SHUTTERSTOCK
nije tako crno

Što kažu studije? Evo koliko prosječan muškarac zapravo može izdržati u krevetu

Vaša percepcija o trajanju seksa možda je potpuno kriva

Kada se priča o seksu, trajanje samog odnosa često postane središnja točka rasprave, a nerijetko je podređena i društvenim očekivanjima i šalama.

Trajanje spolnog odnosa već je dugo predmet znatiželje i ispitivanja, a izrazi poput "preuranjene" ili "odgođene" ejakulacije su, kažu stručnjaci, više društveni konstrukti nego medicinske definicije te često oblikuju percepciju pojedinaca o tome što se smatra normalnim. Iako ekstremni slučajevi mogu zahtijevati liječničku pomoć, u većini slučajeva zabrinutost se vrti oko tih društvenih normi, a ne kliničke nužnosti.

image
SHUTTERSTOCK

Što studije otkrivaju

Nekoliko studija objavljenih u uglednim časopisima poput The Journal of Sexual Medicine nastojalo je otkriti normalno prosječno trajanje spolnog odnosa do ejakulacije.

U studiji iz 2023. ispitano je 1660 muškaraca različitih demografskih skupina kako bi se odredilo tipično vrijeme potrebno za ejakulaciju. Rezultati su pokazali da muškarci u prosjeku ejakuliraju između 7 do 10 minuta nakon seksualne aktivnosti.

Druga studija iz 2020., također objavljena u istom časopisu, istraživala je percepcije muškaraca i žena o trajanju seksa. Zaključeno je da iako postoji konsenzus o idealnim trajanjima (oko 10 minuta), percepcije o tome što čini preuranjenu ejakulaciju variraju od osobe do osobe.

Još jedna studija iz 2005. godine uključivala je 500 parova iz različitih zemalja, koristila su se mjerenja štopericom za određivanje prosječnog trajanja seksa do ejakulacije. Nalazi iz ove studije sugeriraju prosječno trajanje od približno 5.4 minute, što varira ovisno o dobi i drugim čimbenicima.

image
SHUTTERSTOCK

Vrste poremećaja ejakulacije

Razumijevanje poremećaja ejakulacije presudno je u procjeni istinskih problema povezanih s izvedbom tijekom seksa. Ti poremećaji uključuju:

Prerana ejakulacija - obilježeno ejakulacijom prije nego što je željeno, ovo stanje može dovesti do stresa i poteškoća u vezi. Može biti povezan s različitim čimbenicima kao što su problemi s prostatom ili psihički stres.

Odgođena ejakulacija - ovo stanje uključuje značajna kašnjenja ili nemogućnost ejakulacije, što se često pripisuje psihološkim čimbenicima poput stresa ili fizičkim uzrocima poput dijabetesa ili ozljeda kralježnice.

Produljite trajanje

Želite li ipak produljiti svoju ljubavnu seansu, poradite na razrađivanju ‘nepenetracijskih‘ metoda, odnosno predigre koja uključuje nježnosti, maženje i ručnu stimulaciju. Možete poraditi i na tome da češće mijenjate položaj i ritam vođenja ljubavi te da naizmjence ubrzavate i usporavate kad osjetite da ste blizu vrhunca kako biste odgodili orgazam.

Linker
03. srpanj 2024 15:08