Tko bi joj odolio?

 SHUTTERSTOCK
Mljac

Zbog ovih zdravih pizza zaboravit ćete na onu iz dostave: Tri recepta koja morate isprobati!

Možete jesti pizzu bogatu nutrijentima, one postoje. Mi smo pronašli tri recepta koja će vas oduševiti

Vrijeme je da si priznamo da se nećemo odreći konzumacije pizze. Ova mnogima omiljena vrsta brze hrane ne bi se trebala često jesti, no što ako se odlučite za zdraviju verziju? Da, možete jesti pizzu bogatu nutrijentima. Mi smo pronašli tri recepta koja će vas oduševiti i zbog kojih ćete zaboraviti na naručivanje pizze.

Vegetarijanska pizza

Sastojci

Tijesto

  • 100 g bijelog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 1 čajna žličica ili vrećica od 7 g suhog kvasca
  • 125 ml tople vode
  • prstohvat soli

Za preljev

  • 200 g nasjecaknih rajčica, ocijediti sok
  • šaka cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1 veća tikvica, tanko narezana guljačem
  • 25 g mozzarelle, narezane na komadiće
  • 1 čajna žličica kapara u salamuri, ocijeđenih
  • 8 zelenih maslina, grubo nasjeckanih
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina, za posluživanje
image

Vegetarijanska pizza

SHUTTERSTOCK

Priprema

1. Pomiješajte brašno, kvasac s prstohvatom soli. Dodajte vodu i zamijesite mekano tijesto dok smjesa ne bude ujednačena. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug promjera oko 30 cm. Stavite ga na nauljeni lim za pečenje.

2. Rasporedite rajčice po tijestu do 2 cm od rubova. Preko njih rasporedite cherry rajčice i tikvice, a zatim pospite mozzarellom. Nakon toga dodajte kapare, masline i češnjak pa ih ravnomjerno prelijte uljem. Ostavite da se diže 20 min. Zagrijte pećnicu na najjaču razinu.

3. Pecite pizzu 10-12 minuta dok ne bude hrskava i zlaćane boje oko rubova. Nakon što ju izvadite, pospite peršin.

Roštilj pizza

Sastojci

Za bazu

  • 250g integralnog brašna, plus malo za miješenje po potrebi
  • 1 čajna žličica instant kvasca
  • ¼ žličice soli
  • 1 žlica kanolinog ulja, plus ekstra za podmazivanje
  • 200 ml tople vode

Za nadjev

  • 3 paprike
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica kanolinog ulja
  • 1 čajna žličica sjemenki komorača
  • 2 žlice umaka za roštilj
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 1 veliki file pilećih prsa bez kože (oko 225 g), narezan na kockice
  • 5 žlica vode
  • 175 g mladih rajčica, narezanih na kockice
  • 50 g dimljenog sira, naribanog
image

Roštilj pizza

SHUTTERSTOCK

Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 220 °C. Od brašna, kvasca, soli, kanolinog ulja i 200 ml tople vode napravite mekano tijesto. Tijesto treba biti ljepljivo pa ne morate dodavati previše brašna. Ostavite ga u zdjeli i pokrijte kuhinjskom krpom dok narežete papriku i luk. Nema potrebe dizati tijesto određeno vrijeme, samo ga ostavite da odstoji dok napravite nadjev.

2. Za nadjev: paprike i luk prelijte uljem i sjemenkama komorača te pecite 15 minuta. U međuvremenu pomiješajte umak za roštilj i pire od rajčice s 5 žlica vode.

3. Izvadite tijesto iz zdjele i razvijte u krug promjera 30 cm. Potom ga stavite u nauljeni kalup. Premažite s dvije trećine mješavine umaka za roštilj. U drugoj zdjeli ostatak mješavine umaka od rajčice promiješajte s piletinom.

4. Prelijte pripremljeni preljev s paprikama po tijestu i preko rajčica, a zatim ravnomjerno žlicom nanesite piletinu s umakom. Pospite sirom i pecite 15 minuta.

Pizza s karameliziranim lukom i kozjim sirom

Sastojci

Tijesto

  • 125 g integralnog brašna, plus malo za miješenje ako treba
  • ½ čajne žličice instant kvasca
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica kanolinog ulja, plus ekstra za podmazivanje
  • 100 ml tople vode

Preljev

  • 2 glavice luka, prepolovljene i tanko narezane
  • 2 čajne žličice kanolinog ulja
  • 2 čajne žličice balzamičnog octa
  • 4 žlice vode
  • 160 g listova mladog špinata, nasjeckanih
  • 2 velika češnja češnjaka, sitno naribana
  • 50 g mekog kozjeg sira
  • 4 masline bez koštica, narezane na četvrtine
  • nekoliko listova mekog timijana
  • 1 čajna žličica suncokretovih sjemenki
image

Pizza s karameliziranim lukom i kozjim sirom

SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 220°C, a od brašna, kvasca, soli, kanolinog ulja i tople vode zamijesite mekano tijesto. Tijesto treba biti ujednačeno i ljepljivo pa ne pokušavajte dodati previše brašna. Ostavite u zdjeli i pokrijte kuhinjskom krpom dok radite preljev.

2. Stavite luk u wok koji se ne lijepi i dodajte kanolino ulje, 4 žlice vode i balzamični ocat. Pokrijte poklopcem kako bi luk omekšao, zatim kuhajte 15 minuta, promiješajte nekoliko puta i brzo vratite poklopac kako luk ne bi izgubio previše vlage. Nakon isteka vremena, luk bi trebao biti zlatan i sva tekućina nestati. U tavu dodajte špinat i češnjak te pržite dok špinat ne uvene.

3. Izvadite tijesto iz zdjele i nauljenim nožem prerežite na pola pa svaki komad nauljenim rukama utisnite u ovalnu veličinu 25-15 cm na velikom namašćenom plehu.

4. Premažite špinatom i lukom, zatim posipajte sirom i pospite maslinama, timijanom i sjemenkama suncokreta. Pecite 15 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Linker
15. studeni 2024 09:28