SHUTTERSTOCK
Može biti korisno

Smanjite sportske ozljede uz nekoliko učinkovitih savjeta stručnjaka

Sportske ozljede općenito nastaju iz dva razloga, iz traume i prekomjerne upotrebe

Iako sport nudi brojne prednosti, postoje i manje željene okolnosti koje mogu biti njegov dio. Značajan nedostatak je rizik od ozljeda, od manjih istegnuća pa sve do ozbiljnijih prijeloma, koji mogu imati dugoročne posljedice, a s tim se slaže i ortopedski kirurg i liječnik sportske medicine, dr. Andrew Cosgarea.

- Sportske ozljede općenito nastaju iz dva razloga; iz traume i prekomjerne upotrebe - objašnjava.

Ozbiljne povrede često možemo vidjeti kod profesionalnih igrača, primjerice nogometaša, dok su ozljede koje su izazvane prenaprezanjem, uobičajene. Nastaju kada je tijelo gurnuto preko svojih fizičkih granica, a loša tehnika i pogreške u treningu dodatno tome doprinose. Spomenute ozljede česte su kod trčanja prekomjernih udaljenosti ili izvođenja neadekvatnog zagrijavanja. Kako biste spriječili ovu vrstu neugode, Cosgarea daje sljedeće savjete za prevenciju:

1. Postavite realne ciljeve

- Snažan sam zagovornik postavljanja ciljeva i napornog rada na njihovom postizanju. Međutim, ključno je da su naši ciljevi realni, dostižni i održivi. Bilo da je vaš cilj otplivati više krugova, podići određenu količinu težine ili pretrčati određenu udaljenost, postavite dohvatljiv cilj i postupno radite na poboljšanju - savjetuje.

2. Planirajte i pripremite se

Ako planirate početi redovito vježbati ili želite započeti novi program, ovaj liječnik smatra da se, ovisno o svom zdravstvenom stanju, najprije savjetujete sa svojim liječnikom. Također, odvojite vrijeme za učenje ispravnih tehnika izvođenja sporta koji ste odabrali.

- Rad s osobnim trenerom ili upis na grupni program često su sigurni i ugodni načini za početak nove aktivnosti - predlaže Cosgarea.

3. Zagrijavanje i istezanje

Važno je zagrijati se prije fizičke aktivnosti jer su istraživanja pokazala da se zagrijani mišić manje napreže. Kako biste to postigli, ovaj doktor preporučuje lagano hodanje ili trčanje prije nego što počnete vježbati. Drugi važan način za sprječavanje ozljeda je povećanje vaše fleksibilnosti. To se može učiniti istezanjem prije i poslije treninga, no kako savjetuje ovaj stručnjak, najbolje je to učiniti kada je tijelo već zagrijano.

4. Uzmite vremena

Nemojte se previše forsirati. Za postizanje forme ili učenje novog sporta potrebno je vrijeme.

- Moramo ostaviti dovoljno vremena za postupno povećanje razine treninga kako bi naše tijelo imalo vremena prilagoditi se naprezanju naših kostiju, zglobova i mišića - kaže doktor i dodaje, kada trčite, postupno povećavajte kilometražu i dajte si dovoljno vremena za oporavak između treninga.

5. Slušajte svoje tijelo

Prilagodite svoje aktivnosti ako vaše tijelo pokazuje znakove prevelikog stresa.

- Dok se blaga i kratkotrajna bol u mišićima općenito smatra dobrom boli, bol u zglobovima nije normalna i znak je da biste trebali smanjiti - upozorava Cosgarea.

Linker
18. lipanj 2024 17:46