U razdoblju smo adventa u kojem gradski trgovi mirišu na svježe pečene fritule, dok se hladni zrak ublažava gutljajima toplog kuhanog vina. Premda blagdanska čarolija mami na svakom koraku, uživanje u tim simbolima zime ima svoju cijenu. I to ne samo onu novčanu. Naime, za osobe s celijakijom adventski štandovi često ostaju tek vizualni užitak jer je provjerena ponuda bez glutena i dalje rijetkost.
Ipak, nije sve tako crno jer je danas lakše nego ikad pripremiti domaće verzije blagdanskih slastica koje okusom nimalo ne zaostaju za originalima. Potrebno je samo zasukati rukave i uživati u postupku. Inspiraciju smo pronašli u udruzi CeliVita – Život s celijakijom, gdje se već godinama dokazuje da bezglutenska kuhinja ne znači odricanje. Recept za fritule koje svi redom hvale osmislila je Amalija Jurjević Delišimunović, predsjednica udruge, dok je ideja za aromatično kuhano vino nadahnuta kulinarskim virtuozom Jamiejem Oliverom.
Fritule bez glutena
Sastojci:
- 2 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 čaša čvrstog jogurta
- 1 čaša kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 390 g Schär Mix B brašna
- 10 g kukuruznog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- rum, limunova korica i grožđice po izboru
- 1 ribana jabuka (isto po želji)
Priprema:
1. Jaja i obje vrste šećera mikserom dobro izraditi dok ne postanu rahla, svijetložuta smjesa.
2. Uz miješanje dodavati jogurt i kiselo vrhnje.
3. U smjesu također postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesa ne smije biti tvrda, ali ni tekuća.
4. Pustiti da odstoji 10-15 minuta.
5. Zagrijati ulje (paziti da ne bude prevruće kako fritule ne bi izvana pocrnile, a unutra ostale sirove), pa žlicom zagrabiti tijesto (oko pola jušne žlice) i drugom žlicom pogurati da sklizne u ulje.
Napomena: Ne stavljati ih odjednom puno jer dosta narastu pa da ne dođe do gužve.
6. Peći ih do željene boje.
Kuhano vino
Sastojci:
- 2 klementine
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g kristalnog šećera
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 svježa lista lovora
- 1 cijeli muškatni oraščić (za ribanje)
- 1 mahuna vanilije
- 2 boce Chiantija ili drugog talijanskog crnog vina
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
1. Gulilicom oguliti veće trake kore s klementina, limuna i limete, pazeći pritom da se uzme što manje bijelog dijela.
2. U veći lonac staviti šećer na srednje jaku vatru, dodati korice agruma i iscijediti sok od klementina.
3. Dodati klinčiće, štapić cimeta, listove lovora i otprilike 10 do 12 poteza ribanja muškatnog oraščića. Mahunu vanilije prerezati po dužini i dodati u lonac, zatim uliti tek toliko crnog vina da prekrije šećer.
4. Pustiti da lagano krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, zatim pojačati vatru i pustiti da zavrije. Kuhati na jačem vrenju 4 do 5 minuta, odnosno dok se ne dobije lijep, gust sirup. Ovaj korak važan je jer se tako stvara bogata aromatična baza – šećer i začini temeljito se prožmu s vinom. Sirup mora biti jako vruć.
5. Kad je sirup gotov, smanjiti vatru, dodati zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavati još oko 5 minuta, dok vino ne postane toplo i mirisno.
6. Kutlačom uliti u čaše i poslužiti toplo.
CeliVita – Život s celijakijom djeluje već 11 godina i važno je mjesto podrške oboljelima od celijakije. Da biste bili sigurni koji su sastojci doista bez glutena, zavirite u Registar bezglutenskih proizvoda kao mjesto izbora sigurnih bezglutenskih namirnica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....