
Nova dugoročna studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan u Australiji otkrila je snažne dokaze da redovita konzumacija hrane bogate flavonoidima može značajno smanjiti rizik od kroničnih bolesti i pridonijeti duljem i zdravijem životu. Ova otkrića znanstveno potvrđuju staro nutricionističko pravilo da je prehrana bogata biljnim namirnicama ključ zdravlja s naglaskom na raznolikost, a ne samo količinu.
Što su flavonoidi?
Flavonoidi su prirodni spojevi koji se nalaze u mnogim biljnim namirnicama i jednom napitku. Poznati su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, a pomažu u borbi protiv oštećenja stanica te mogu smanjiti rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i respiratornih bolesti.
Spomenuta je studija pratila više od 120.000 osoba tijekom više od deset godina. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale oko 500 miligrama flavonoida dnevno, imale 16 posto manji rizik od smrti od svih uzroka, te oko 10 posto manji rizik od razvoja ozbiljnih kroničnih bolesti u usporedbi s onima s manjim unosom flavonoida.
- To je otprilike količina flavonoida koju biste unijeli s dvije šalice čaja - pojednostavio je dr. Benjamin Parmenter, glavni autor i voditelj studije.
Raznolikost je važnija od količine
Jedan od ključnih zaključaka istraživanja jest da je raznolika prehrana bogata flavonoidima korisnija od jednostavne konzumacije velike količine jedne vrste zdrave hrane. Različiti flavonoidi nalaze se u različitim namirnicama, a svaki ima specifične zdravstvene prednosti.
Primjerice, umjesto da pijete samo čaj, bolje je jesti raznovrsne namirnice bogate flavonoidima jer različiti flavonoidi dolaze iz različitih izvora, ističu istraživači. Pojedinačne namirnice imaju specifične učinke, pa kombinacija različitih izvora doprinosi boljem zdravlju.
Četiri flavonoidima bogate namirnice koje mogu podržati dugovječnost
Kako biste lakše uključili ove korisne spojeve u svakodnevnu prehranu, istraživači su izdvojili nekoliko namirnica bogatih flavonoidima:
Čaj: Zeleni i crni čaj bogati su flavonoidima. Osim što pridonose zdravlju srca, povezani su s manjom upalom, boljom probavom i smanjenjem stresa.
Bobičasto voće: Borovnice, maline i kupine nisu samo ukusne i svestrane, već su i odličan izvor flavonoida koji podržavaju zdravlje mozga i srca.
Tamna čokolada: Kvalitetna tamna čokolada s visokim udjelom kakaa može biti ukusan način povećanja unosa flavonoida. Povezuje se sa sniženjem krvnog tlaka i poboljšanjem funkcije krvnih žila.
Jabuke: Lako ih je uključiti u obroke ili pojesti kao međuobrok, a predstavljaju stabilan izvor flavonoida i vlakana, korisnih za zdravlje srca i probavnog sustava.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....