Jabuke su jedne su od najrasprostranjenijih i najkonzumiranijih plodova na svijetu. Uz raznolik izbor boja, okusa i tekstura, pružaju istinski osjećaj užitka. Bogate nutrijentima i prehrambenim vlaknima doprinose zdravoj prehrani i često se koriste u različitim kulinarskim kreacijama, od svježih grickalica do pita i jabukovače.
Dodatna korist jabuke
Redovita konzumacija jabuke mogla bi vam pomoći prisjetiti se gdje ste ostavili ključeve automobila. Naime, ovaj plod može biti iznimno učinkovit jer sadrži vitamine i minerale koji su usko povezani s očuvanjem pamćenja.
- Postoje dobri dokazi koji ukazuju da redovita konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti. Jabuka je bogata flavonoidima koji se mogu naći i u drugom voću i povrću te su ujedno snažni antioksidansi koji mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe – izjavio je znanstvenik za hranu dr. Vincent Candrawinata.
Ovaj je znanstvenik citirao američku studiju provedenu na 2 800 sudionika u dobi od 50 godina u kojoj je utvrđeno kako su oni koji su jeli hranu manje bogatu flavonoidima, dva do četiri puta bili skloniji razvijanju Alzheimerove bolesti i povezane demencije.
- Flavonoidi su fenolni spojevi koji se pojavljuju u voću poput jabuka i krušaka te u povrću poput kelja i špinata. Možete ih pronaći čak i u čokoladi i vinu! Kada se pravilno apsorbiraju, ovi spojevi su korisni za naše zdravlje - rekao je.
Flavonoidi smanjuju rizik od Alzheimera
Ispitivanja su pokazala da bi veći unos flavonoida i podvrste flavonoida hranom mogao biti povezan sa smanjenjem rizika od razvoja ove bolesti. Veći unos jabuka tijelu može dati važne vitamine i minerale koji štite moždane stanice od neurotoksičnosti koja pak može dovesti do neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimera.
- Neurotoksičnost nastaje kada je živčani sustav tijela izložen prirodnim ili sintetičkim toksičnim tvarima i mijenja normalnu aktivnost živčanog sustava. Na kraju bi to moglo dovesti do poremećaja ili ubijanja neurona u mozgu. Neurotoksičnost može nastati zbog izloženosti tvarima koje se koriste u kemoterapiji, radioterapiji, terapiji lijekovima ili čak izloženosti teškim metalima poput žive i određenih prehrambenih aditiva, pesticida, industrijskih otapala i sredstava za čišćenje te kozmetičkih proizvoda - rekao je dr. Candrawinata.
Iako nema lijeka, postoje načini s kojima se može smanjiti mogućnost razvoja bolesti.
- Jedan od ključnih faktora za smanjenje rizika od razvitka bolesti je zdrav način života, uključujući jedenje uravnotežene prehrane i održavanje tjelesne forme – savjetovao je znanstvenik.
Dodavanje svježih jabuka svakodnevnoj prehrani može imati mnoštvo prednosti, pa tako i za mentalno zdravlje.
- Jabuke su dobar izvor pektina, topivog vlakna. Studije i istraživanja otkrili su kako je konzumiranje velike količine ove vrste vlakana povezano s manjim rizikom od simptoma depresije – zaključio je dr. Candrawinata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....