SHUTTERSTOCK
studija

Ukusan sastojak doručka može spriječiti čak 12 vrsta tumora! Počnite ga koristiti

O doručku bismo trebali razmišljati malo dalje, a ne samo od danas do sutra

Dobar doručak trebao bi vas pripremiti za dan koji je pred vama te, u idealnim okolnostima, osigurati i neke zdravstvene dobrobiti. Pobrinete li se da pažljivo odaberete što ćete jesti za taj najvažniji obrok u danu, to bi moglo itekako utjecati na tijek ostatka dana, kao i na to hoće li vam se kapci početi spuštati još prije nego što odzvoni podne. No, ono što ćete konzumirati za doručak ne utječe samo na vašu bolju ili lošiju sposobnost obavljanja dnevnih obaveza. Naime, o doručku bismo trebali razmišljati malo dalje, a ne samo od danas do sutra jer naše prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj i na naše dugoročno zdravlje te predstavljati dobar temelj za aktivan i kvalitetan život i u starijoj dobi. Srećom, to ne znači da trebate trošiti bogatstvo na skupocjene namirnice kako biste dobili svoju jutarnju nutritivnu injekciju. S dobrom starom zobenom kašom postići ćete jednako moćan učinak, a usto ćete imati i ugodan osjećaj kakav pruža takozvana utješna hrana. I ono najbolje: brojna su istraživanja pokazala da dodavanje zobene kaše jutarnjem obroku može spriječiti pospanost tijekom dana, a istodobno i smanjiti rizik za dijabetes te 12 vrsta raka.

image
SHUTTERSTOCK

Vlakna protiv dijabetesa

Zobena kaša je fantastičan izvor složenih ugljikohidrata, što znači da će vaše tijelo tu zdjelicu kaše pretvoriti u energiju koju će potom apsorbirati tijekom dana. Drugim riječima, vrlo vjerojatno ćete se duže osjećati siti, te ujedno odoljeti iskušenju da grickate između obroka, i istodobno budniji i spremniji da se suočite i nosite sa svim dnevnim izazovima. Zobena kaša je idealna hrana kad je riječ o pomoći u održavanju razine šećera pod kontrolom, što je vrlo važno jer se tako smanjuje rizik za razvoj dijabetesa. S obzirom na to da je manje prerađena od ostalih žitarica, zob se probavlja sporije od rafiniranih žitarica, a to znači da neće previše podizati vašu razinu šećera u krvi nakon što je konzumirate.


Štit protiv tumora

Studije su pokazale i da zob može smanjiti rizik za rak crijeva. Prema neovisnoj organizaciji za istraživanje raka Cancer Research UK, razlog za takav učinak je vrlo vjerojatno to što je odličan izvor vlakana. Vlakna povećavaju volumen stolice, razrjeđuju je i ubrzavaju njezin prolaz kroz crijeva te tako skraćuju vrijeme zadržavanja štetnih kemikalija u crijevima, čime se potencijalno smanjuju i oštećenja stanica. Osim toga, vlakna su učinkovita i zbog toga što pomažu crijevnim bakterijama da proizvode korisne kemikalije koje poboljšavaju mikrobiom crijeva. Fenolna kiselina prisutna u cjelovitim žitaricama također bi mogla imati ulogu u zaštiti od raka crijeva. Uključivanje cjelovitih žitarica bogatih vlaknima u prehranu te smanjenje unosa rafiniranih žitarica može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i prevenciji debljine, smanjiti rizik za rak crijeva, ali i 12 drugih vrsta raka, navodi se na stranicama organizacije Cancer Research UK. To uključuje tumore dojke, gušterače, jednjaka, mjehura, maternice, jajnika, bubrega, jetre, želuca i štitnjače, kao i mijelome i meningeoma. Osim što obiluje nutrijentima i predstavlja moćnu zaštitu za zdravlje, zobena kaša je i jeftina opcija za doručak.

Linker
10. svibanj 2024 13:02