I obična riža s graškom dobar je izbor za porciju vlakana
 Foto: iStock
Tijelo sve pamti

Vlakna iz hrane preveniraju rak dojke

Dvadesetogodišnje istraživanje pokazalo je da je jako bitno što nam djeca jedu. Naime, rezultati na više od 90 tisuća žena koje su sudjelovale u istraživanju otkrili su da je prehrana vrlo važan faktor za rizik razvoja tumora u budućnosti.

Znanost je pronašla još jedan dokaz za nužnost pravilne prehrane u mladim danima: dvadesetogodišnje istraživanje na više od 90.000 žena pokazala je da su one koje su u mladosti jele veće količine vlakana imale 16 posto niži rizik od razvoja raka dojke od žena koje su jele male količine vlakana.

Uz to, prva je skupina imala 24 posto niži rizik za pojavu raka dojke prije menopauze, koji se obično teže liječi. Razlog tome može biti u činjenici da vlakna djeluju na snižavanje razine hormona estrogena, koji je u podlozi mnogih tipova raka dojke, objavio je tim znanstvenika u publikaciji Pediatrics.

Čvrsti dokazi

- Iz mnogih ranijih studija znamo da je tkivo grudi osobito pod utjecajem karcinogena i antikarcinogena tijekom djetinjstva i adolescencije - rekao je Walter Willet, nutricionist na Harvardskoj školi javnog zdravlja koji je vodio stručni tim. Također je istaknuo kako sada napokon imamo i dokaz da je prehrana naše djece vrlo važan faktor za budući rizik razvoja tumora.

U ovoj su studiji još 1991. godine žene u dobi između 27 i 44 godine počele odgovarati na pitanja o prehrani. U 1998. polovica ispitanica ispunila je i upitnik o prehrani tijekom srednje škole. Žene koje su jele najviše vlakana unosile su oko 28 grama vlakana na dan, u usporedbi sa 15 grama koliko su unosile one koje su jele najmanje vlakana. Dvadeset godina kasnije stručnjaci su provjerili kojim se ispitanicama razvio rak dojke i kada. Što su više vlakana žene jele, manje je bilo vjerojatno da će oboljeti od raka dojke. Za svakih dodatnih 10 grama vlakana u prehrani svaki dan, rizik za razvoj raka dojke pao je 13 posto. Vlakna iz voća i povrća imala su najbolji učinak, otkrili su znanstvenici.

"Ovo je snažan dokaz da prehrambena vlakna mogu sniziti razinu cirkulirajućeg estrogena", napisala je dr. Kimberly Blackwell iz Duke Cancer Centera u komentaru u Pediatricsu.

Koje su namirnice najbolji izvori vlakana?

  • Grašak, grah i leća su vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana.
  • Šalica leće ili smeđeg graha sadrži 15 grama vlakana.
  • Šalica malina ima 8 grama vlakana.
  • Srednja banana, krumpir ili naranča imaju po 3 grama vlakana.
  • Šalica brokule 5 grama vlakana.
  • Šalica smeđe riže ima 3,5 grama vlakana.
  • Šalica špageta od integralne pšenice ima 6,3 grama vlakana.
  • Dnevna potreba za vlaknima je oko 30 grama.
  • Nemojmo zaboraviti niti na obojeno voće i povrće koje je bogato antioksidansima i drugim sastojcima koji smanjuju rizik od razvoja tumora, srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.
Linker
22. srpanj 2024 10:12