SHUTTERSTOCK
Ipak probajte

Znanstvenici su otkrili zdraviji način konzumiranja brokule, ali se većini neće svidjeti

S brokulom i drugim povrćem koje sadrži sulforafan postoji jedan trik

Posljednjih godina brokula je stekla reputaciju supernamirnice, zbog visoke razine posebno korisnog spoja sulforafana. Istraživanja su pokazala da taj spoj može pomoći u kontroli šećera u krvi te da ima antikancerogeno djelovanje, što mu pruža veliki potencijal u sprečavanju raka. Međutim, studija iz 2011. pokazala je da je veća korist za zdravlje, odnosno više sulforafana, u svježem povrću nego u dodacima prehrani, pa otad traje potraga za najboljim načinom kuhanja brokule da bi se sačuvala njezina iznimna hranjivost.

Pomoć od drugih spojeva

S brokulom i drugim povrćem koje sadrži sulforafan postoji jedan trik. Da bi se aktivirao, potrebna je pomoć drugih spojeva u brokuli - glukozinolata i enzima mirozinaze. Oba su vrlo osjetljiva na toplinu. Stoga se do sada kao najbolji način kuhanja brokule savjetovalo kratko (trominutno) kuhanje na pari, no čini se da su nove studije manu pronašle i tom obliku kuhanja. Stoga je daleko najveća količina sulforafana koju možete dobiti iz brokule osigurana ako je žvačete sirovu.

- Nažalost, studije su pokazale da uobičajene metode kuhanja brokule ozbiljno smanjuju količinu glukozinolata, koji se pretvara u sulforafan, u povrću, čak i ako ga samo stavite u kipuću vodu na nekoliko minuta. I mirozinaza je također iznimno osjetljiva na toplinu - naveli su istraživači.

Izreži pa ostavi metoda

U istraživanjima se dobrim pokazala i metoda "izreži pa ostavi", što je možda većini prihvatljivije kada je riječ o brokuli.

Da bi se aktivirao sulforafan, brokulu narežite i ostavite je barem pola sata prije nego što ćete je (kratko) termički obraditi. Količina sulforafana u brokuli tada se neće bitno promijeniti.

- Brokula koja je odmah kuhana imala je 2,8 puta manje sulforafana od one koja je ostavljena da odstoji - zaključio je tim istraživača i dodao da su oni u istraživanju nasjeckanu brokulu ostavili 90 minuta, ali je dovoljno i pola sata. Ako nemate ni toliko vremena, najjednostavnije je da je pojedete sirovu - savjetuju istraživači.

Linker
17. rujan 2024 12:23