Nemojte da vas strah od samoće drži u lošoj vezi.
 Foto: iStock
Vaša sreća je bitna

Zašto mnogi parovi pristaju na manje od onog što zaslužuju...

Jeste li istinski zadovoljni sa svojom vezom ili ipak pristajete na manje? Možda toga niste ni svjesni ili si to ne želite priznati... Vrijeme je da otvorite oči.

Jeste li ikad očajnički htjeli da vam veza uspije, da ste pritom ignorirali sve očite znakove koji su vam govorili da ta veza ipak nije za vas? Nemojte se osjećate loše, kažu stručnjaci. I dok je lako nekome sa strane reći kako bi oni postupili u toj situaciji, potpuno je drugačije kad ste vi u toj situaciji.

Najčešći razlozi

Zašto bi netko bio s osobom za koju je od početka znao da mu ne odgovora? Jasno je da ne postoji idealna osoba i ona osoba koja će vam odgovarati po svim vašim kriterijima, ali pristajanje na manje ipak nije rješenje.

No, mnogi su priznali da su ostali u vezi koja ih zapravo ne čini istinskim sretnim. A zašto? Ovo su, kažu stručnjaci, neki od razloga.

Boje se samoće. Možda se boje jer nikad nisu naučili biti sami, odnosno nisu našli sreću sami sa sobom ili se boje da ako prekinu da neće nikoga naći. Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da je upravo strah od samoće razlog zašto ljudi ostaju u vezama koje ih ne ispunjavaju.

Vjeruju da ne zaslužuju biti sretni. Ovo je najviše povezano sa samopouzdanjem. Ako netko smatra da ne zaslužuje veselje u životu, teško će im biti napustiti partnera, iako im to čini više štete nego koristi.

Ne žele povrijediti partnera. Ovo je jako teška situacija. Stalo vam je do partnera, ali duboko u sebi znate da niste jedno za drugog i želite izaći iz veze. Ostati u njoj samo zato da ga ne povrijedite, dugoročno se neće isplatiti.

Financijska sigurnost. Ovo je situacija u kojoj jedna osoba radi, a druga ne. Gubitak te sigurnosti može biti zastrašujuća, no zapitajte se da li se to sve skupa isplati.

Imate djecu.

Foto: iStock
Pomisao da ćete zauvijek ostati zajedno vas brine. Možda je došao kraj...

Jasni znakovi

1. Stalno se osjećate kao da vas veza sprječava. Odnosno, mogli biste se osjećati kao da je to emocionalna i fizička prepreka svemu što želite biti ili postići u životu.

2. Kad ste s partnerom osjećate se kao da ne možete biti u svom najboljem izdanju. Istina je da veze mogu izvući ono najbolje i najgore u ljudima. I ako je odnos pozitivan, ti nazovimo ih 'grubi rubovi' će se izgladiti i zapravo ćete rasti kao osoba. Ako vam se, kada ste s partnerom, ne sviđa tko ste, i shvatite da to ne možete promijeniti, možda je vrijeme da krenete dalje.

3. Prevareni ste više puta. Ako vas je partner već nekoliko puta izdao, onda ste se definitivno odlučili za manje od onog što zaslužujete.

4. Pomisao da ćete zauvijek ostati zajedno vas brine. Uopće ne osjećate uzbuđenje niti vas ta pomisao veseli. Crveni alarmi posvuda.

Linker
22. lipanj 2024 08:18