Jogurt je izuzetno bogat probioticima te bismo ga trebali svakodnevno jesti, no on je samo jedan u nizu "poželjnih"
 Foto: iStock
Pripremite tijelo za začeće

Želite zatrudnjeti? Pojačajte unos ovih namirnica

NIje isto jedete li brzu i nutritivno siromašnu hranu ili ako svoje tijelo redovito nagrađujete odabranim namirnicama koje utječu na vaše cjelokupno zdravlje, a time i na plodnost.

Jedan od najutjecajnijih liječnika za probleme plodnosti, Jamie Grifo, udružio se s Kyrom Phillips, novinarkom CNN-a koja se liječila od neplodnosti, te su zajedno napisali priručnik 'Cjeloživotni plan za plodnost: Što utječe na plodnost i kako zatrudnjeti'. Donosimo dio iz popularne knjige u kojemu autori objašnjavaju koja vrsta hrane povećava mogućnost začeća.

Ključ zdravlja

Prehrana i probava ključni su za svaki aspekt vašeg zdravlja, uključujući i plodnost. Ono što jedete i pijete utječe na to kako vaše tijelo radi: u pozitivnom i negativnom smislu. Zato je iznimno bitno hraniti se zdravo.
Kim Ross, holistička nutricionistica u Centru za plodnost iz New Yorka, predlaže konzumiranje hrane s velikim udjelom vode i namirnica bogatih nutrijentima. Kad savjetuje klijente koji k njoj dolaze zbog problema s plodnošću, kaže im da pokušaju u prehranu ubaciti 80 posto namirnica biljnog porijekla, kao i da pokušaju s mediteranskom prehranom s obzirom da ona usporava starenje i štiti od bolesti. Takav tip prehrane popravlja općenito zdravlje pa tako i ono reproduktivno.

5 vrsta hrane za poticanje plodnosti

 1. Cjelovite žitarice poput smeđe riže i tamnog kruha
  Prerađeni ugljikohidrati - bijeli kruh, bijela riža, šećer - povećavaju razinu šećera u krvi i inzulina u tijelu što može poremetiti hormonalnu ravnotežu i vaš ovulacijski ciklus. Cjelovite žitarice nemaju takav učinak.
 2. Nemasno meso
  Željezo je vrlo važno kad govorimo o plodnosti, a najlakši način da željezo ubacite u organizam je da jedete meso. No to bi trebalo biti meso sa što manjim udjelom masti. Odaberite nemasne komade, pecite ih ili kuhajte, ali izbjegavajte prženje u dubokoj masnoći. Istraživanja pokazuju da žene koje povećaju unos željeza tijekom perioda neposredno prije začeća, imaju veće šanse zanijeti nego one žene kod kojih je prisutan manjak željeza. No nemojte s konzumacijom mesa pretjerati jer niti previše mesa nije dobro. Ako ste vegetarijanac ili vegan, možda ćete morati uzimati dodatke prehrani sa željezom.
 3. Omega-3 masne kiseline
  Losos, srdele, haringe i ostale masne ribe potiču plodnost zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama. One će ubrzati protok krvi kroz reproduktivne organe, te regulirati reproduktivne hormone.
  Vegani mogu doći do omega 3-masnih kiselina preko sjemenki lana, badema, oraha i bučinih sjemenki. Ne zaboravimo ni jaja.
 4. Organski mliječni proizvodi
  Mlijeko, sir, jogurt i ostali mliječni proizvodi dobri su za zdravlje kostiju, kao i za reproduktivno zdravlje. Istraživanja pokazuju da neke žene koje imaju problema s ovulacijom, stanje mogu popraviti redovitim obrocima punomasnih mliječnih proizvoda.
 5. Organske maline i borovnice
  Svo voće i povrće jako je dobro za zdravlje, no bobičasto voće posebno je dobro za plodnost. Puno je antioksidanasa koji štite vaše stanice od oštećenja i starenja - a to uključuje vaš reproduktivni sistem i jajašca.

Blackberry and banana smoothie with oats and honey-healthy breakfast.
Foto: iStock
Bobičasto voće puno je antioksidansa pa samim time više od svog drugog voća i povrća djeluje na žensku reproduktivnost.

Zašto biste trebali pojačati unos vlakana?
'Vlakna su još jedan dobar način za otklanjanje suvišnog estrogena', kaže doktorica Ross. Ona su korisna za probavu i potiču osjećaj sitosti. Također, sprječavaju zatvor.
Hrana siromašna vlaknima usporava probavu, a estrogen ostaje neiskorišten i može se ponovo apsorbirati u tijelo.

Hrana bogata vlaknima:

 • Voće: maline, suhe šljive, grožđice, kruške, borovnice, jabuke
 • Grahorice: grah, grašak, bob
 • Povrće: artičoke, brokule, mahune, kukuruz
 • Žitarice: tjestenina od cjelovitog brašna, smeđa riža, ječmena kaša
 • Orašasti plodovi: orasi, suncokret, bademi, kikiriki, lješnjaci

Uzmite u obzir i probiotike

Ako imate osjetljiv želudac, možda bi bilo dobro da ograničite unos mliječnih proizvoda koje ljudi s intolerancijom na laktozu teško probavljaju. No doktorica Ross kaže da iz ovoga treba izuzeti jogurt jer je bogat probioticima koji imaju upravo suprotan učinak. Oni su dobri za probavne organe, imunitet i plodnost.
Probiotici se mogu uzimati i kao dodaci prehrani, a osim jogurta dobri su izvor i kefir, kiselo mlijeko i acidofil.

Linker
16. srpanj 2024 05:30