SHUTTERSTOCK
Kažu, najgora je

Osim ispijanja vode najnesnosniju bol bubrežnih kamenaca prevenirajte uz pet provjerenih namirnica

Mučnina i povraćanje, učestalo mokrenje ili osjećaj peckanja tijekom mokrenja samo su neki od znakova

Bubrežni kamenac je zdravstveni problem koji nastaje taloženjem kristala iz mokraće na unutrašnjima površinama bubrega. Do navedenog problema može doći zbog nedovoljnog pijenja vode, previše ili premalo vježbanja, konzumacije hrane s previše soli i šećera, unosa velikih količina životinjskih bjelančevina bez mnogo povrća, pa čak i pretilost može biti uzrok.

image
SHUTTERSTOCK

Simptomi

Uobičajeni simptomi bubrežnih kamenaca uključuju oštru, grčevitu bol u leđima i sa strane. Taj se osjećaj često seli u donji dio trbuha ili prepone. Bol često počinje iznenada i dolazi u valovima. Može doći i nestati dok se tijelo pokušava riješiti kamenca. Ovisno o situaciji, možda nećete trebati ništa više nego uzimati lijekove protiv bolova i piti puno vode da biste izbacili kamence, dok će ako kamenci zaglave u urinarnom traktu (povezano je s urinarnom infekcijom), možda biti potrebna operacija.

Drugi znakovi bubrežnog kamenca uključuju:

  • osjećaj intenzivne potrebe za mokrenjem
  • učestalo mokrenje ili osjećaj peckanja tijekom mokrenja
  • urin koji je taman ili crven zbog krvi. Ponekad urin sadrži samo male količine crvenih krvnih stanica koje se ne mogu vidjeti golim okom
  • mučnina i povraćanje
  • muškarci mogu osjetiti bol na vrhu penisa

Promjene u prehrambenim navikama mogu biti učinkovita pomoć za prevenciju bubrežnih kamenaca ili recidiva koji je inače prilično čest. Naime, prehrana može snažno utjecati na tip i količinu tvari u mokraći te tako smanjiti rizik za nastanak kamenaca i recidiva.

image
SHUTTERSTOCK

Namirnice koje pomažu uklanjanju kamenca

1. Grah lupin bijeli (ili bijela lupina) za dnevni unos proteina

Potječe iz skupine Fabacea, a radi se o mahunarki izrazitih nutritivnih svojstava koja mnogima nije poznata. Vrijedan je izvor biljnih proteina i naročito je prikladna za prevenciju bubrežnih kamenaca. Uz to, ova mahunarka ima visok udio biljnih vlakana, nizak glikemijski indeks te sadrži i pristojnu količinu vitamina i minerala.

2. Basmati riža za dnevni unos složenih ugljikohidrata

Riža je izvor složenih ugljikohidrata i odlično se uklapa u prehranu za prevenciju bubrežnih kamenaca i recidive, a naročito basmati riža dugog zrna i posebne arome. S obzirom na mali udio oksalata i natrija te obilje kalija, basmati riža je poželjna namirnica na jelovniku protiv kamenaca. Također sadrži dosta biljnih vlakana, lako je probavljiva te ima nizak glikemijski indeks.

3. Čisto djevičansko maslinovo ulje za zdravlje općenito

U svakoj uravnoteženoj zdravoj prehrani ovo bi ulje trebalo biti glavno biljno ulje za začinjanje jela. No, osim snažnog antioksidativnog učinka, neka su istraživanja pokazala da je naročito preporučljivo za zdravlje bubrega te za smanjenje rizika za razvoj bubrežnih kamenaca.

4. Avokado za zdravlje bubrega

Ovo egzotično voće zbog svojih brojnih dobrobiti za zdravlje poznato je tradicionalnoj medicini, a naročito se preporučuje u slučaju bubrežnih kamenaca jer se njegova konzumacija povezuje sa smanjenim rizikom za njihov razvoj. Uz to sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline te vitamine i mineralne soli.

5. Muškatni oraščić za terapeutski učinak i manji unos soli

Ovaj začin je dobro uvrstiti u jelovnik protiv kamenaca iz dva razloga: odličan je za pojačavanje okusa bez dodavanja soli, a neka su istraživanja pokazala da konzumacija muškatnog oraščića ne pogoduje nastanku bubrežnih kamenaca te može čak spriječiti njihov razvoj. Uz to, koristan je za bolju probavu te ima protuupalno i antimikrobno djelovanje.

Linker
19. kolovoz 2024 14:13