Brokula možda ne izgleda glamurozno, ali ova zeleno-hrskava kraljica povrća pravo je bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. Iako potječe od divlje gorušice, poljoprivrednici su je kroz stoljeća oblikovali u povrće kakvo poznajemo danas. Još u doba Rimskog Carstva bila je dio mediteranske kuhinje, dok se u Americi počela uzgajati tek 1920-ih. Danas prosječni Amerikanac godišnje pojede gotovo tri kilograma brokule - i to unatoč tome što je njezin specifičan okus ponekad "genetski problematičan" za osjetljiva nepca.
Visoka doza vitamina C
Pola šalice kuhanih cvjetića sadrži tek 15 kalorija, ali obiluje nutrijentima. Brokula je bogata vitaminom C - u jednoj šalici ima ga jednako kao i naranča - a tu su i kalcij, željezo, fosfor, kalij, cink te vitamini A, B6, E i K. Stabljike su pune vlakana, dok su listovi prava riznica antioksidansa i kalcija. Zašto je dobra za zdravlje? Posebnu pozornost znanstvenika privukao je sulforafan, sumporni spoj koji se nalazi u brokuli. On može pomoći kod dijabetesa jer snižava razinu šećera u krvi, posebno kod osoba s tipom 2. Pomaže i kod karcinoma jer pomaže spriječiti nastanak kancerogenih stanica. Kod osteoartritisa čuva hrskavicu u zglobovima, a tu je i da pripomogne kod psihičkog zdravlja. Naime, istražuje se njegov učinak na regulaciju kemije mozga kod shizofrenije. Uz to, karotenoidi iz brokule jačaju imunitet i štite srce.
Nije za sve
Brokula nije idealna za sve. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi moraju paziti na unos vitamina K, dok kod sindroma iritabilnog crijeva može izazvati nadutost. Također, kod problema s bubrezima fosfor iz brokule može biti problematičan.
Bitno je i kako odabrati brokulu. Na tržnici birajte čvrste i tamnozelene glavice bez žutih cvjetića. U hladnjaku, u plastičnoj vrećici, može trajati do tjedan dana. Najbolje ju je kuhati kratko – blanširanje ili pečenje u pećnici čuvaju nutrijente. Klasično kuhanje u vodi, pak, "ubija" i do 90 posto vitamina. Radije brokulu pripremajte na pari.
Možete je jesti sirovu s umakom od jogurta ili humusom, dodati u tjesteninu, peći s rajčicama ili pretvoriti u krem juhu sa sirom. Bilo kao zvijezda obroka ili skromni dodatak, brokula je nezaobilazan saveznik zdravlja - i odličan razlog da joj damo više mjesta na tanjuru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....