Smokve i avokado samo su neke od namirnica koje su na listi 'pomagača'.
 Foto: iStock
Osnove detoksikacije

Kada, kako i što jesti kako bismo pojačali učinke detoksikacije

Nije važno samo što jedemo kako bismo potaknuli tijelo da se očisti od štetnih tvari; jednako je važno i kada uzimamo obroke i koje sate ostavljamo probavnim organima da odrade svoj posao.

Jelovnik kojem je cilj čišćenje organizma znači promjenu načina prehrane i stila života (redovita lagana tjelesna aktivnost i dovoljno odmora), a ne izgladnjivanje. Pritom je važno i u koje vrijeme jedemo, kako bismo tijelu dali mogućnost da u svom prirodnom ritmu preradi hranu, uzme iz nje hranjive sastojke i izbaci neiskorištene ostatke.

Pratite probavni ritam

Dnevni probavni ciklus može se podijeliti u tri procesa:

  1. uzimanje hrane,
  2. iskorištavanje (apsorpcija)
  3. i uklanjanje štetnih tvari (eliminacija).

Svi se ti procesi odvijaju stalno, no najintenzivnije tijekom osam sati u određeno doba dana.

  • Uzimanje i probava najintenzivniji su od 12 do 20 sati.
  • Apsorpcija je najintenzivnija od 20 do 4 sata.
  • Eliminacija je najintenzivnija od 4 do 12 sati.

Za pravilno funkcioniranje organizma trebalo bi pratiti ovaj ritam, jer ako, primjerice, jedemo kasno navečer (kad bi se nutrijenti trebali apsorbirati), produljujemo vrijeme probavljanja, a apsorpciju pomičemo u sate u kojima bi trebala uslijediti eliminacija otpadnih tvari.

Ako ovaj prirodni ciklus ne poštujemo dulje vrijeme, otpadne tvari će se u tijelu brže skupljati nego izbacivati. Nagomilani toksini su kiseli i kad se nakupljaju u organizmu on se počinje štititi, pa zadržava vodu kako bi neutralizirao kiseline.

Voćni pomagači

Jabuke su pune vlakana, vitamina A, C, E i onih B skupine, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza... Zbog obilja zdravih sastojaka ovo voće pozitivno djeluje na imunitet, potiče probavu, ali i rad jetre, bubrega i žuči. Osim toga, jabuke pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi, snižavaju krvni tlak, a pektini koje sadrže utječu na sniženje koncentracije kolesterola.

Plod avokada sadrži obilje esencijalnih masnih kiselina, no treba ga uzimati tek povremeno jer je prilično kaloričan. S druge strane, sadrži gotovo dvadeset vitamina i minerala, a osobito je bogat kalijem.

Grejp je dobar "pročišćivač" kože, jetra, crijeva i bubrega. Posebno je crveni grejp dobar u snižavanju razine "lošeg" kolesterola i triglicerida u krvi. Ipak, kod konzumacije grejpa potreban je oprez!

Tko uzima lijekove za sniženje krvnog tlaka, statine, estrogene, antiaritmike, neke antiepileptike i lijekove za smirenje ne smije jesti ovo voće niti piti njegov sok jer višestruko pojačavaju djelovanje lijekova.

Kivi je izvanredno bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom, ali i vlaknima. Zahvaljujući njima, pospješuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje razine masnoća i šećera u krvi.

Banane su bogate kalijem, koji je dobar za srce, i triptofanom koji pomaže spavanju. Osim toga, potiču probavu. No, sadrže dosta šećera, pa ih treba jesti samo povremeno.

Mango je dobar pročišćivač organizma. Smatra se i da popravlja raspoloženje i ublažava depresivna stanja.

Breskva je bogata antioksidansima: beta karotenom, selenom i C vitaminom.

Kruška sadrži puno ugljikohidrata, pa je dobar izvor energije; također je bogata C vitaminom i folnom kiselinom.

Jagode su izvanredan izvor C vitamina.

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i vitaminima A, E i K. Budući da su odličan izvor energije, dobro ih je uzimati u jutarnjim satima, no morate znati da se nakon svježih smokvi ne smije piti voda. Dobar su izbor i za trudnice i žene u menopauzi.

Foto: iStock
Grejp je odličan saveznik u detoksikaciji, no s njime treba biti i oprezan.

Ništa bez povrća

Repa osobito učinkovito čisti bubrege i jetru. No, budući da sok repe ima intenzivan miris i okus, preporuča se, radi ugodnijeg pijenja, pomiješati ga sa sokom od mrkve.

S repinim sokom nemojte pretjerivati, jer u velikim količinama može imati neželjen učinak i štetno djelovati na jetru.

Zeleno lisnato povrće prava je riznica minerala i vitamina, vlakana i klorofila, i zato je neizbježno u čišćenju organizma. Trebalo bi ga jesti svaki dan.

Kupus, crveni i bijeli, pomaže stimulaciju obrambenog sustava organizma. Snažno djeluje na jetru, potičući njezinu detoksikacijsku funkciju.

Brokula je bogata klorofilom - prirodnom biljnom zelenom bojom - koji uz antikancerogeno djelovanje ima i snažno alkalizirajuće djelovanje. To znači da smanjuje kiselost tijela, a ona je često visoka jer suvremena prehrana sadrži puno šećera, mesa, konzervansa...

Mrkva čisti kožu i oči, bogata je beta-karotenom, pomaže snižavanju razine kolesterola u krvi i sprečava zatvor.

Celer ima diuretičko svojstvo, pa potiče izbacivanje viška tekućine iz tijela.

Luk i poriluk podižu razinu tzv. dobrog kolesterola te pomažu u regulaciji šećera u krvi.

Od žitarica preporuča se konzumiranje smeđe riže. Snažno izbacuje toksine iz tijela, a bogata je vitaminima B kompleksa.

PRSTOHVAT ZAČINA MOŽE ČINITI ČUDA

I neki su začini velika pomoć kod detoksikacije i zapravo bi ih trebalo redovito imati na jelovniku, zbog njihovog pozitivnog učinka na metabolizam.
  • Cimet, primjerice, snižava razinu šećera u krvi i potiče brže probavljanje i prerađivanje ugljikohidrata.
  • Đumbir ubrzava metabolizam i pospješuje izlučivanje toksina. Što češće ga treba dodavati jelima, a djeluje i u čaju.
  • Miso je fermentirana pasta od soje, ječma ili riže, neizostavan sastojak makrobiotičke kuhinje i azijskih kuhinja. Poznata miso juha povrtna je juha kojoj se miso dodaje na kraju, razmućen u malo vode. Miso snažno potiče probavu, odnosno rad probavnih sokova te pomaže probavnim organima da eliminiraju nepoželjne tvari i mikroorganizme iz tijela.

Linker
21. svibanj 2024 16:32