SHUTTERSTOCK
Sezona mu je

Ovo voće pomaže mozgu, snižava tlak, ne diže šećer i može štititi od raka. Dodajte ga doručku već danas

Prepuno je nutrijenata

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, malina i kupina izuzetno je korisno za naše zdravlje zbog svojih brojnih blagotvornih svojstava. Zato ugrabite borovnice, jagode, maline i kupine - počinje njihova sezona. Pojedite šaku bobičastog voća za doručak ili kao desert i utažit ćete potrebu za slatkim. Istraživanja pokazuju da nam bobičasto voće donosi mnoštvo prednosti, među ostalim poboljšava kognitivno zdravlje i pomaže u prevenciji raka.

Održava mentalnu oštrinu

Žene koje jedu oko dvije porcije jagoda ili jednu porciju borovnica tjedno doživjele su manji mentalni pad tijekom vremena od vršnjakinja koje ne jedu tako često ovo voće, pokazalo je istraživanje provedeno na više od šesnaest tisuća žena starijih od 70 godina. One s najvećim unosom bobičastog voća odgodile su kognitivni pad za oko 2,5 godine.

- Ovaj bi učinak mogao biti povezan s antocijanidinima, vrstom flavonoida. Poznato je da ovi spojevi koji se nalaze gotovo isključivo u bobičastom voću prelaze krvno-moždanu barijeru i nalaze se u centrima za učenje i pamćenje u mozgu - objašnjava autorica studije Elizabeth Devore, medicinska sestra na odjelu neurologije zdravstvenog centra Sveučilišta Duke.

image

Šaka bobičastog voća za doručak ili kao desert utažit će potrebu za slatkim

SHUTTERSTOCK

Odlično kod dijabetesa

Bobičasto voće je slatko, ali ne toliko da bi ga trebali izbjegavati oni koji boluju od dijabetesa.

- Naprotiv, zbog vlakana koja sadrži, ljudi s dijabetesom mogu ga uključiti u svoju prehranu kao dnevnu porciju voća - kaže dijetetičarka i savjetnica za prehranu Nancy Copperman. Maline su među najpoželjnijim bobicama jer su prepune vlakana. Po šalici sadrže 14,6 grama ugljikohidrata i 8 grama vlakana, kao i kupine, koje po šalici imaju 14,4 grama ugljikohidrata i 8 grama vlakana. Kada je riječ o prevenciji dijabetesa, bobičasto voće dobrodošlo je u prehrani zbog nižeg glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog opterećenja.

Može spriječiti Parkinsonovu bolest

Oni koji jedu najmanje dvije porcije bobičastog voća tjedno imaju 23 posto manji rizik za razvoj Parkinsonove bolesti od svojih vršnjaka, prema jednom istraživanju. Ista studija pokazala je da su muškarci s najvećim unosom flavonoida iz bobičastog voća smanjili taj rizik za 40 posto.

Smanjuje upalu i štiti srce

Bobičasto voće bogato je flavonoidima, antioksidativnim biljnim spojevima koji su povezani s manjim rizikom za razvoj srčanih bolesti. Konzumacija bobičastog voća pomogla je smanjiti razinu LDL kolesterola i sistolički krvni tlak, indeks tjelesne mase i razine šećera u krvi, također, kroničnu upalu, prema metaanalizi 22 randomizirana, kontrolirana ispitivanja.

Pomaže u mršavljenju

Zbog sadržaja vlakana i tekućine bobičasto voće daje nam osjećaj sitosti, a niskokalorično je pa je odličan izbor za dijetu. Jedna šalica malina ima 64 kalorije, kupine oko 65, borovnice oko 86, a jagode 48 kalorija. Čak i ako ste na dijeti s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata, poput ketogene, možete jesti bobičasto voće u malim količinama. Na primjer, deset malina ima 2,3 g ugljikohidrata i 1,2 g vlakana. Muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom i pretili u malom randomiziranom kontroliranom ispitivanju koji su bili na prehrani s visokim udjelom masti, s oko 25 grama kupina dnevno tijekom tjedan dana sagorjeli su više masti i značajnije poboljšali osjetljivost na inzulin nego oni u kontrolnoj skupini.

Snižava krvni tlak

Antocijanini u borovnicama cirkuliraju u krvotoku gdje mogu poboljšati stanje krvnih žila, prema jednoj studiji. Znanstvenici su otkrili da unos veće šalice divljih borovnica svaki dan tijekom mjesec dana poboljšava širenje krvnih žila, a zauzvrat snižava sistolički krvni tlak. Prehrana koja sadrži bobičasto voće može biti posebno korisna za ljude čija je obiteljska povijest opterećena rizikom za srčane bolesti (visoki krvni tlak sam po sebi je faktor rizika za srčane bolesti). Kemijski spojevi u bobičastom voću djeluju protiv sistemske upale koja može pratiti visoki krvni tlak, pomažući tako općem zdravlju.

Štiti od raka

Pokazalo se da bobičasto voće pomaže u zaštiti od raka probavnog sustava, dojke, a možda čak i jetre, prostate, gušterače i pluća, ističe se u jednom pregledu istraživanja. To se objašnjava činjenicom da spojevi poput antocijanina i flavonoida u bobičastom voću mogu pomoći u smanjenju upale, zaštititi stanica od oštećenja DNK koje dovodi do raka i zaustaviti širenje malignih stanica. Naravno, imajte na umu i da mjere za sprečavanje raka općenito uključuju mnogo raznobojnog voća i povrća.

Pomaže zdravlju crijeva

Bobičasto voće nije probiotik, ali je bogato prebioticima. To su tvari koje daju gorivo probioticima u crijevima. Zdrav mikrobiom ima ključnu ulogu u imunosnom sustavu i štiti nas od patogena od kojih bismo se mogli razboljeti.

Protiv infekcija mokraćnog sustava

Brusnice su posebno korisne za zdravlje mokraćnog sustava, i to s dobrim razlogom. Pokazalo se da antocijanini koji se nalaze u brusnicama imaju zaštitna svojstva protiv soja bakterije E. coli koji potiče infekcije mokraćnog sustava. Kod žena koje su sklonije ovom problemu utvrđeno je da konzumacija brusnica smanjuje rizik od infekcije za 26 posto, zaključili su znanstvenici nakon sustavnog pregleda i metaanalize sedam randomiziranih, kontroliranih studija.

Za zdravlje zglobova

Jagode su bogate vitaminom C koji može pomoći u zaštiti od reumatoidnog artritisa. Ovaj vitamin potiče zdravlje zglobova ne samo zato što je snažan antioksidans koji štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala nego i zato što je nužan za djelovanje enzima koji sudjeluje u proizvodnji kolagena.

04. srpanj 2025 17:16