SHUTTERSTOCK
prava pomama

Već danima traje ludilo oko pistacija, a nitko ne priča kako utječu na krvni tlak, kolesterol, oči i crijeva!

Imamo ih i mi


Proteklih nekoliko dana mnogi su se ljubitelji s nevjericom zaustavili nad objavom ‘Di je nestao pistachio?‘, koja se nevjerojatnom brzinom proširila društvenim mrežama. Povod ovoj nevjerojatnoj panici bila je zapravo nestašica sladoleda s novim okusom pistacije u jednom lancu restorana brze hrane. Štoviše, ova viralna pomama je eksplodirala je do te mjere da su se uključili i ostali prehrambeni objekti sa spasonosnim odgovorom kako kod njih ovih orašastih plodova ne nedostaje. Iako je ovdje riječ o dobrom marketinškom potezu, mi ćemo se pozabaviti stvarnim dobrobitima doista moćnih pistacija.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto su pistacije dobre?

Oni s istančanim okusnim sustavom opisat će pistacije blago slatkastog okusa, pikantnog s jedinstvenom aromom te zemljanim, drvenastim i blago cvjetnim notama. Za sve ostale, pistacije jedemo jednostavno zato što su nam fine i odlična su grickalica za razne prigode. Osim u izvornom obliku, koji je ujedno i najbolji, u okusu ovog zelenkastog ploda možemo uživati kao preljev i punilo raznim slasticama. No, postoji dobar razlog zašto bismo ih trebali uvrstiti u svoje salate, granole, deserte i pečenja što češće.

Nutritivni sastav od 100 grama ovog proizvoda kako navodi Calorie King sadrži ukupno 556 kalorija, 28 grama ugljikohidrata, 44 grama masti, 10 grama vlakana i 20 grama proteina. Ovo bogatstvo proteina, vlakana, ali i antioksidansa kojima pistacije obiluju, mogu pomoći našem zdravlju na višestruko načina:

1. Potiču rast zdravih crijevnih bakterija

Pistacije imaju prebiotička svojstva. Sadrže neprobavljive komponente hrane kao što su dijetalna vlakna, koja ostaju u crijevima i služe kao hrana prirodnim bakterijama. Također sadrže fitokemikalije koje mogu promijeniti sastav mikrobiote. Hrana s prebiotičkim svojstvima može pospješiti rast korisnih bakterija u probavnom traktu. Drugim riječima, mogu pomoći rastu dobrih bakterija u crijevima, a prebiotici su kao i probiotici izuzetno važni našem sustavu. Konačno, pomažu kod probavnih smetnji, a mogu smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

2. Podržavaju optimalnu razinu šećera u krvi

Ovi su orašasti plodovi odlična grickalica i za osobe s dijabetesom, a to potvrđuju i podaci iz 2023. objavljeni u znanstvenom časopisu Nutrients. Pokazali su kako su osobe s dijabetesom tipa 2 koje su u svojoj dnevnoj rutini obavezno uvrštavale orašaste plodove, imale su nižu razinu glukoze natašte za razliku od onih koji su ove plodove jeli povremeno ili ih uopće nisu konzumirali. Nadalje, još je jedno među mnogim istraživanjima pokazalo kako je kod ove populacije koje su svakodnevno jele pistacije kroz mjesec dana, osim poboljšanih vrijednosti šećera, došlo do značajnog smanjenja u razini kolesterola i triglicerida. Pistacije sadrže rezervatrol, antioksidans povezan s boljom razinom glukoze kod osoba s dijabetesom. Kako se navodi u časopisu Diabetes Care, osobe s predijabetesom su nakon redovite konzumacije pistacija imale i bolju inzulinsku rezistenciju kao i poboljšane upalne markere. Protuupalne dobrobiti mogu se pripisati fitokemikalijama iz pistacija, poput fenola, proantocijanidina i flavonoida.

3. Pomažu sniziti krvni tlak i održavaju razinu kolesterola

Dokazano je da pistacije djeluju na snižavanje kolesterola. Ovi orašasti plodovi imaju vlakna i velike količine polinezasićenih i mononezasićenih masti, a sve je to povezano sa zdravim razinama kolesterola i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da jedenje pistacija posebno u usporedbi s jedenjem drugih orašastih plodova, rezultira nižim krvnim tlakom.

image
SHUTTERSTOCK

4. Čuvaju zdravlje očiju

Među orašastim plodovima pistacije imaju najviše razine zeaksantina i luteina čija je uloga da štite oči od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom, kao i od makularne degeneracije, nimalo beznačajne očne bolesti koja može uzrokovati gubitak vida.

5. Saveznik u gubitku tjelesne težine

Budući da su pistacije bogate vlaknima i proteinima, to nam pomaže u osjećaju sitosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite otkrilo je zanimljivu činjenicu, a ta je da nam kupnja ovog ploda u ljusci zapravo može pomoći da zavaramo svoj mozak. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su grickali pistacije u ljusci koje su, da bi došli do ploda prethodno morali očistiti, u konačnici unijeli manje proizvoda i time doprinijeli gubitku težine.

I mi imamo pistacije!

Navedene su samo neke od prednosti ovog moćnog ploda, pa se i mi za kraj pridružujemo viralnom trendu s porukom, ‘I mi imamo pistacije!‘ Ideju za jednostavan i brz recept, naravno.

* Umjesto šparoga svoju salatu možete dodatno obogatiti sezonskim tikvicama ili pak krastavcima.

Linker
20. srpanj 2024 07:29