Love Triangle. Cheating Boyfriend Hugging Girlfriend Holding Hands With Her Girl Friend Sitting On Bench Together In Park Outdoor. Back-View

 SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Priča iz prve ruke - kako nam ljubavnica spašava brak

Istraživanja su pokazala da muškarci koji su se upustili u preljubničke afere priznaju da je ‘kemija‘ ono što žele kad traže drugu ženu

Moj brak je godinama hladan i bez seksa. Bio sam usamljen i započeo sam vezu sa ženom koja me podsjetila da život može biti zabavan i avanturistički. Nalet dobrog osjećaja prenio sam u brak, ponovno sam se povezao sa suprugom, imamo redoviti seks i brak nam je opet dobar. Moja ljubavnica kaže da ne želi ništa više od trenutačnih povremenih susreta. Iako ima dana kada me izjeda grižnja savjesti, ne bih mogao podnijeti prekid afere. Pitam se koliko će ovo stanje još potrajati? Vjerujem da me ljubavnica čini boljim mužem i ne želim biti čovjek kakav sam bio. Što mi savjetujete?

Ovo je pitanje stiglo na adresu jednog britanskog časopisa, a ispostavilo se da nipošto nije izolirani slučaj te da se mnogi u braku suočavaju s istom dilemom - trebaju li nastaviti aferu za koju drugi partner ne zna, ili zna, ali nema ništa protiv, i, sve dok i trećoj strani (ljubavniku ili ljubavnici) odgovara takav odnos, sjediti na dva stolca?

Prema studiji koju je proveo dr. Jan Halper, vrlo je malo muškaraca koji će se razvesti od žene da bi oženili ljubavnicu, točnije to će učiniti samo njih tri posto. Ostali će aferu "koristiti" kako bi vratili zanimljivost, strast i uzbuđenje u život (ili brak).

To potvrđuje i drugo, novije istraživanje koje je provela Ashley Madison, kanadska agencija i društvena mreža za upoznavanje. Muškarci koji su se upustili u preljubničke afere priznaju da je "kemija" ono što žele kad traže drugu ženu. Od 1300 ispitanih muškaraca u tom istraživanju iz 2017. godine, većina ih je tvrdila kako su afere pokušaj da budu sretniji u braku, a ne da ga upropaste.

Isto tako, kako je objavio Independent, čak 99 posto muškaraca priznalo je da su ili varali partnericu ili su razmatrali da to učine. Za većinu muškaraca zadovoljavajući seks je glavni motiv za aktivno traženje ljubavnice. Istraživanje je pokazalo i da je znatan broj žena koje su se upustile u preljub i aferu ili su o tome razmišljale smatrao to pokušajem da začine svoj ljubavni život. Postotak onih koji vezu s ljubavnikom ili ljubavnicom opisuju kao samo fizičku privlačnost kreće se oko 40 posto.

Što je ispod površine

- Čini se da ovakav aranžman dobro funkcionira na nekoliko razina. Ispunjeni ste, brak je poboljšan, a i vaša supruga i vaša ljubavnica dobivaju ono što im je potrebno. Mnogim ljudima, u mnogim kulturama, to je normalno, prihvatljivo i zadovoljavajuće za sve strane - tvrdi Rupert Smith, savjetnik, terapeut i član Britanske udruge za savjetovanje i psihoterapiju, u odgovoru čitatelju koji je zatražio savjet. No, ako se zagrebe ispod površine, to ipak možda i nije tako "bajna" situacija i svakako biste, ako se nađete u njoj, trebali raditi na otkrivanju uzroka koji je doveo do primarnog nezadovoljstva u braku.

Dr. Angharad Rudkin, klinička psihologinja i predavačica na Sveučilištu u Southamptonu, konkretnu situaciju opisuje kao simbiotski trokut.

- Ne samo da vaša žena nije svjesna izvora novootkrivene vitalnosti svog muža i situacije u koju je upletena, već ste sada postali ovisni o ‘štaci‘ koja vam je omogućila da živite s naizgled prekinutom vezom. Održavati vezu s ljubavnicom ovisi o tome da ste u braku, kao i da ostanak u braku sa svojom ženom oslanjate na to da imate ljubavnicu. Opravdajte ovo kako god možete, ali stvarnost je da živite pod lažnim izgovorom - kaže dr. A. Rudkin.

James McConnachie, autor knjige "The Rough Guide to Sex" (Grubi vodič za seks), postavlja pitanje: - Govorite kao da aferom činite uslugu svojoj supruzi, ali ako ili kada sazna, mislite li da će reći: ‘Vau, hvala što si nam spasio brak?‘.

- Sudeći po krivnji koja opterećuje vašu savjest, nismo sigurni da si više uopće činite uslugu. Možda ste pronašli zabavu i avanturu, ali kockate se sa svojom sigurnošću i već ste izgubili integritet. Ako stvarno ne želite iznevjeriti svoju ženu, budite izvor zabave i avanture, a ne korisnik - savjetuje McConnachie.

- Vaš brak se možda poboljšao, ali niste liječili izvor svog bračnog nezadovoljstva. Umjesto toga, jednostavno ste ‘nanijeli žbuku‘ - pojašnjava Rudkin. Što možete napraviti da zaista popravite svoj brak?

Prvo biste, naglašava Rudkin, iskreno trebali razgovarati sa suprugom i otkriti ima li vaš brak budućnost. A to podrazumijeva da vaša supruga treba znati za vašu aferu, odnosno da ste po tom pitanju potpuno transparentni.

- Nakon početnog šoka ona može prihvatiti ulogu koju afera ima u vašoj vezi ili možda želi okončati brak, ali mora imati izbor - kaže Rudkin.

Ono što brak može učiniti uspješnim zapravo je vrlo jednostavno. - Sretni bračni parovi u svakodnevnom su životu uspostavili dinamiku koja ne dopušta da njihove negativne misli i osjećaji (koje imaju svi parovi) preplave one pozitivne. Umjesto da stvaraju ozračje neslaganja i otpora, oni prihvaćaju međusobne potrebe. Kada odgovaraju na zahtjev partnera, odnosno partnerice, njihov je moto ‘da, i‘, a ne ‘da, ali‘. Ovaj pozitivni stav ne pomaže im samo održati, nego i produbiti osjećaj romantike, igre, zabave, pustolovine i zajedničkog učenja, što čini temelj svake dugotrajne ljubavne veze. Ove osobe imaju emocionalno inteligentan brak - piše dr. sc. John M. Gottman, poznati američki stručnjak za veze u praktičnom vodiču "Sedam načela uspješnog braka" (Mozaik knjiga).

Afera ili razvod

I on, kao što je pokazalo Halperovo istraživanje, navodi da afere nisu glavni uzrok razvoda.

U većini slučajeva vrijedi upravo obrnuto. S druge strane, prema nekoliko studija, veza s ljubavnicom samo u desetak posto slučajeva opstane, odnosno dugoročno potraje, a većinom (65 posto) završi za oko šest mjeseci. No, ovisi o svakoj pojedinoj osobi kako se osjeća u vezi s ljubavnicom. U konkretnom slučaju gdje je veza zapravo simbiotski trokut, na to pitanje treba odgovoriti glavni akter.

- Biste li se odrekli ljubavnice zbog svoje žene? Ako ne, onda je vrijeme za odlazak iz braka, jer korištenje jedne veze za podupiranje druge nije zdrava dugoročna strategija - ističe Rudkin. Zaključuje da se možda zbog ovih savjeta osjećate nelagodno, ali to također znači, dodaje Rudkin, da se ni vi nećete osjećati tako loše, odnosno da nećete živjeti s grižnjom savjesti.

- Ono što vas je vaša afera naučila je da se ispunjena veza hrani pažnjom i energijom. Za dugoročnu sreću uvijek odaberite zdravu prehranu umjesto praznih kalorija, koliko god bile slatke - zaključuje McConnachie.

Linker
18. srpanj 2024 07:28