Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Uklonite napetost u kukovima, bedrima i donjem dijelu leđa

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Sekvenca koja uklanja napetost u kukovima, bedrima i donjem dijelu leđa te povećava fleksibilnost nogu i kukova.

1) Leptir

Sjednite na pod. Spojite stopala i približite ih preponama što je više moguće. Prekrižite prste na rukama i obuhvatite stopala. Izravnajte leđa, brada neka vam bude u paraleli s podom. Podižite koljena prema gore što više možete jednolično i dinamično. Dišemo prirodno. Raditi 2 minute.

Dobrobiti: ovo je idealna vježba za otvaranje prepona, jača i isteže mišiće natkoljenice. Pomaže kod diskus hernije. Par minuta ove vježbe djeluje blagotvorno na organizam poput par kilometara jogginga.

2) Rameni položaj

Legnite na leđa, savijte noge u koljenu i privucite pete do stražnjice, podignite stražnjicu i izvijte leđa, prekrižite prste na rukama i stavite ih na pod. Položaj ramena i stopala se ne smije promijeniti, tijelo je oslonjeno na vrat, stopala, ramena i ruke. Zadržati položaj 5 udaha i izdaha te se polagano vratite u početni položaj.

Dobrobiti: masira trbušne organe, jača spuštena ramena i uklanja bolove u leđima. Jača ženski reproduktivni sustav pogotovo maternicu.

3) Hvat noge

Ležeći na leđima dignite desnu nogu pod pravi kut, obgrlite je rukama iza koljena te lagano i nježno povlačite prema sebi. U završnom položaju napravite 5 udaha i izdaha. Sa svakim izdahom pokušajte ući dublje u položaj (povlačite nogu malo bliže prsima – koljeno može biti i savijeno). Ponovite sa drugom nogom.

Dobrobiti: povećava fleksibilnost nogu, isteže stražnju ložu, opušta napetost u kukovima i nogama

4) Noga u stranu

Dok ležite na leđima podignite desnu nogu i prebacimo je preko lijeve. Ramena moraju ostati na podu, pogled usmjerite u desno. Napravite 5 udaha i izdaha u položaju. Ponovite s drugom nogom.

Dobrobiti: otvara kukove, povećava fleksibilnost nogu, opušta leđa, masira trbušne organe

5) Happy baby položaj

Legnite ravno na žeđa, savijte koljena prema trbuhu. Rukama primite unutarnju stranu stopala. Otvorite koljena malo više u stranu i napravite rukama potisak tako da koljena gurate prema podu. Skočni zglob i koljeno su u ravnini. U završnom položaju napravite 5 dubokih udaha i izdaha.

Dobrobiti: isteže prepone i kralježnicu, povećava fleksibilnost kukova i otvara ih, opušta cijelo tijelo i pomaže u otpuštanju stresa

Linker
21. srpanj 2024 16:33