SHUTTERSTOCK
Što kažete

Zbogom nesanici! Ovih pet prednosti spavanja na podu mogle bi vam postati omiljene

Možete koristiti različita pomagala poput tatamija ili prostirke za vježbanje

Jesu li i vama kao djeci govorili da spavanje na tvrdom pomaže u boljoj posturi tijela? Koliko god zvučalo neudobno, čini se da ipak ima neke mudrosti u vjerovanju naših starih. Donosimo nekoliko njih.

image
SHUTTERSTOCK

1. Poboljšava držanje

Loše držanje za koje mahom većina nas može dignuti ruku uzrokuje nelagodu u leđima, smanjenu fleksibilnost, neusklađenost kralježnice i veće šanse za ozljede. Nabrojeno je potvrdilo i ovo istraživanje objavljeno u časopisu Medicine Plus Journal.

- Držanje ćete poboljšati poravnavanjem kralježnice prilikom spavanja na tvrdoj površini. Ona čuva kralježnicu da ne utone preduboko u mekani madrac. Spavanje na podu također potiče uzemljenje i protok loše energije iz tijela u zemlju, povećava kvalitetu sna, a tvrda površina osigurava nam da se manje okrećemo tijekom spavanja - rekla je za Health Shots Dimple Jangda, ajurvedska stručnjakinja.

2. Pruža osjećaj svježine

Prisjetite se kako ste kao dijete u polusnu tragali za hladnom površinom kreveta, a posebno ljeti. Iako je danas tehnika izrade madraca sigurno napredovala, svejedno možemo doživjeti da materijal od kojeg je napravljen naš krevet, zadržava toplinu tijela tijekom spavanja. Logično, samo ta činjenica može rezultirati nemirnim snom. Ipak, kod spavanja na podu to nije slučaj jer čuva tijelo od pregrijavanja i potiče smirenost i hladnoću tijekom ciklusa spavanja. Međutim, nema znanstvenih dokaza. Stoga, na vama je da isprobate djeluje li zaista.

4. Smanjuje bol na mjestima pritiska

Spavanje na čvršćoj podlozi pomaže u raspodjeli tjelesne težine pritom smanjujući stvaranje točaka pritiska koje mogu uzrokovati nelagodu. Zanimljivo istraživanje objavljeno u British Medical Journal spavanje na podu je pokazalo kao odličnom metodom protiv bolova u leđima i išijasa.

5. Liječi nesanicu

Ponovno se prisjetite stalnih okretanja i traženja najboljeg položaja u krevetu u gluho doba noći. Naime, jedan od glavnih uzroka nesanice može biti i nepravilna površina za spavanje. Zato, spavanje na podu može biti korisno. Iako će s početka sigurno biti neobično, čak i neudobno, tijelo će se s vremenom prilagoditi. Međutim, kako i kod osjećaja svježine, tako i u ovom slučaju nema znanstvenih dokaza za ovu metodu.

Metode koje pomažu

Ako se odlučite dati podu šansu, donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu koristiti.

1. Odaberite pravu površinu

Nije potrebno spavati izravno na podu već možete koristiti različita pomagala poput tatamija ili prostirke za vježbanje.

2. Jastuk kao potpora

Svakako, koristite potporni jastuk koji će poravnati vašu glavu, vrat i kralježnicu. Koristite jednostavne prozračne materijale poput pamuka ili lana i prirodnih vlakana. Također, ako vam je potrebno, koristite jastuke ili smotane ručnike i za osjetljiva područja poput ispod koljena i donjeg dijela leđa.

Ako ne ide, ne ide

Ako unatoč početnoj prilagodbi i dalje osjećate dugotrajnu nelagodu ili bol u tijelu, ukočenost u leđima ili drugim dijelovima tijela, nemojte forsirati takvo spavanje već se savjetujte s fizioterapeutom. Također, ako inače imate problema s mišićima, spavanje na podu može povećati bol i smanjiti protok krvi u određenim područjima zbog pritiska. Zbog toga biste trebali izbjegavati ovu metodu.

Linker
04. lipanj 2024 16:02