SHUTTERSTOCK
probajte

Vrijedno usvajanja. Nutricionistica otkrila dvije praktične i učinkovite navike protiv nadutosti

S godinama se metabolizam prirodno usporava

Nadutost i plinovi česti su probavni problemi koji mogu uzrokovati nelagodu, osobito kako starimo. Često poslije obilnog obroka znamo reći ‘Kako sam se napuhnuo/la.‘ Riječ je zapravo o nadutosti koja stvara osjećaj punoće ili stezanja u trbuhu, često popraćen vidljivim širenjem trbušnog područja. Plinovi su, s druge strane, rezultat nakupljenog zraka u probavnom traktu, što pak dovodi do nadutosti. Kako starimo naš se metabolizam prirodno usporava, a s time, ako imamo loš obrazac prehrane, dolazi i do problema s nadutošću.

Dobre navike dovode do smanjenja pojave nadutosti

Uz nju, stil života i promjene u probavnim procesima u tijelu također su učestalija pojava koja se javlja s godinama. Srećom, postoje jednostavne navike koje osobe starije od 40 godina mogu usvojiti kako bi ublažile nadutost i plinove, a koje je otkrila dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati.

image
SHUTTERSTOCK

Povećan unos vlakana

Povećan unos vlakana igra ključnu ulogu u smanjenju nadutosti i plinova za osobe starije od 40 godina. Kako starimo, probavni procesi se mogu usporiti, a oni su ključni za održavanje zdravog probavnog sustava. Namirnice bogate vlaknima pomažu regulirati rad crijeva i sprječavaju zatvor. Vlakna nalazimo u:

  • voću,
  • povrću,
  • cjelovitim žitaricama i
  • mahunarkama.

- Vlakna su vrlo važna za zdravlje probavnog sustava. Topiva vlakna mogu apsorbirati vodu i formirati konzistenciju sličnu gelu, što pomaže u glatkom pražnjenju crijeva i sprječava zatvor koji često uzrokuje nadutost. S druge strane, netopiva vlakna dodaju masu stolici i ubrzavaju prolaz hrane i otpada kroz crijeva - objašnjava Nanavati.

image
SHUTTERSTOCK

Hidratacija

Adekvatna hidratacija pomaže omekšati stolicu te potiče redovito pražnjenje crijeva. Štoviše, hidracija podupire cjelokupnu funkciju probavnog sustava, olakšava kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt i smanjuje vjerojatnost nakupljanja plinova.

- Unos vode neophodan za probavu. Pomaže otapanje masti i topivih vlakana, dopuštajući tim tvarima da lakše prođu kroz crijeva. Također, održavanje tijela hidratiziranog može spriječiti uobičajeni problem nadutosti uzrokovan dehidracijom i neravnotežom elektrolita - napominje ova nutricionistica koja preporučuje dnevni unos od osam do 10 čaša vode.

Linker
30. lipanj 2024 00:28