SHUTTERSTOCK
Plod zdravlja

Kažu da je jedna od najzdravijih namirnica za srce, a obiluje i vlaknima odličnim za crijeva te smanjuje rizik od artritisa

Malene plodove ovalnog oblika ubrajamo u dio mediteranske prehrane

Malenim plodovima ovalnog oblika koji rastu na raskošnim krošnjama obično se divimo putujući na more. Masline su poznate po svom gorkom okusu i nerijetki su gost mnogih jela. Zelene, crne i ljubičaste boje prepune su antioksidansa, vitamina i minerala. Osim toga, ubrajamo ih u dio mediteranske prehrane koja se već tradicionalno smatra najboljim izborom modela prehrane.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti

Masline doista nude brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući bogatom sadržaju zdravih masnoća koje pak podržavaju zdravlje srca snižavanjem lošeg kolesterola (LDL) i povećanjem dobrog kolesterola (HDL). Bogate su i vitaminom E te polifenolima koji pomažu u smanjenju upale i štite stanice od oksidativnog stresa. Vlakna u maslinama pomažu probavu i promiču zdrava crijeva, dok njihova protuupalna svojstva mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput artritisa. Osim toga, masline sadrže bitne hranjive tvari, uključujući željezo i bakar, koji podupiru proizvodnju energije i cjelokupnu metaboličku funkciju.

Plod masline obiluje vlaknima čineći ih korisnim za zdravlje crijeva, a poznato je da mnoge bolesti kreću upravo iz crijeva. Stoga je izuzetno važno da svoje tijelo njegujemo korisnim prehrambenim sastojcima poput maslina. Zahvaljujući njima proizvodnja zdravih bakterija u crijevima dovest će do zdravije tjelesne težine, djelovat će protektivno na zdravlje srca, smanjiti rizik od nastanka raka i očuvati naše mentalno zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Potencijalne opasnosti

Iako su masline poželjne za gotovo sve, ipak one osobe koje imaju visok krvni tlak i moraju paziti na unos natrija, trebale bi pripaziti na količinu. Kako ne biste pretjerali s unosom natrija, isperite masline u vodi prije konzumacije.

  • Dodajte ih salatama i pizzama - dodavanje narezanih maslina salatama obogaćuje hranjivu vrijednost jela i daje mu slani okus. Također, maslina je poznati sastojak mnogih vrsta pizza stoga ne zaboravite dodati ih sljedeći put u svoju recepturu.
  • Dodajte ih u tjesteninu - masline mogu poslužiti kao odličan sastojak jelu od tjestenine i tune koji dodatno možete obogatiti sa svježe naribanim parmezanom.
  • Iskoristite ih kao grickalicu - masline osim što možete grickati samostalno kao međuobrok, također možete dodati jelima poput humusa ili plata, a možete ih marinirati s češnjakom i čilijem.
Linker
23. rujan 2024 10:04