SHUTTERSTOCK
Imamo recept

Dugo je smatrana hranom za siromašne, no ova je žitarica šampion bolje probave, tlaka, a dobra je i kao kava

Zrno ima specifičan okus, gorak i pomalo kiselkast, a dobar je u kombinaciji s prosom

Raž je namirnica sa značajnim hranjivim tvarima. Sadrži ugljikohidrate, proteine, minerale željezo, kalcij i fosfor te vitamine E i B skupine. Bogata je vlaknima i lizinom, esencijalnom aminokiselinom koje nema u drugim žitaricama. U povijesti se smatrala siromašnom namirnicom i to iz nekoliko razloga. Naime, budući da se ova žitarica dobro prilagođavala oštrim klimatskim uvjetima, za razliku od pšenice, raž je mogla rasti u siromašnim, hladnim i neplodnim zemljištima. Zato je često rasla na osiromašenim područjima i bila osnovna hrana mnogih. U mnogim europskim društvima, bijeli pšenični kruh bio je simbol bogatstva i visokog društvenog statusa, dok je kruh od raži bio povezan sa siromašnijim slojevima. Iako raž ima brojne nutritivne prednosti, nije bila toliko cijenjena kao pšenica. Kruh od raži je tamniji, gušći i često težeg okusa, što je dodatno pridonosilo njegovoj percepciji kao hrane za siromašne. Ipak, s vremenom su se pokazalo da je oko ove namirnice bilo brojnih zabluda i kako je ona zapravo itekako vrijedan pomagač u zdravlju.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene prednosti

Poznato je da raž čisti organizam, da ima energetska svojstva, okrepljuje i sprječava sklerozu. Bogatstvo vlaknima, posebno onim netopivim, približno 15 grama dijetalnih vlakana na 100 grama proizvoda, čini raž korisnom namirnicom u zdravlju probavnog sustava i osjećaju sitosti.

Osobe koje se ne kreću redovito i koje imaju visok krvni tlak također mogu profitirati od ove žitarice. Naime, raž potiče cirkulaciju i usporava proces starenja krvnih žila, a ova se sposobnost odnosi i na zdravlje jetre.

Kombinacija fosfora i proteina u raži čini ovu žitaricu nutritivno vrijednom, posebno za podršku kostima, mišićima i općem zdravlju. Fosfor održava ravnotežu kiselosti u organizmu. U suradnji s kalcijem sudjeluje u stvaranju i održavanju koštane strukture što pridonosi zdravlju kostiju i zuba. Također, ovaj esencijalni mineral sudjeluje u stvaranju molekule ATP (adenozin trifosfat), koja je primarni izvor energije za stanice, a među ostalim brojnim funkcijama, potreban je za rast i popravak stanica i tkiva u tijelu. Također je bitan za sintezu DNK. Ipak, osobama s bubrežnim bolestima i onima čije tijelo ima tendenciju zadržavanja tekućine, preporučuje se kontrolirati unos raži.

Upotreba

Iako bi ovu žitaricu bilo dobro koristiti u njezinom izvornom obliku, ipak je češće vidimo u obliku brašna što može dovesti do gubitka određenih nutritivnih svojstva. Zrno raži ima specifičan okus, gorak i pomalo kiselkast, pa onima kojima on ne odgovara, mogu ga ublažiti s drugim žitaricama poput prosa ili riže. Kuhanjem raž i dalje zadržava određenu čvrstoću što dodatno potiče na žvakanje. Manje je poznato da prepržena i mljevena zrna mogu zamijeniti kavu. Također, ražene pahuljice su dobra varijanta u pripremi doručka, a može ih se koristiti i kao dodatak juhama.

image
SHUTTERSTOCK

Ražena kaša

Kao i kod drugih žitarica prije upotrebe raž treba namakati u vodi i do nekoliko sati. Vodu možete mijenjati do kona ne postane sasvim bistra. Prilikom kuhanja stavite tri puta više vode u odnosu na količinu raži. Kuhajte otprilike pola sata do 45 minuta, odnosno dok zrna ne upiju vodu.

Za raženu kašu potrebno je:

  • 100 g raži
  • 1 l vode
  • 200 g bobičastog voća (maline, kupine, borovnice...)
  • sok od pola limuna
  • sol
  • dvije žlice meda
  • orasi ili drugi orašasti plodovi prema želji

Priprema:

1. Skuhajte raž u posoljenoj vodi na umjerenoj vatri. Pustite da se ohladi.

2. Raži dodajte bobičasto voće, prelijte sokom od limuna i medom.

3. Prema želji ovoj kaši možete dodati nekoliko oraha ili druge orašaste plodove, a možete začiniti i cimetom.

Linker
16. kolovoz 2024 10:10