Vodite računa da nedostatak željeza ne bi trebalo zanemariti, a i kako ga ne biste smjeli samoinicijativno 'liječiti'.
 Getty Images
pet simptoma

Umor i slabost nisu jedini simptomi: bezbolno provjerite nedostaje li vam željeza u krvi

Glavobolja, umor, bol u prsima i blijeda koža samo su neki od znakova koje ne biste trebali zanemariti. Međutim, to nije sve.

Prema nekim pokazateljima svakoj petoj ženi na svijetu ulaskom u pubertet nedostaje željeza u krvi. Kod nekih je razlog taj što vrlo mlade kreću eksperimentirati s dijetama, a kod drugih su razlog obilne mjesečnice. Zbog tako visokog postotka populacije koja pati od anemije vjerojatno ste i sami već na nekoj od kavica s prijateljicama čuli za taj problem i sigurno ste se i sami zapitali trebate li provjeriti željezo ili uzimati taj za tijelo vrlo važan mineral.

Jeste li znali?
Previše željeza može uzrokovati hemokromatozu koja uzrokuje dijabetes, oštećenje jetre i depigmentaciju kože pa se zbog toga suplementi željeza ne smiju uzimati bez savjetovanja s liječnikom.


Koji su simptomi

Umor i slabost, glavobolja, bol u prsima i blijeda koža samo su neki od znakova koje ne biste trebali zanemariti. Međutim, to nije sve. Ono što biste trebali znati jest da postoje i neki pomalo čudni znakovi koje vam šalje vaše tijelo, a ukazuju na nedostatak željeza, a vi ih možda povezujete s nekom drugom bolešću.

Vodite računa da nedostatak željeza ne bi trebalo zanemariti, a i kako ga ne biste smjeli samoinicijativno 'liječiti'. Sumnjate li da patite od anemije, obratite se liječniku jer ako vam manjka željeza u krvi tada vaše tijelo ne proizvodi hemoglobin (Hb) - krvni pigment čija je uloga prenositi kisik u crvenim krvnim stanicama.


Što se događa

Posljedično, ako vaše tijelo ima nedovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina, ono ne dobiva potreban kisik i proizvodi manje crvenih krvnih stanica, a to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kao što vidite, željezo je vrlo važno za naše cjelokupno zdravlje, a koji su to čudni simptomi koje smo ranije spomenuli, pročitajte u nastavku


1. Otekao vam je jezik

Ako vam se čini kako vam je jezik gladak kao da je od stakla te je otekao toliko da već imate problema s gutanjem, a izgubili ste i osjet okusa, vjerojatno se radi o atrofičnom glositisu, odnosno atrofičnoj upali jezika. Bolest je to koja se javlja kod anemije. Međutim, bolujete li od nekih alergija koje su se ranije možda manifestirale na ovaj način, moguće je da vam je jezik natekao i iz tog razloga.
U svakom slučaju, odmah posjetite liječnika.


2. Žudite pojesti glinu ili kredu

Česta žudnja za neprehrambenim proizvodima kao što su glina, kreda ili prljavština, očiti je znak da vam nedostaje željeza. U medicini se to naziva Pika poremećaj. Sigurno vam je sad upitnik iznad glave, ali odahnite jer razlog zašto se to događa ne znaju niti stručnjaci za koje bismo očekivali da će nam dati dobar razlog. Ono što doista čudi je to što navedene stvari zapravo ometaju apsorpciju željeza u tijelu.

No, zašto je želja ljudi koji pate od anemije toliko jaka za glinom ili primjerice kredom, također još uvijek nije utvrđena. Još je jedan mogući razlog zbog kojega biste trebali provjeriti razinu željeza, a taj je led. Ako volite grickati kockice leda, moguća su tri scenarija - nedostaje vam željezo, patite od pagofagije ili vam je jednostavno vruće pa tražite osvježenje u kockici leda.


3. Gubite previše kose

Stres, oralna kontracepcija, problemi sa štitnjačom, loša njega kose samo su neki od razloga zašto nam može ispadati kosa. Međutim, razlog može biti i nedostatak željeza. Ako imate dojam da vam ispada više od sto vlasi dnevno, ne zabrinjavajte se - to je potpuno normalno. No, ako vam ispadaju cijeli pramenovi, tada napravite krvnu sliku. Kao što smo već spomenuli, ako vam manjka željeza, kisik ne dolazi do folikula vlasi pa ona nakon stanja mirovanja odumire i ispada. I to se neće popraviti dok ne popravite razinu željeza u krvi.


4. Nokti su vam lomljivi

Možda niste znali, no ostavljate li predugo lak na noktima, to može dovesti do njihove fragilnosti. Međutim, to također može značiti i kako bolujete od anemije. No to nije jedini vidljivi simptom na noktima. Izgledaju li vaši nokti kao žličice, odnosu ako su tek malim dijelom spojeni za prste dok se drugi dio nokta odvojio toliko jako da jedva 'stoji' na prstu - pođite liječniku i provjerite razinu željeza.


5. Često ste bolesti

Možda ste pomislili kako vas je pokorila viroza koja tjednima hara hodnicima vaše firme, a vi je nikako ne možete zaliječiti jer si ne možete priuštiti bolovanje zbog tek male slabosti. No vrlo je moguće kako su vaše česte prehlade zapravo uzrokovane nedostatkom željeza. Kako, pitate se? Pa jednostavno. Naš imunološki sustav teško može dobro funkcionirati ako krvna slika pokazuje znakove anemije. Kisik ne stiže do 'napadnutih' dijelova tijela kao što su slezena i limfni čvorovi pa se ne mogu stvoriti niti bijela krvna zrnca. Što je još gore, nisko željezo oslabjet će postojeće bijele krvne stanice zbog tog istog razloga.



Hranom do željeza

MESO i RIBA: Jetra, crveno meso, svinjetina i perad, riba, školjke
POVRĆE: Cikla, leća, mahunarke, soja, zeleno lisanto povrće, masline
GRICKALICE: Grožđice, sjemenke bundeve, kakao (tamna čokolada)
ZAČINI: Origano, timijan

Linker
19. kolovoz 2024 20:22