Shutterstock
zavrtite pedale

Bicikliranje je uvijek IN - jača imunitet i srce, a može pomoći i kod mršavljenja

Evo najbitnijih razloga zašto bi trebali početi biciklirati

Uz to što mnogima već i je najdraži sport, bicikliranje ima nebrojivo mnogo zdravstvenih benefita. Od građenja kondicije i vježbanja cijelog tijela do poboljšanja cirkulacije i jačanja srca, bicikliranje ima i neke neočekivane benefite, a povodom svjetskog dana bicikliranja donosimo sedam razloga koji vas možda uvjere da vam vožnja bicikla postane novo hodanje.


Promovira zdravlje srca

Kao jedna od najmoćnijih kardio vježbi, bicikliranje iznimno pomaže radu srca - poboljšava cirkulaciju, jača samo srce i smanjuje rizik srčanih bolesti, a redovita vožnja biciklom smanjuje i krvni talk.


Jača mišiće

Tijekom bicikliranja gotovo su sve mišićne grupe u akciji, a noge posebno. Od tetiva koljena, gluteusa i kvadricepsa do trbušnih mišića, bicikliranje pomaže cjelokupnom održavanju i toniranju mišića i njihove fleksibilnosti.


Jača zglobove

Bicikliranje je nježna aktivnost za vaše zglobove, u usporedbi s trčanjem ili skakanjem u dalj te podrazumijeva glatke i nježne pokrete vaših zglobova. To pomaže održavanju njihove fleksibilnosti i na dugoročno smanjuje rizik od artritisa i drugih problema povezanih sa zglobovima.


Pomaže održavanju zdrave kilaže

Ako vam je u cilju izgubiti kile ili ih održati, bicikliranje je odličan izbor za to. Ono efektivno sagorijeva kalorije i skida kile, a pomaže i kod ubrzanja samog metabolizma što sa zdravom prehranom čini održavanje ili gubitak kilograma više ne toliko velik problem.


Poboljšava zdravlje pluća

Bicikliranje potiče duboko disanje koje pomaže povećavanom unosu kisika te osnažuje dišne mišiće, a tako utječe i na poboljšanje samog rada pluća te promovira njihovo zdravlje.


Poboljšanje imunološkog sustava

Zapravo bilo kakva svakodnevna aktivnost znatno poboljšava funkcioniranje našeg imunološkog sustava, pa tako i bicikliranje. To znači da bicikliranje pomaže boljem funkcioniranju cijelog tijela uz što se bori protiv mogućnosti infekcija. S poboljšanjem imunološkog sustava promovira se i proizvodnja nekih esencijalnih proteina i bijelih krvnih stanica.


Promovira zdraviji san

Fizička aktivnost tijekom dana uvijek pridonosi boljem i ispunjenijem snu. Tako bicikliranje pomaže samoj regulaciji sna te poboljšava njegovu kvalitetu što vodi i do boljeg i lakšeg perioda oporavka.

Linker
03. lipanj 2024 13:54