SHUTTERSTOCK
Može se

Znanstvenici upozoravaju: Tri vrste srčanih oboljenja utječu i na mozak, a evo i kako prevenirati bolest

Iako dva zasebna organa, srce i mozak zapravo su itekako međusobno povezani sustavi

Unatoč činjenici da se radi o posve različitim organima, povezanost mozga i srca, prema posljednjem istraživanju Američke asocijacije za srce (AHA), pokazala se izuzetno važnom. Naime, pokazalo se da srčana stanja poput atrijske fibrilacije, zatajenja srca i koronarne bolesti srca, mogu značajno utjecati na zdravlje mozga, potencijalno dovodeći do kognitivnog opadanja i demencije.

Povezanost zdravlja srca na zdravlje mozga

Iako dva zasebna organa, srce i mozak zapravo su itekako međusobno povezani sustavi. Poznato je da srce opskrbljuje mozak krvlju bogatom kisikom, dok mozak pomaže regulirati rad srca, disanje i krvni tlak. Međutim, kada funkcija srca opada, može doći i do pada funkcije mozga što je pokazalo spomenuto istraživanje u kojem su istraživači istaknuli da upravljanje zdravljem srca još od rane dobi, može spriječiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaštiti zdravlja mozga te smanjiti rizik od kognitivnog opadanja.

Atrijska fibrilacija

Riječ je o najčešćem poremećaju srčanog ritma (srčana aritmija) koje pogađa milijune odraslih. Također, jedan je od pet najčešćih uzroka hospitalizacija radi kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj kod oba spola i u dobi od 35 do 64 godine života. Ovo stanje može povećati rizik od moždanog udara te dovesti do stanja poput demencije. Atrijska fibrilacija također izravno povećava rizik od kognitivnog opadanja za 39 posto, ističu iz Asocijacije, jer može oslabiti sposobnost srca da pumpa krv tako smanjujući opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u mozak. Kod ovog je stanja važno istaknuti da je upravljanje rizičnim čimbenicima poput visokog krvnog tlaka i dobre kontrole dijabetesa, može pomoći u smanjenju ovih učinaka.

Zatajenje srca

Suprotno čestom i pogrešnom razmišljanju, zatajenje srca ne znači da srce prestaje raditi, već da ne pumpa krv učinkovito koliko bi trebalo. Takav smanjeni protok krvi direktno utječe na sposobnost mozga da primi kisik i druge hranjive tvari, što otvara vrata problemima s pamćenjem i teškoćama u planiranju i organizaciji. U svom je izvješću Američka asocijacija za srce istaknula kako 50 posto osoba sa zatajenjem srca doživljava neki oblik kognitivnog opadanja. Stoga bi briga o zdravlju srca kroz prehranu, tjelovježbu i redovite kontrole kod liječnika mogla uvelike smanjiti vjerojatnost pojave ovih rizika.

Koronarna bolest srca

Ovaj oblik bolesti srca nastaje kada se plak nakuplja u arterijama srca pritom smanjujući protok krvi te može dovesti do srčanih i moždanih udara. Nakupljanje plaka može početi u djetinjstvu. Spomenuta studija pokazala je da osobe s koronarnom bolesti srca imaju 27 posto veći rizik od razvoja demencije. Kao i prethodna dva oblika srčanog oboljenja, koronarna bolest srca je također povezana s upalom koja doprinosi oštećenju oba organa, srca i mozga.

Prevencija je ključ za zdravo srce i um

Kao i u svim bolestima, bolje je spriječiti nego liječiti. Drugim riječima, prevencija je ključna za održavanje zdravlja srca i mozga. Unatoč činjenici da ne postoji lijek za demenciju, studija sugerira da zdravi stil života može usporiti kognitivno opadanje.

- Usvajanje zdravih navika poput redovite tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane i kontrole krvnog tlaka, može sačuvati funkciju mozga i smanjiti rizik od stanja poput Alzheimerove bolesti - zaključio je voditelj radne skupine, doktor Fernando Testai.

Osam važnih savjeta koje za zdravlje ističe AHA su sljedeći:

  • Jedite uravnoteženu, mediteransku prehranu
  • Ostanite tjelesno aktivni.
  • Prestanite pušiti i ograničite unos alkohola.
  • Osigurajte dovoljno sna.
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
  • Kontrolirajte krvni tlak,
  • Kontrolirajte kolesterol i
  • Kontrolirajte razinu šećera u krvi.

Uz navedeno, aktivirajte svoj mozak učenjem novih vještina. Ipak, nikada nije prerano da prioritizirate svoje zdravlje i tako osigurate bezbrižniju budućnost.

Linker
22. listopad 2024 08:16