SHUTTERSTOCK
utječe na sve

Doktor za dugovječnost: Zbog jedne banalne greške brže starimo, prestanite to raditi

Kako to promijeniti


Starenje je dio životnog procesa koje možemo podijeliti u dvije kategorije, intrinzično i ekstrinzično starenje. Prvo se odnosi na kronološko starenje koje utječe na naše cijelo tijelo i uvelike ovisi o genetskim čimbenicima. Ekstrinzično starenje je pak povezano s odabirom stila života, pušenjem, stresom, lošim izborom prehrane te izloženosti stresu. I dok na prvu kategoriju ne možemo utjecati, Neil Paulvin, liječnik za dugovječnost i regenerativnu medicinu, smatra da možemo promijeniti životni stil. Na temelju dugogodišnjeg profesionalnog iskustva, otkrio je kako je najveća greška koja doprinosi bržem starenju - nedostatak sna.

image
SHUTTERSTOCK


Najveći okidač

Nažalost, zbog užurbanog ritma života često žrtvujemo i ono vrijeme koje bismo trebali provesti spavajući, vrijeme koje je potrebno našem tijelu za regeneraciju. Spavanje sedam do osam sati noću pomaže zdravlju stanica i tkiva, kognitivnih funkcija, imuniteta, razine energije i metabolizma. Otprilike čovjek bi za svog životnog vijeka trebao provesti oko 26 godina spavajući. Ipak, kod mnogih to nije tako, a nedostatak sna doprinosi nizu zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni tlak, depresiju, pretilost, moždani udar, dijabetes i bolesti srca.

Nedostatak sna također može uzrokovati:

1. Bore i prerano starenje kože

Koža se sastoji od nekoliko proteina, uključujući kolagen i elastin koji joj pomažu ostati čvrstom i svježom. Istraživanja pokazuju da bi nedovoljno sna moglo utjecati na kvalitetu i snagu kolagena i elastina, što dovodi do bora i opuštenosti kože, odnosno opuštenosti.

2. Kognitivni pad

Nedostatak sna može uzrokovati pad motoričkih sposobnosti, usporiti obradu informacija, smanjiti raspon pažnje i emocionalni kapacitet te narušiti našu prosudbu. Kronični nedostatak sna plodno je tlo za rizik od slabijeg pamćenja i Alzheimerove bolesti.

3. Oslabljeni imunitet

Prva linija obrane tijela od raznih bolesti je imunosni sustav koji se prirodno obnavlja tijekom sna. Proizvodi stanice koje pomažu tijelu u borbi protiv patogena koji nas mogu učiniti bolesnima. Istraživanja pokazuju da kada je naš san ugrožen, tijelo se ne može toliko učinkovito boriti protiv spomenutih napadača. Osim toga, vrijeme oporavka od bolesti može trajati duže.

Kako osigurati dobar san?

Jednostavne promjene načina života mogu pomoći u stvaranju navike zdravog spavanja

1. Budite dosljedni. Dosljedan raspored spavanja pomaže u održavanju normalnog cirkadijalnog ritma.

2. Izložite se jutarnjem suncu odmah nakon buđenja. Ovo resetira tjelesni cirkadijalni sat pokazujući tijelu da je jutro.

3. Ograničite unos kofeina i alkohola. Izbjegavajte kofein osam sati prije spavanja i alkohol tri sata prije spavanja kako biste zaštitili kvalitetu sna.

4. Ograničite vrijeme provedeno ispred ekrana, a posebno prije odlaska na spavanje. Dokazano je da izlaganje plavoj svjetlosti negativno utječe na san.

5. Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja. Stjecanje navike čitanja knjige ili kupanja u toploj kupki signalizira tijelu da je vrijeme za opuštanje i spavanje.

6. Neka vaša soba bude podsjetnik na udoban san. Investirajte u dobar madrac, plahte, maske za oči ili bilo što drugo što vam pomaže da se osjećate opušteno.

Linker
25. svibanj 2024 16:37