Nutricionistica Sandra Hrg. GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX
nutricionistica Hrg

Pristaše carnivore prehrane dive se njezinim zdravstvenim učincima, a stručnjaci upozoravaju na opasne posljedice

Nutricionistica Sandra Hrg upozorava na dugoročno negative učinke takve prehrane

Carnivore dijeta zarazila je TikTokere posljednjih mjeseci, a pristaše prehrane bazirane samo na mesu ne mogu se nadiviti njezinim zdravstvenim učincima. No, niti jedan stručnjak takvu prehranu ne preporučuje, a to dovoljno govori koliko je ona zapravo zdrava. Prije nego je isprobate, dobro razmislite je li to baš ono što vam je potrebno, a ako baš žarko želite žvakati samo odreske, barem to nemojte činiti predugo kako si ne biste napravili više štete nego koristi

Junetina, maslac, slanina i jaja - to je ono u što se mnogi influenceri, pobornici carnivore prehrane, kunu posljednjih mjeseci. Takva se prehrana temelji prvenstveno na mesu dok se unos voća i povrća smanjuje na minimum ili se eliminira. Na TikToku se nižu snimke u kojima se može vidjeti ljude kako jedu tanjur pun odrezaka i kajganu od čak 12 jaja, i to sve u samo jednom danu, a neki od njih za užinu će pojesti čak i plošku maslaca, grickajući je kao što bi netko drugi grickao, primjerice, mrkvu. Takva prehrana, koja je u određenoj mjeri nalik Atkinsonovoj i keto dijeti, naziva se carnivore dijetom, lavovskom ili mesnom dijetom. Naravno, gorljivi pobornici takve prehrane tvrde da im je koža, otkad se tako hrane, čišća nego ikad prije, da im je probava nikad bolja i da su u najboljoj formi ikada.

- Jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila otkad sam s veganske prehrane prešla na mesnu dijetu je to što je moj tjelesni miris, koji mi nije bio ugodan, jednostavno nestao - izjavila je TikTokerica @steakandbuttergal u jednom od svojih video uradaka dodajući da više ne koristi niti sapun niti bilo kakav dezodorans, a da ipak miriši predivno. U svakom slučaju, nakon paleo i keto dijete, sada imamo najnoviji prehrambeni trend na društvenim mrežama - a to je izbjegavanje konzumacije voća i povrća, za što mnogi tvrde da im je pomoglo u rješavanju niza zdravstvenih problema. Ipak, video snimke u kojima ljudi hvale i pozivaju na potpuno mesnu ili carnivore dijetu izazvali su zabrinutost kod mnogih nutricionista i liječnika. A popularni britanski pjevač James Blunt nakon dva mjeseca takve prehrane razvio je skorbut i sada i sam upozorava na potencijalne rizike dijete koja se temelji samo na mesu. Kakvi su rizici carnivore dijete te je li i za koga ona uopće preporučljiva pitali smo nutricionisticu Sandru Hrg koja je ne bi nikome preporučila, a upozorila je i na dugoročno negative učinke takve prehrane.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX


Protiv svih principa pravilne prehrane

- Danas postoje brojni trendovi i alternativni pristupi prehrani i zdravlju, a jedan od njih je i carnivore dijeta. Interes za ovu dijetu, kao specifičan prehrambeni režim, počeo je rasti u posljednjih nekoliko desetljeća, a mnogi karnivori smatraju da je njihova prehrana bliža prehrambenim navikama naših predaka lovaca-sakupljača te da su time povezaniji s prirodom. Ovaj specifičan režim prehrane izaziva interes zbog navodnih potencijalnih koristi na zdravlje koje uključuju gubitak tjelesne mase, poboljšanu mentalnu jasnoću i smanjenje upala. No, odmah na početku treba istaknuti da se ova dijeta kosi sa svim principima pravilne prehrane i da ju je nemoguće izbalansirati - kaže Hrg dodajući da, poput svih radikalnih dijeta, i ova nosi brojne rizike, što iziskuje oprez kod odluke i provođenja takvog režima prehrane.


Prije spavanja - juha od kostiju

Carnivore dijeta se temelji na jednostavnom principu koji isključuje sve biljne proizvode, voće, povrće, žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke, uz vrlo nizak ili gotovo nikakav udio ugljikohidrata.

- Tipični obroci se sastoje od raznih vrsta mesa (govedina, piletina, svinjetina, riba), iznutrica, jaja i mliječnih proizvoda (opcionalno) poput sira, a od masnoća se u pripremi koriste maslac i loj. Pića su obično ograničena na vodu, čaj i kavu, premda neki zagovornici preporučuju samo vodu. Dnevna energetska vrijednost obroka na carnivore dijeti može varirati ovisno o unosu različitih vrsta mesa i životinjskih proizvoda, kao i o veličini porcija. Uobičajeni unos kalorija za odraslu osobu iznosi oko 2.200 kcal dnevno, a obroci su obično raspoređeni u tri glavna obroka i dva međuobroka te se kao zadnji obrok najčešće konzumira šalica juhe od kostiju - opisuje takvu prehranu Hrg napominjući da su zbog vrlo ograničenog izbora namirnica obroci u carnivore dijeti jednostavni za planiranje i pripremu.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto je mnogi hvale

Kako kaže naša sugovornica, kod zagovornika ovog režima u fokusu je zdravlje pa, stoga, karnivori obično pokazuju visoku razinu samodiscipline i predanosti svojoj prehrani. Zbog sve veće popularnosti interes za proučavanje ovog prehrambenog režima raste, ali važno je napomenuti da su studije specifično fokusirane na carnivore dijetu prilično ograničene i često male u opsegu.

- Do sada, većina dokaza o učincima carnivore dijete dolazi iz anegdotalnih izvještaja i osobnih iskustava, a ne iz velikih, rigorozno kontroliranih kliničkih ispitivanja. U časopisu Current Developments in Nutrition iz 2021. objavljena je anketa studije koja je uključivala 2.029 ispitanika koji su prakticirali carnivore dijetu, no ona je pružila tek preliminarne podatke o njihovim zdravstvenim ishodima. Većina ispitanika prijavila je značajna poboljšanja u općem zdravlju, kao i bolju kontrolu tjelesne mase, a mnogi sudionici studije naveli su poboljšanu mentalnu jasnoću i energiju, smanjenje osjećaja gladi i žudnje za hranom te bolju regulaciju glukoze u krvi - navodi Hrg te dodaje da objašnjenje za takav ishod leži u metaboličkim procesima koji se odvijaju tijekom ovakvog načina prehrane. Naime, smanjenjem unosa ugljikohidrata, tijelo se manje oslanja na glukozu kao primarni izvor energije, što dovodi do stabilnijih razina šećera u krvi, a dodatno povećan unos masti potiče tijelo na proizvodnju ketona koji mogu zamijeniti glukozu kao glavni izvor energije, dodatno stabilizirajući šećer u krvi. Pojašnjava da i masti također produžuju osjećaj sitosti jer se sporije probavljaju, čime se produžuje vrijeme između obroka. Isto tako i visok unos proteina, kojim se odlikuje ova dijeta, doprinosi osjećaju sitosti jer oni zahtijevaju duže vrijeme probave i oslobađaju hormone sitosti poput peptida YY i GLP-1.


A zašto je struka ne preporučuje

Ipak, sa stajališta struke ova dijeta nije preporučljiva, a naročito za osobe koje već imaju zdravstvene tegobe jer nosi brojne rizike, posebno ako se provodi dugoročno i bez stručnog nadzora.

- Prema samoj definiciji dijete neminovan je povećan unos zasićenih masnih kiselina, što rezultira povišenim razinama LDL kolesterola i povećanjem rizika od srčanih bolesti. Stoga na posebnom oprezu moraju biti osobe koje već imaju dijagnosticiran poremećaj metabolizma masti, ali i osobe koje imaju hipertenziju. Nadalje, visok unos proteina može dodatno opteretiti bubrege i pogoršati stanje kod osoba s bubrežnim bolestima, ali isto tako na oprezu moraju biti i osobe s dijabetesom tipa 1 i 2 jer visok unos proteina i masti, a nizak unos ugljikohidrata, može imati nepredvidive učinke. Povećan je i rizik od osteoporoze pa, stoga, naglašavam da ovako rigorozan način prehrane nije preporučljiv zbog brojnih negativnih posljedica na organske sustave i zdravlje - upozorava nutricionistica posebno ističući da se djeci, trudnicama i dojiljama ne preporučuju nikakvi ekstremi u prehrani, pa tako ni carnivore dijeta.

image
SHUTTERSTOCK

Ako baš morate, samo na kratko i pod nadzorom

Ako se netko ipak odluči na ovako strog režim prehrane, svakako je najvažniji savjet da se provodi kratkoročno i pod nadzorom, smatra Hrg.

- Pritom treba imati na umu da će se osobama koje već imaju problema s probavom u vidu zatvora stanje vjerojatno dodatno pogoršati zbog nedostatka vlakana uslijed izbjegavanja namirnica biljnog porijekla, a manjak vlakana u prehrani može utjecati na crijevnu mikrobiotu, pa time i na zdravlje općenito. Isto tako vrlo je vjerojatan nedostatak esencijalnih mikronutrijenata, vitamina i minerala koji se nalaze u biljnoj hrani, poput vitamina C, magnezija ili folne kiseline, a takva je dijeta oskudna i vrijednim fitonutrijentima čiji su izvor također voće i povrće - pojašnjava Hrg napominjući da visoko proteinska dijeta može povećati potrebu za tekućinom pa je za osobe koje se na nju odluče vrlo važna odgovarajuća hidracija.

- Da bi se bolje razumjeli učinci carnivore dijete, potrebna su dugoročna, randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se pružili čvrsti znanstveni dokazi. U međuvremenu, imajmo na umu da je vrlo važno izgraditi zdrav odnos prema hrani, da uravnotežena prehrana koja podrazumijevan namirnice iz svih prehrambenih skupina, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i zdrave masti te redovita tjelesna aktivnost imaju temelj i važnu ulogu u održavanju sveukupnog zdravlja - podsjeća Hrg.

Primjer dnevnog jelovnika carnivore dijete

- Iz samo jednog primjera dnevnog jelovnika ove dijete možemo zaključiti koliko je jednolična i oskudna, pa je stoga potpuno jasan dugoročan negativan učinak ovakve prehrane - upozorava Nutricionistica Sandra Hrg.

Doručak

  • 3 jaja
  • 3 trake slanine ili 1⁄4 šalice cheddar sira
  • 1 žlica maslaca

Međuobrok

  • 50 g sušenog mesa

Ručak

  • 250 g purećih prsa ili goveđeg odreska
  • 1 žlica maslaca

Međuobrok

  • 50 g sira (mozzarella)

Večera

  • 250 g lososa
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica juhe od kostiju

Ukupna dnevna energetska vrijednost cca 2.260 kcal

Linker
02. srpanj 2024 11:39