječavanje teških komplikacija - zaključeno je.
.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....