SHUTTERSTOCK
Minimalne prilagodbe

Diabetes friendly: Uz ovih pet deserata nema straha od visokih šećera

Nutricionistica savjetuje idealne omjere proteina, masti i ugljikohidrata po slastici

Ako vas izraz "diabetes friendly" desert asocira na otužne kekse bez šećera koji imaju okus poput kartona, imamo dobru vijest - vremena su se promijenila i danas, čak i ako morate paziti na šećer, možete uživati u fantastičnim slasticama kao i svi ostali.

- Ne postoji jedan određeni plan prehrane ili jedan pristup prehrani za kontrolu dijabetesa tipa 2. To znači da, ako želite deserte koji su zaista ukusni učiniti dijelom svoje prehrane, sasvim sigurno postoji način da se recept koji vam se sviđa prilagodi vašim potrebama - kaže Edwina Clark, nutricionistica iz San Franciska, dodajući da to vrijedi naročito ako ste spremni zavrnuti rukave i sami napraviti slasticu po svojoj mjeri.

Idealni omjeri

Kao opće pravilo, preporučuje da osobe s dijabetesom uživaju u slasticama s minimalnom količinom dodanih šećera, s najmanje pet grama proteina, manje od 30 grama ugljikohidrata i manje od pet grama zasićenih masti po porciji. No, prije nego što novi desert učinite dijelom svoje redovite prehrane, trebate provjeriti koliko dobro ga vaše tijelo podnosi.

- Reakcija šećera u krvi je vrlo individualna i nije uvijek predvidiva. Ako pratite šećer u krvi, započnite s malom količinom deserta i provjerite kako reagirate prije nego što pojedete veću količinu. Stres, san, bolest i tjelovježba također mogu utjecati na reakciju šećera u krvi na određeno jelo. Drugim riječima, reakcija vašeg tijela ne mora uvijek biti ista pa je dobro držati je na oku - savjetuje Clark koja je kreirala deserte prema navedenim preporukama i to deserte koji su, osim što su zdravi, i super ukusni te izuzetno jednostavni za pripremu.

image

Proteini usporavaju probavu ugljikohidrata te tako pomažu održati razinu šećera u krvi stabilnom

SHUTTERSTOCK

Proteinski cheesecake s malinama u čašici

Klasični cheesecake u verziji Edwine Clark sadrži grčki jogurt i svježi kravlji sir, što mu daje nevjerojatnih 18 grama proteina po porciji. Poznato je da proteini usporavaju probavu ugljikohidrata te tako pomažu održati razinu šećera u krvi stabilnom. Tradicionalni cheesecake obiluje zasićenim mastima i dodanim šećerima, a oba sastojka nisu poželjna ni za koga, a naročito ne za osobe s dijabetesom. Nova verzija nema te problematične sastojke, okusom je još bogatija, a uz to sadrži i četiri grama vlakana korisnih za probavu i osjećaj sitosti.

Sastojci za četiri čašice:

  • 2 čaše svježeg posnog kravljeg sira,
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije,
  • 4 čajne žličice javorovog sirupa,
  • 1/2 čaše grčkog jogurta,
  • 2 čaše smrznutih malina (odmrznutih i ocijeđenih),
  • 4 graham krekera,
  • malo svježih malina za ukrašavanje

Priprema:

1. U blender stavite kravlji sir, vaniliju, javorov sirup i grčki jogurt te miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Dodajte maline i miješajte dok se dobro ne povežu sa smjesom.

3. Krekere stavite u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem i usitnite ih s pomoću bata za meso.

4. Mrvice krekera rasporedite u četiri male čaše ili zdjelice.

5. Na krekere stavite smjesu od malina i sira te ukrasite svježim malinama. Držite u hladnjaku najmanje dva sata prije posluživanja.

Hrskave kuglice od riže i kikirikija

Clark je i u ovom slučaju originalni recept malo izmijenila kako bi dobila poslasticu prikladnu za dijabetičare, a da pritom ne žrtvuje okus. Sastojci poput javorovog sirupa, ekstrakta vanilije, zobenog brašna i tamne čokolade savršeno se slažu s hrskavim rižinim pahuljicama u desertu koji neće poremetiti vrijednosti šećera u krvi. Kombinacija zdravih masti i proteina čine ovaj desert idealnim za dijabetičare koji žele uživati u okusu čokolade, a da im pritom šećer ne poludi. Jedna porcija ove slastice sadrži samo četiri grama šećera, a okus je toliko dobar da se ni djeca neće buniti ako im ubacite koju kuglicu u kutiju za užinu.

Sastojci za 12 kuglica (šest porcija):

  • 2 čajne žličice kokosovog ulja,
  • 1/2 čaše kikiriki maslaca,
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa,
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije,
  • 2 jušne žlice zobenog brašna,
  • 1/4 čajne žličice soli,
  • 1/2 šalice rižinih pahuljica,
  • 1 čajna žličica kokosovog ulja,
  • 1/3 šalice čokoladnog čipsa sa 70 posto kakaa i bez mlijeka

Priprema:

1. Rastapajte žlicu kokosovog ulja u mikrovalnoj pećnici 10-20 sekundi.

2. U zdjelu stavite rastopljeno kokosovo ulje, maslac od kikirikija, javorov sirup, vaniliju, zobeno brašno i sol. Miješajte dok se sastojci ne povežu.

3. Dodajte rižine pahuljice i ponovo promiješajte.

4. Na pladanj ili veliki tanjur stavite papir za pečenje. Od smjese oblikujte 12 kuglica i stavite na papir. Zatim kuglice stavite u hladnjak na sat vremena ili dok se ne stvrdnu.

5. Čokoladni čips i drugu žlicu kokosovog ulja stavite u mikrovalnu i zagrijavajte 20 sekundi, to jest dok se čokolada ne rastopi.

6. Umačite kuglice, jednu po jednu, u čokoladu i zatim ih vratite na pladanj.

7. Stavite u hladnjak na 1 sat, odnosno dok se čokolada ne skruti.

image

Cilj zdrave slastice je ograničiti udio zasićenih masti i dodanih šećera

SHUTTERSTOCK

Mousse od čokolade i avokada

I ovdje si je Clark postavila cilj ograničiti udio zasićenih masti i dodanih šećera, a ipak kreirati ukusnu čokoladnu slasticu s obiljem proteina i vlakana. A rezultat je toliko dobar da vam nitko neće vjerovati da je to zapravo zdravi obrok.

Sastojci za četiri porcije:

  • 2 zrela avokada,
  • 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha,
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije,
  • 1/8 čajne žličice soli,
  • 1/4 šalice javorovog sirupa ili agavinog nektara,
  • 1/4 šalice punomasnog mlijeka,
  • 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta,
  • 150 grama grčkog jogurta

Priprema:

1. U kuhinjski robot stavite avokado, kakao u prahu vaniliju, sol, javorovo sirup, mlijeko i cimet. Miksajte najvećom brzinom dok ne dobijete svilenkastu, glatku smjesu.

2. Dodajte grčki jogurt smjesi s avokadom i ponovo miksajte najvećom brzinom dok se sastojci ne spoje.

3. Smjesu razdijelite u četiri male čaše ili zdjelice te stavite u hladnjak do posluživanja.

image

Recept je prilagođen tako da naglo ne diže šećere

SHUTTERSTOCK

Lađice s jabukama

Klasične lađice pretrpane šećerom i bez proteina Clark je pretvorila u ukusan, sočan i nutritivno gust desert. Šećera ima znatno manje nego u klasičnom receptu, a maslac od badema i grčki jogurt dodaju jelu zdrave masti i proteine kako bi se usporila apsorpcija ugljikohidrata iz hrskave korice.

Sastojci za osam porcija:

  • 1 komad smrznutog lisnatog tijesta,
  • 1/2 čaša maslaca od badema,
  • 1/4 čaše grčkog jogurta,
  • 1 i 1/2 + 1 čajna žličica meda,
  • 3 srednje velike jabuke,
  • 1 čajna žličica soka od limuna,
  • 1/2 čajne žličice cimeta,
  • 2 jušne žlice višenamjenskog brašna,
  • 1 čajna žličica vanilije,
  • 1 jaje

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i papirom za pečenje obložite lim.

2. Razvaljajte lisnato tijesto na veličinu lima i položite na papir za pečenje.

3. U zdjeli pomiješajte maslac od badema, grčki jogurt i 1 i 1/2 žličicu meda. Špatulom ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu preko lisnatog tijesta, ostavljajući 2,5 cm ruba nepokriveno.

4. Jabuke narežite na kriške i stavite u zdjelu.

5. Dodajte sok od limuna, preostali med, cimet, brašno i vaniliju te protresite zdjelu.

6. Jabuke rasporedite po smjesi s maslacem od badema, a nepokrivene rubove zavrnite na unutra tako da dobijete krug.

7. Lagano umutite jaje i kistom premažite rubove tijesta.

8. Pecite 40 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

image

Idealna slastica za vruće dane

SHUTTERSTOCK

Kremasti sladoled na štapiću od banane

Sladoled neodoljivog okusa koji ujedno sadrži zdrave masti, vlakna i proteine: sastojke koji sprečavaju nagli porast šećera u krvi do kojeg inače dolazi kad si dijabetičari odluče priuštiti neki desert. Ali ovo je sladoled koji možete lizati kad god poželite!

Sastojci za osam štapića:

  • 1 zreli avokado,
  • 4 srednje velike zrele banane,
  • 2 čaše grčkog jogurta,
  • 4 čajne žličice meda,
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije,
  • 1/4 šalice punomasnog mlijeka ili biljnog mlijeka po izboru

Priprema:

1. Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Rasporedite smjesu u 8 kalupa za sladolede na štapiću i stavite u zamrzivač dok se ne stvrdnu.

3. Prije posluživanja, izvadite štapiće iz zamrzivača i ostavite da nekoliko minuta stoje na sobnoj temperaturi prije no što ih izvadite iz kalupa.

09. lipanj 2025 14:26