Smoothie with banana and oatmeal for breakfast on a light concrete background. Detox menu.

 SHUTTERSTOCK
nećete požaliti

Zašto špinat treba jesti s avokadom, jogurt s bananom, a kupine s orasima? To što ove kombinacije mogu postići je fantastično

Donosimo detaljan popis kako bi zdravo bilo još zdravije

Već je svima dobro poznato koliko je zdrava prehrana važna, ali sve se češće istražuje koliko i kada jesti. Znanost je već podastrla dosta dokaza o tome da neke namirnice imaju sinergijski učinak kada se jedu zajedno u odnosu na njihove benefite za zdravlje u pojedinačnim obrocima.

Uparivanje određenih namirnica može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i poboljšati cjelokupno zdravlje. Čak i kada birate zdrave sastojke poput povrća, proteina i cjelovitih žitarica, njihovo uparivanje sa specifičnim namirnicama znatno poboljšava njihov učinak. Evo koje pametne kombinacije namirnica mogu pomoći da izvučete više iz svojih obroka i podržite svoje zdravlje na jednostavne, ali učinkovite načine.


Poboljšanje vida - jaje i salata

Jednostavno kuhano jaje uz salatu pomaže našem tijelu da apsorbira više hranjivih tvari iz salate. Istraživanja pokazuju da masti u jajima poboljšavaju apsorpciju karotenoida iz povrća, a karotenoidi su antioksidansi poznati po promicanju boljeg zdravlja očiju.


Podrška za srce - trešnje i tamna čokolada

Trešnje su bogate kvercetinom, snažnim antioksidansom, a u kombinaciji s tamnom čokoladom koja sadrži katehine može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Poslastica i za vaše nepce i za vaše srce.


Čista koža - kupine i orasi

Kupine su prepune antioksidansa i cinka, koji su izvrsni za borbu protiv mrlja na koži. Kada dodate orahe bogate omega-3 masnim kiselinama, poznate po protuupalnim svojstvima, dobit ćete snažnu kombinaciju koja potiče čistu i blistavu kožu.


Mladenačka koža - špinat i avokado

Špinat sadrži obilje vitamina A, vitalnog za regeneraciju stanica i održavanje mladolike kože. Budući da je vitamin A topiv u mastima, uparivanje sa zdravim mastima iz avokada pomaže organizmu da učinkovitije apsorbira tu hranjivu tvar, što rezultira sjajnom i zdravom kožom.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravlje crijeva - jogurt i banana

Jogurt je sa živim bakterijama poznat po tome što pomaže probavi, a banane, koje djeluju kao prebiotici, pomažu u hranjenju dobrih bakterija u vašim crijevima. Zajedno stvaraju savršen par za održavanje probavnog sustava uravnoteženim i zdravim.


Regulator šećera u krvi - kurkuma i crni papar

Kurkuma je poznata po zdravstvenim koristima, posebno u kontroli razine šećera u krvi, zahvaljujući spoju koji se zove kurkumin. Međutim, naš organizam teško apsorbira kurkumin, pa tako dodavanje crnog papra, koji sadrži piperin, može značajno povećati apsorpciju kurkumina.


Pomoć pri spavanju - mlijeko i med

Topla čaša mlijeka sa žličicom meda prije spavanja može pomoći u poboljšanju kvalitete sna. Mlijeko sadrži triptofan, koji je ključan za proizvodnju hormona melatonina koji regulira san, a med pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira triptofan, što ovaj par čini odličnim izborom za odmoran noćni san.


Protiv stresa - smeđa riža i miso juha

Smeđa riža izvrstan je izvor magnezija, minerala koji pomaže tijelu u upravljanju stresom. U kombinaciji s miso juhom, koja sadrži probiotike, organizam će učinkovitije apsorbirati magnezij, pomažući kod opuštanja i oslobađanja stresa.


Jače kosti - losos i krem sir

Losos je pun vitamina D, nužnog za apsorpciju kalcija, a krem sir je, s druge strane, bogat izvor kalcija. Zajedno čine ukusan spoj koji podržava jake kosti.


Više energije - odrezak i rajčica

Crveno meso je glavni izvor željeza, ključan za transport kisika kroz tijelo. Međutim, da biste u potpunosti apsorbirali željezo iz mesa, potreban je vitamin C. Odrezak u kombinaciji s rajčicom ili limunovim sokom moćna je kombinacija za povećanje razine energije.


Zaštita od bolesti - brokula i brazilski orasi

Brokula je poznata po svojstvima u borbi protiv raka zbog spoja koji se zove sulforafan. U kombinaciji s brazilskim orasima bogatima selenom blagodati sulforafana se pojačavaju, stvarajući snažnu obranu od bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Kontrola kolesterola - zob i naranče

Zob je učinkovita u snižavanju kolesterola, ali dodavanje čaše soka od naranče to može podići na višu razinu. Vitamin C u naranči djeluje sa spojevima u zobi kako bi stabilizirao loš kolesterol (LDL), pružajući poticaj zdravlju srca.


Pojačivač imuniteta - limun, med i đumbir

Postoje brojni dokazi da đumbir, med i limun jačaju imunosni sustav i pomažu mu u borbi protiv prehlada i viroza. No, blagotvorni učinci ove moćne kombinacije ne ubrzavaju samo oporavak od viroza, nego imaju i moćan učinak na oporavak organizma od zahtjevnog liječenja kakvo je, primjerice, kemoterapija. Đumbir, med i limun djeluju protuupalno i značajno smanjuju razinu citokina u tijelu, smanjuju osjećaj bola i mučnine.


Protiv štetnih spojeva - meso na žaru i ružmarin

Ružmarin je poseban po tome što sadrži ružmarinsku kiselinu, izuzetno jak antioksidans koji sanira oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, meso na žaru može proizvesti štetne tvari, ali ružmarin i tu pomaže. Meso i riba su bogat izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina B skupine, a svi oni podržavaju snažan imunosni sustav.


Ima i kombinacija koje treba izbjegavati

Dok su neka uparivanja hrane korisna, druga mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari.

Čaj, kava ili vino sa zobi - Tanini u ovim pićima mogu ometati apsorpciju željeza iz biljne hrane poput zobi. Najbolje je uživati u ovim pićima odvojeno od namirnica bogatih željezom.

Mlijeko i čokolada - Konzumacija mlijeka s čokoladom može smanjiti učinkovitost antioksidansa koji se nalaze u kakau, pa je bolje uživati u samoj tamnoj čokoladi.

Voće uz obroke - Jedenje voća uz obrok ili neposredno nakon njega može uzrokovati probavne tegobe poput nadutosti. Za bolju probavu predlaže se pričekati nekoliko sati nakon jela za konzumiranje voća.

Linker
20. listopad 2024 09:45