SHUTTERSTOCK
Revolucija

Zapanjujuće otkriće! Uz ovo jednostavno pravilo smanjit ćete nagli skok šećera za čak 73 posto

Osim ispijanja jabučnog octa prije obroka, posebno intrigira još jedna činjenica, a ona se odnosi na povezanost redoslijeda jedenja namirnica i skoka šećera u krvi


Malo tko se neće složiti s činjenicom da je zdravlje najvažnije, odnosno da sigurno postaje prioritet u nekom trenutku života. Tada uključujemo gotovo sve; uvodimo više kretanja u rutinu, njegujemo kvalitetu sna, odabiremo ono što nas veseli, a mičemo ono što umara ili oduzima energiju, a konačno, odabiremo i hranu koja će podržati naše zdravlje. Posljednje je posebno važno za francusku biokemičarku Jessie Inchauspé.

U očuvanju metaboličkog zdravlja, ali i prevencije od raznih bolesti ova žena poznatija pod imenom Glucosegoddess gotovo svakodnevno na svom profilu dijeli zanimljive savjete. Njezinu filozofiju, utemeljenu na brojnim znanstvenim člancima, neumorno upija više od 4,7 milijuna pratitelja. Osim ispijanja jabučnog octa prije obroka, posebno intrigira još jedna činjenica, a ona se odnosi na povezanost redoslijeda jedenja namirnica i skoka šećera u krvi.

image
SHUTTERSTOCK

Studija

Naime, u svom videu Inchauspé se referira na istraživanje u kojem su sudjelovali oboljeli s dijabetesom tipa 2. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe u kojima su tijekom istraživanja dobivali istu hranu s jednakim kalorijskim sastavom, međutim, dobili su različite upute o tome kako jesti. Obrok se sastojao od tipičnog zapadnjačkog obroka koji uključuje povrće, proteine i ugljikohidrate, a željelo se vidjeti kako on utječe na postprandijalne promjene glukoze i inzulina kod prekomjerne težine (pretilih odraslih osoba) koje uz imaju i dijabetes tipa 2.

Redoslijed jedenja i zapanjujući rezultati

Dok je jedna grupa započela obrok s povrćem, konkretno brokulom kuhanoj na pari, začinjenoj maslacem ili zelenom salatom s rajčicama, zatim pilećim prsima, a posljednje što su unijeli bili su ugljikohidrati, kruh i sok od naranče, druga je grupa jela isti obrok prema vlastitim preferencijama. Rezultati su pokazali da je prvoj grupi ispitanika nagli porast glukoze snižen za čak 73 posto. Drugim riječima, izuzetno je važno što prvo unosimo u svoje tijelo. Nagli porast šećera koji se događa kod svih, pa i onih potpuno zdravih osoba, ni na koji način nije dobar za organizam.

- Za razliku od konvencionalnog nutricionističkog savjetovanja kod dijabetesa, koje je u velikoj mjeri restriktivno i fokusirano na koliko i što ne jesti, ovo pilot istraživanje sugerira da se poboljšanje glikemije može postići optimalnim s vremenom uzimanja ugljikohidrata tijekom obroka - istaknuli su istraživači u spomenutoj studiji.

Oduševljeni korisnici

Unatoč činjenici da je teško pomisliti na to da bismo ujutro mogli prvo pojesti papriku, a posebno u našem podneblju u kojem smo odmah za doručak naučeni jesti razne ugljikohidrate, ova studija dokazuje upravo suprotno. S ovakvim redoslijedom jedenja slažu se brojni pratitelji, među ostalim i liječnici koji su komentirali

- Djeluje! Isprobala sam osobno ovaj redoslijed jedenja prateći glukozu putem senzora, a potom sam isto preporučila i svojim pacijentima. Savršeno funkcionira - izjavila je doktorica Alexa Martin.

Osim ovih, pratitelji su ostavili i pomalo smiješne, no učinkovite komentare.

- Moja je majka to radila cijeli život. Prvo jela ono što nije voljela, primjerice kelj pupčar, kupus, zeleno bilje, a zatim je jela meso, a tek onda pire krumpir. Mama je naučena da najbolje čuva za kraj - rekla je korisnica.

Vrijedi probati

Bez obzira na to imate li kakav metabolički poremećaj ili ne, ovaj redoslijed jedenja se doista isplati isprobati. Ne može naštetiti, a može pomoći da u svoju prehranu uvrstite čim više povrća za koje je poznato da obiluje hranjivim tvarima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Linker
26. kolovoz 2024 15:22