Namirnice bogate vlaknima u svakodnevnoj prehrani mogu značajno poboljšati opće zdravlje i energiju. Donosimo vam tri jednostavna i ukusna recepta koja su prepuna prirodnih vlakana, a istovremeno su lagana za pripremu i idealna za svaki obrok. Isprobajte ih i uživajte u njihovim blagodatima.
Zobeni kolač s bobičastim voćem i bademima
Bogat je topljivim vlaknima iz zobi (osam grama po porciji). Također osigurava omega-3 masne kiseline iz lanenih sjemenki, antioksidanse iz bobičastog voća i biljne proteine iz badema - stvarajući nutritivno uravnotežen obrok.
Sastojci:
- 2 i pol šalice zobenih pahuljica,
- 1⁄4 šalice mljevenih lanenih sjemenki,
- 1 čajna žličica praška za pecivo,
- 11⁄2 žličice mljevenog cimeta,
- 1⁄4 čajne žličice soli,
- 2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka,
- 1⁄3 šalice paste od datulja (8-10 datulja bez koštica pomiješanih s 1⁄4 šalice tople vode),
- 2 žlice maslinova ulja,
- 1 jaje,
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije,
- 11⁄2 šalice miješanog bobičastog voća (svježeg ili smrznutog),
- 1⁄2 šalice narezanih badema,
- po želji narezana banana ili malo maslaca od badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namažite posudu za pečenje dimenzija 23 x 23 cm s malo maslinova ulja.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, mljevene lanene sjemenke, prašak za pecivo, cimet i sol.
- U zasebnoj zdjeli miješajte bademovo mlijeko, pastu od datulja, ulje, jaje i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
- Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke pa miješajte dok se potpuno ne sjedine. Lagano umiješajte šalicu bobičastog voća i 1⁄4 šalice narezanih badema.
- Ulijte smjesu u posudu za pečenje. Pospite preostalim bobičastim voćem i bademima.
- Pecite 35-40 minuta, dok odozgo ne postane zlatnožuto, a zobena kaša se ne stisne. Ostavite da se ohladi 5-10 minuta prije posluživanja.
- Poslužite toplo s dodacima po želji. Ostatke poklopite i čuvajte u hladnjaku do četiri dana.
Topla jesenska salata s kvinojom i pečenim povrćem
Preporučeni dnevni unos vlakana je 25-30 g za odrasle osobe, a od ovih sastojaka dobit ćete tri porcije po 10-11 grama vlakana, tako da jedna porcija ove salate može pokriti više od trećine dnevnih potreba.
Sastojci za salatu:
- 150 g kvinoje (bijela ili trobojna),
- 1 veći batat, oguljen i narezan na kockice,
- 200 g prokulica, prepolovljenih, 3-4 svježe smokve, narezane na četvrtine,
- 100 g feta sira, izmrvljenog, 1⁄2 šalice sjemenki nara (otprilike 1 nar),
- maslinovo ulje, sol i svježe mljeveni papar, prstohvat dimljene paprike (po želji), prstohvat timijana ili ružmarina.
Sastojci za preljev:
- 2 žlice maslinova ulja,
- 1 žlica jabučnog ili balzamičnog octa,
- 1 žličica senfa,
- 1 žličica meda ili javorova sirupa,
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Kvinoju isperite pod mlazom vode da uklonite gorčinu. Kuhajte je u 2,5 puta većoj količini vode (oko 375 ml) dok ne upije svu tekućinu (10-15 min). Poklopite i ostavite još pet minuta da se odmori, zatim vilicom rastresite.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na lim za pečenje stavite kockice batata i prokulice. Prelijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite i dodajte dimljenu papriku i timijan ili ružmarin. Pecite 25-30 minuta, dok povrće ne omekša i lagano se karamelizira.
- U zdjelici pomiješajte sve sastojke za preljev. Dobro umutite vilicom.
- U većoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, pečeno povrće, svježe smokve, sjemenke nara i izmrvljeni feta sir. Prelijte preljevom i lagano promiješajte da se sve sjedini. Po želji dodajte tostirane orahe ili sjemenke za dodatnu teksturu.
Sirove kuglice s bananom i čokoladom
Dodavanjem lanenih sjemenki, psilijuma i suhih smokava ili šljiva povećava se količina vlakana. Trebali biste dobiti 12 kuglica, a u svakoj je oko 3 grama vlakana, što znači da samo tri kuglice dnevno mogu dati do 9-10 grama vlakana ili više od trećine dnevne potrebe.
Sastojci:
- 1 zrela banana,
- 1/2 šalice zobenih pahuljica,
- 1/4 šalice chia sjemenki,
- 1/4 šalice suhih smokava ili šljiva (sitno nasjeckane),
- 2 žlice kakaa,
- 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki,
- 1 žličica ljuskica psilijuma,
- 1-2 žlice javorova sirupa (po potrebi),
- 1/4 šalice nasjeckane tamne čokolade,
- prstohvat cimeta po želji
Priprema:
- Zgnječite bananu u zdjeli. Dodajte zob, chia sjemenke, smokve ili šljive, kakao, lan, psilijum, sirup, cimet i nasjeckanu čokoladu. Sve dobro izmiješajte i pustite smjesu deset minuta da chia i psilijum nabubre.
- Oblikujte kuglice i stavite ih na papir za pečenje te ohladite barem jedan sat prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....